Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2018 16:28
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Netflix chce předejít sexuálnímu obtěžování. Vadit by údajně měly i pohledy delší než 5 vteřin a opakovaná obejmutí

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Streamovací gigant vzal starost o své zaměstnance vážně.

Hnutí #MeToo vzniklo minulý rok v návaznosti na aféru amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, kterého obvinily desítky žen ze sexuálního zneužívání.

Herečka Alyssa Milano tehdy na Twitteru vyzvala každého, kdo se stal obětí sexuálního napadení, aby se otevřel světu. Vyvolala tak vlnu zpovědí, které se týkaly jak řádových občanů, tak nejzářivějších hvězd hollywoodského nebe.

Mezi herci osočenými ze sexuálního napadení byli například Louis C. K. (obviněn třemi ženami), Bryan Singer (obviněn čtyřmi muži) či Kevin Spacey (obviněn osmi muži).

Někteří herci a režiséři se k nepřípustnému chování k ženám doznali a prohlásili, že svého jednání litují, jiní vše popřeli. Před námi je tedy ještě celá řada soudních jednání. Až po jejich konci budeme moci soudit, jaký dopad hnutí mělo a jaké změny přineslo. 

Netflix chce předejít sexuálnímu obtěžování. Vadit by údajně měly i pohledy delší než 5 vteřin a opakovaná obejmutí
Zdroj: David Shankbone

Nicméně, už nyní se #MeToo do světa kinematografie nesmazatelně zapsalo. Celé řadě herců ukončilo kariéru a přineslo na pracoviště změny, které mají sexuálnímu obtěžování zabránit. 

Jde o dramatické změny, které jsou však i v našem civilizovaném kulturním okruhu nutné. Sexuální násilí na ženách je totiž často marginalizováno a oběti takových činů se bojí stigmatu, které by jim nahlášení obtěžování přineslo.

Mnohá pracoviště se začala o tuto problematiku zajímat, najala poradce, určila pravidla toho, co je vhodné a co ne, a vymazala ze smluv dohody o mlčenlivosti.

Změnit atmosféru na place a zlepšit postavení žen se rozhodl i streamovací gigant Netflix. Představil program výuky filmového štábu, který má přispět k zamezení sexuálního obtěžování na place. 

V praxi si nové podmínky poprvé vyzkoušel tým natáčející další sérii Black Mirror. Britskému bulvárnímu deníku The Sun nejmenovaný člen štábu prozradil podrobnosti ohledně pravidel, kterými se nově lidé na place údajně mají řídit.

Na lekci o sexuálním obtěžování měl být poučen o tom, že pohled trvající déle než pět vteřin je nevhodný, až nepříjemný (použil slovíčko creepy).

Jakékoli nevhodné chování je třeba ihned nahlásit. Filmaři a herci se také mají vyhnout příliš dlouhým a opakovaným obejmutím a nesmí po spolupracovnících chtít telefonní číslo, pokud předem nedá veřejně najevo, že jej komukoli poskytne.

Netflix chce předejít sexuálnímu obtěžování. Vadit by údajně měly i pohledy delší než 5 vteřin a opakovaná obejmutí
Zdroj: U.S. Army photo by Timothy L. Hale/Released

Taková pravidla se zdají být přísná a možná i absurdní. Jsou však na místě. Nastavují pevně stanovené hranice, o něž se později mohou oběti sexuálního obtěžování opřít u soudu.

Pochopitelně se stanovené hranice nebudou striktně dodržovat. Už jen při natáčení filmů, které doprovázejí mnohé dlouhé pohledy před kamerou, by to nedávalo smysl. 

Na place Black Mirror však panuje dobrá nálada a herci údajně nové regule berou s humorem, nahlas počítají do pěti, a pak se podívají stranou.

Jak ale potvrzují studie, už i pohled trvající déle než 3,3 vteřiny může být nepříjemný. 

Netflix existenci těchto nových pravidel nepotvrdil ani nepopřel. Vydal následující prohlášení: „Jsme hrdí na výuku zaměřenou na potlačení sexuálního obtěžování, kterou poskytujeme našemu štábu. Chceme, aby každé natáčení Netflixu probíhalo v bezpečné pracovní atmosféře plné respektu. Věříme, že zdroje, které nabízíme, posilují odvahu lidí na place, aby dokázali promluvit, a neměly by být trivializovány.“

Na přesné znění nových pravidel na place, které se zaměstnanci Netflixu učí, si budeme muset počkat.

Zatím jde jen o spekulace bulvárního The Sun, který vyzdvihl jen kontroverzní součásti výukového programu proti sexuálnímu obtěžování. 

Domů
Sdílet
Diskuse