Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2018 12:26
Čas čtení 0:00
Sona O.

Kvůli třídenní zácpě ochrnul a skoro zemřel. Australan musel podstoupit zdlouhavou operaci, aby mu zachránili život

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pravidelná stolice je důležitá. Pochopil to 53letý Australan, který kvůli zácpě přišel o cit v noze.

Myslel si, že umírá, ve skutečnosti pouze velmi naléhavé potřeboval na velkou.

V Austrálii přijali na pohotovost muže s bolestmi břicha, které ho trápily v posledních třech dnech. Horší však byla bolest, kterou pociťoval v noze a za posledních 24 hodin v ní úplně ztratil cit i schopnost končetinou pohnout. Po vyšetření to vypadalo, jako by byla noha mrtvá. Nereagovala na dotek a byla studená.

Po řadě náročných vyšetření přišli doktoři se šokující zprávou. Muže trápila obrovská zácpa. Stolice byla natolik velká, že tlačila na všechny sousedící vnitřní orgány i na cévy a nervová zakončení, která nebyla schopná pumpovat dostatek krve do nohy, což způsobilo její dočasné ochrnutí.

Lékařům se podařilo pacienta zachránit, ale musel absolvovat zdlouhavou operaci. Po 4 dnech ho z nemocnice sice propustili, ale trvalo mu dalších 13, než začal opět chodit.

Pravidelná stolice je pravděpodobně mnohem důležitější, než se většině může zdát. V roce 2015 dokonce 16letá Emily Titterington zemřela na infarkt poté, co kvůli fobii z toalet zadržovala stolici neuvěřitelných 8 týdnů.

Kvůli třídenní zácpě ochrnul a skoro zemřel. Australan musel podstoupit zdlouhavou operaci, aby mu zachránili život
Zdroj: Wikimedia (icanteachyouhowtodoit)

Její tělo nakonec obrovský tlak nevydrželo, a když kromě jejích břišních orgánů začal trpět i hrudník, srdce zkrátka selhalo. Teenagerka trpěla mírným autismem a problémy s vylučováním měla od dětství.

Zácpa není žádná sranda, a pokud trvá skutečně dlouho, je lepší vyhledat pomoc lékaře, než skončit s ochrnutou nohou, nebo ještě hůře, s infarktem.

Domů
Sdílet
Diskuse