Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2018 10:15
Čas čtení 0:00
Šimon Kucka

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Která role mu sedla nejvíce?

Viděli jste už někdy nějaký film? Pokud ano, tak ten černoch v něm byl Samuel L. Jackson. Památná hláška z komedie Ted (2012) popsala kariéru ještě nedávno nejlépe placeného herce planety velmi výstižně (v roce 2016 ho předběhl Harrison Ford). Samuel L. Jackson hrál ve více než stovce filmů, což je neuvěřitelné číslo.

Celým jménem Samuel Leroy Jackson se narodil 21. prosince 1948 ve Washingtonu DC a vychovávala jej jeho babička. Když byl starší, přestěhoval se do New Yorku, kde se jeho kamarádem stal režisér Spike Lee.

Ten mu dohodil práci v některých svých filmech a přibližně zde někde se datuje start hvězdné kariéry hollywoodského herce.

Pokud ho neznáte podle obličeje, existuje ještě jiná metoda, jak zjistit, koho na obrazovce sledujete. Jeho nejoblíbenějším slovem je anglické slovíčko „motherfucker“. To mu v minulosti pomohlo vyrovnat se s koktáním, protože bylo jediné, které dokázal bez problémů a kdykoli srozumitelně vyslovit.

Přinášíme vám článek o nejlepších rolích jednoho z nejúspěšnějších hollywoodských herců všech dob.

10. Coach Carter (2005, r. Thomas Carter) 

Jackson v životopisném dramatu o basketbalovém trenérovi s neortodoxními metodami předvádí skutečně kvalitní výkon.

Děj filmu se soustřeďuje na trenéra basketbalu na střední škole jménem Ken Carter. Ten je na své svěřence sice tvrdý, ale zato spravedlivý. Neustále se je snaží pohánět k lepším výsledkům, ale když zjistí, že si zhoršili známky, rozhodne se pro drastické řešení.

Filmů o tvrdém učiteli a nevychovaných žácích je nespočet, ale Coach Carter je v malém detailu jiný: má Samuela L. Jacksona, který tíhu celého počinu bere na ramena a stoupá s ní do výšin.

Skutečně, toto drama by bez hlavní hvězdy nebylo tím, čím je. Kromě hlavní herecké hvězdy se ve vedlejší roli objevil i mladý Channing Tatum.

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech
Zdroj: Paramount

9. Smrtonosná past 3 (Die Hard: With A Vengeance, 1995, r. John McTiernan)

Třetí část akční série o nesmrtelném muži jménem John McClane (Bruce Willis) se pro změnu neodehrává v Los Angeles, ale přesně na opačné straně USA – v New Yorku.

Společnost mu zde dělá nepravděpodobný spojenec Zeus Carver (Samuel L. Jackson), obchodník z Harlemu.

V první části této filmové série zabil McClane teroristu Hanse Grubera (Alan Rickman). Bratrovu smrt se rozhodne pomstít Simon Gruber, kterého ztvárnil Jeremy Irons. Po celém New Yorku rozmístí bomby a s McClanem začne hrát hru na kočku a myš.

Málokdy se stane, že 3. část filmové série dopadne dobře. To není ani případ třetí Pasti, protože ta nedopadla dobře, ale výborně. Willis hraje, co umí a Sam Jackson je z dvojice ten vtipnější. Každopádně, role mu sedla jako ulitá, a proto jsme se rozhodli film zařadit do našeho žebříčku.

Ke snímku se váže i jedna zajímavost, a to, že hlavní herci Willis a Jackson spolu už před Smrtonosnou pastí 3 hráli ve dvou filmech, a to v parodii s názvem Loaded Weapon 1 a kultovním Pulp Fiction. Ani v jednom ze snímků se však hlavní aktéři nesetkali ve společné scéně. Poprvé až ve třetí části série o policistovi McClaneovi.

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech
Zdroj: Fox

8. Dlouhý polibek na dobrou noc (The Long Kiss Goodnight, 1996, r. Renny Harlin)

Režisér druhé Smrtonosné pasti (1990), Renny Harlin, dostal do rukou scénář od Shanea Blacka, scenáristy série Smrtonosná zbraň. Do hlavní ženské role byla obsazena Geena Davis a druhé housle jí dělal tolikrát zmiňovaný Samuel L. Jackson.

Učitelka se ztrátou paměti je pronásledována vlastní záhadnou minulostí, o níž se za pomoci detektiva (Jackson) snaží zjistit více. Postupně přijde na to, že byla tajnou agentkou zapletenou do vládního spiknutí.

Akční jízda plná hlášek má až na pár drobných chybiček a přepísknutou poslední třetinu i po více než 20 letech co nabídnout.

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech
Zdroj: New Line

7. Vyjednávač (The Negotiator, 1998, r. F. Gary Gray)

Příběh založený na skutečných událostech jednoho policisty ze St. Louis vypráví o vyjednavači chicagské policie, Dannym Romanovi (Samuel L. Jackson). Ten byl křivě obviněn z vraždy svého parťáka a musí dokázat, že je nevinný. V patách je mu však nejlepší vyjednávač ve městě – Chris Sabian (Kevin Spacey).

Skvěle natočený akční thriller, jaký už dnes v kinech neuvidíte. Herecké výkony hlavní dvojky vyčnívají nad schopnostmi jejich postav, o nečekané dějové zvraty není nouze a akční scény vás vrazí do sedačky. Vyjednavač má prostě vše, co má akční film mít: napětí, drsné postavy a Samuela L. Jacksona.

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech
Zdroj: Waner Bros.

6. Čas zabíjet (A Time to Kill, 1996, r. Joel Schumacher)

Režisér nepovedených filmů o Batmanovi (Navždy Batman, Batman a Robin) a naopak velmi vydařeného thrilleru Telefonní budka (2002) přinesl fanouškům filmu další povedený projekt. V roce 1996 natočil adaptaci jedné z knih spisovatele Johna Grishama s názvem Čas zabíjet.

Samuel L. Jackson zde hraje Carla Leeho, jehož dcera byla znásilněna dvěma rasisty. Když jsou násilníci obžalovaní, do hry vstoupí Jackson a oba zabije, kvůli čemuž ho okamžitě obviní z vraždy. Jako svého obhájce si vybere Jakea Brigance (Matthew McConaughey).

Parádní thriller s nepředpokládaným koncem patří do výstavní skříně herecké filmografie Samuela L. Jacksona. Původně si chtěl postavu advokáta Brigance zahrát Woody Harrelson, McConaugheyho dobrý kamarád, ale John Grisham, autor novely, na základě které snímek vznikl, byl výrazně proti jeho obsazení.

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech
Zdroj: Warner Bros.

5. Osm hrozných (The Hateful Eight, 2015, r. Quentin Tarantino)

Lovec lidí s přezdívkou Kat (Kurt Russell) se veze dostavníkem spolu se svou zajatkyní Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), členkou zločinecké bandy. Spěchají se skrýt před blížící se sněhovou kalamitou, ale po cestě potkají několik tajemných mužů. Tím prvním je major Marquis Warren (Samuel L. Jackson) – lovec lidí.

Kat mu nabídne místo v dostavníku, ale spíše než se nadějete, dovnitř se už chystá odpadlík Chris Mannix (Walton Goggins), který tvrdí, že se má stát novým šerifem ve městě, kam dostavník směřuje. Všichni se ale musí před vichřicí skrýt v galanterii u Minnie. Tam už ale čekají další záhadní cizinci, přičemž nikdo nesmí věřit nikomu.

Tříhodinový epos s geniálními dialogy, krvavými scénami, závěrečným twistem a bravurně ztvárněnými postavami je přesně takový, jaký ho dokáže udělat jen Tarantino.

Ze všech postav nejvíce vyčnívá právě major Warren, který chrlí jednu hlášku za druhou. Na páté místo mu výrazně dopomohla legendární historka, která se výrazným písmem zapsala do našich pamětí.

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech
Zdroj: Weinstein Company

4. Vyvolený (Unbreakable, 2000, r. M. Night Shyamalan) 

Superhrdinský film o obyčejném člověku jménem David Dunn (Bruce Willis), který jako jediný přeživší po tragické vlakové nehodě zjišťuje, že s ním něco není v pořádku.

Když se o zázraku doslechne mysteriózní Elijah Price s přezdívkou Mr. Glass, Dunna okamžitě vyhledá. To, co David o sobě zjistí, si neodkázal ani představit.

Shyamalan o tomto mysteriózním thrilleru tvrdí, že je jeho nejoblíbenějším filmem, který kdy natočil. Bruce Willis na přelomu tisíciletí ještě nebyl akční vykopávka a hrál jako o duši, ale Samuel L. Jackson jeho výkon absolutně zastínil.

Zajímavostí je fakt, že nemoc, kterou trpí Mr. Glass, a tedy, že má neuvěřitelně křehké kosti, skutečně existuje, ale je velmi vzácná.

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech
Zdroj: Buena Vista

3. Nespoutaný Django (Django Unchained, 2012, r. Quentin Tarantino)

Postupem let se z Jacksona stal dvorní herec šílence z videopůjčovny, režiséra a scenáristy Quentina Tarantina.

Prostředí divokého západu před americkou Občanskou válkou bylo pro lidi černé pleti více než nehostinné, protože byli prodáváni do otroctví a na špinavé práce. Jedním takovým otrokem je i Django (Jamie Foxx).

Naštěstí si ho však vytipoval lovec lidí Dr. King Schultz (Christoph Waltz) a osvobodil ho pod podmínkou, že mu pomůže dopadnout ty, na než je vypsána odměna. Django od něj na oplátku žádá pomoc s vysvobozením jeho ženy Broomhildy ze spárů velkostatkáře Candiho (Leonardo DiCaprio).

Samuel L. Jackson se ve filmu ocitne přibližně až někdy v druhé polovině, ale fakt, že jsme ho zařadili do vyšší části žebříčku, mluví sám za sebe. Jeho ztvárnění komorníka Stephena je až démonické, no a když už vás herec přinutí během pár minut nenávidět postavu do morku kosti, jeho kvality jsou nepopiratelné.

Zajímavostí je, že film obsahoval tolik rasistických výrazů, že Leo DiCaprio už dál nedokázal točit. Samuel L. Jackson si ho tehdy vzal stranou a řekl mu toto: „Motherfucker, this is just another tuesday for us.“

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech
Zdroj: Weinstein Company

2. Jackie Brown (1997, r. Quentin Tarantino)

Třetí a ještě ne poslední tarantinovka v našem žebříčku. Přestože Quentin píše Jacksonovi postavy ušité na míru, většinou jsou různorodé. Zároveň mají ale vždy jistým způsobem něco společného. Letuška Jackie Brown (Pam Grier) pašuje špinavé prachy pro svého šéfa, mafiána Ordella (Samuel L. Jackson).

Když ji však chytí policie, musí šéfa udat, čímž by si ale podepsala ortel smrti. Vymyslí proto plán, jak se zbavit šéfa i policistů a nadále zůstane neposkvrněná. Jacksonova role obchodníka se zbraněmi je dospělejší verzí z řady postav, které v Tarantinových filmech ztvárnil.

Krimi film s famózním hereckým obsazením (Robert De Niro, Robert Forster, Michael Keaton) je povinnou jízdou pro všechny fanoušky šíleného režiséra. Neobvyklý vzhled Samuela L. Jacksona ve filmu, kde nosí dlouhé vlasy a kozí bradku, byl jeho vlastním nápadem.

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech
Zdroj: Miramax

1. Pulp Fiction (1994, r. Quentin Tarantino)

Upřímně, čekali jste na prvním místě něco jiného? Role, která Samuela L. Jacksona vymrštila mezi hereckou elitu, mu zároveň vynesla jeho první nominaci na Oscara a Zlatý Glóbus (a vyhrála mu cenu BAFTA).

Gangster Jules Winnfield (Jackson) je démonická postava vyznávající slovo boží, jejímž partnerem je Vincent Vega (John Travolta).

Spolu pracují pro bosse Marselluse Wallace, kterému se má Vincent na pár dní postarat o ženu. Cesty páně jsou však nevyzpytatelné a věci nejdou zrovna podle představ nikoho ze zúčastněných.

Legendární, dnes již zlidovělé hlášky jako: „Víš, jak říkaj ve Francii čtvrtlibráku se sýrem?“ či „Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností, sobectví a tyranií lidské zloby“ patří k těm nejčastěji citovaným. Jules Winfield byl, je a bude jen jeden. A je jím Samuel L. Jackson.

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech
Zdroj: Miramax

BONUS: Filmy z MCU + cameo v Avengers: Infinity War 

Psal se rok 2008 a v kinech právě běžel první film MCU – Iron Man. Samuel L. Jackson byl tehdy obsazen do role Nicka Furyho, šéfa organizace S.H.I.E.L.D.

Afroameričanovi to s páskou na oku a pláštěm nesmírně sekne. A když se v kinech dále začaly objevovat filmy z Marvel universa, Fury byl vždy po ruce, aby přidal trefnou hlášku či zachránil situaci.

Fanoušci si ho mohli užít téměř v každé druhé marvelovce, ale jedno jeho cameo nad ostatní o kousek vyčnívá. V potitulkové scéně z konce Avengers: Infinity War se na maličkou chvilku objevil i Nick Fury. A nebyl by to Sam Jackson, kdyby nevypustil slovo, které tak miluje: „Motherf...“

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech
Zdroj: Marvel

ANIMOVANÝ BONUS: Úžasňákovi (2005, r. Brad Bird)

S klidným svědomím můžeme prohlásit, že tato postava je z hercovy filmografie nejvíce cool. Kromě rodinky superhrdinů, jejíž otec má nadlidskou sílu, máma se dokáže ohýbat a natahovat do libovolných tvarů a délek, syn je rychlý, dcera neviditelná a malé miminko divné, existuje ještě další úžasný superhrdina.

Řeč je o postavě jménem Frozone, nejlepším kamarádovi pana Úžasňáka. Sam Jackson totiž v originále propůjčil svůj hlas právě postavičce muže se superschopnosti cokoliv zmrazit.

10 nejlepších filmů Samuela L. Jacksona, hrdiny v kultovních filmech, animácích i komiksech
Zdroj: Buena Vista

Samuel L. Jackson má tak velké množství výjimečných rolí, že bylo skutečně těžké vybrat 10 nejlepších. My tohoto herce milujeme a předpokládáme, že vy také. Která role dle vás sedla Samuelu L. Jacksonovi nejvíce?

Domů
Sdílet
Diskuse