Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2018 16:52
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

15 největších filmových výbuchů natočených bez počítačových efektů

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Žádné miniatury nebo digitální šílenství. Poctivá filmařina si žádá autentické výbuchy.

Filmové výbuchy lze vytvořit pomocí digitálních efektů či je zachytit na miniaturních modelech placu, který je později takzvaně vyhozen do vzduchu. Miniatury byly použity například při jaderné katastrofě ve dvojce Terminátora nebo při zničení Bílého domu mimozemšťany v Independence Day.

Reálné exploze obrovských rozměrů jsou ale jiný šálek kávy. Během natáčení jsou vysoce kontrolovány a má je na starost velký počet pyrotechniků a jiných specialistů. Praktický efekt enormního výbuchu udělá své a jako diváci na ně hledíme bez dechu.

Jelikož rozměr detonací je náročné porovnávat, připravili jsme si seznam patnácti největších společně s třešničkou na dortu v podobě finálního bonusu.

15 největších filmových výbuchů natočených bez počítačových efektů
Zdroj: Fox

Blown Away (1994, režie: Stephen Hopkins)

Rok 1994 byl bohatý na kvalitní filmy. Kromě Forresta Gumpa, Pulp Fiction, The Shawshank Redemption a jiných povedených kousků přišel do kin i počin s názvem Blown Away v hlavní roli s Jeffem Bridgesem a Tommy Lee Jonesem.

Přestože po kvalitativní stránce mírně kulhal, může se pyšnit snad největší explozí své doby. Vybuchující loď ze závěrečného dějství filmu je zachycena v delší, téměř až minutové sekvencí. Říká se, že její síla poškodila přes osm tisíc oken ve východním Bostonu. Pokochejte se jí níže.

Pearl Harbor (2001, režie: Michael Bay)

U lodí se ještě na chvíli zdržíme. Japonský nálet na námořní flotilu sice byl doprovázen pozdější přidanými vizuálními efekty, avšak co se výbušnin týče, ty byly reálné. O autentické výbuchy v této sekvenci se postaralo 700 dynamitu a tisíce litrů benzínu. Pasáž samotná stála 5,5 milionu dolarů.

Trvalo však měsíce, aby si tvůrci ujasnili podmínky s vládou, námořnictvem a environmentálními organizacemi. Samotná sekvence se chystala zhruba měsíc a půl. Už zřejmě tušíte, že Michael Bay se v tomto seznamu objeví vícekrát.

Apocalypse Now (1979, režie: Francis Ford Coppola)

Úvod kultovní Apokalypsy doprovázený písničkou The End od skupiny The Doors utkvěl v hlavě snad každému, kdo snímek viděl na vlastní oči. Opět zde máme tematiku války, avšak tentokrát je hlavním prvkem problém amerických vojsk ve Vietnamu.

A u samotného úvodu i zůstaneme. Coppola ho vymyslel přímo mistrovsky. Klidný záběr na tropické stromy džungle je zničehonic pohlcen plameny a mix hudby a obrazu lahodí lidským smyslům.

Tropic Thunder (2008, režie: Ben Stiller)

Ben Stiller si opět vyzkoušel post režiséra a doručil jednu z nejlepších komedií posledního desetiletí, která obsahuje téměř všechno. Gagy, áčkové herce, příležitostné hlášky, ale také nespočet parodických odkazů na další filmy. Samozřejmě nechybí ani mohutná exploze.

Tropic Thunder se místy kvůli scénáři chová jako film o natáčení filmu. V jistém segmentu se tvůrci (postavy) snaží zachytit emocemi nabitou scénu, ale režisér ztratí nervy a svým výstupem způsobí, že chlapi v řídící věži pochopí jeho pohyb těla jako signál a pokropí krajinu bombami.

 Bad Boys (1995, režie: Michael Bay)

První celovečerní počin Michaela Baye dopadl na výbornou. Dva policisté v podání Willa Smithe a Martina Lawrence řeší případ ukradeného heroinu, který zřejmě neodešel z policejního skladu po vlastních.

Nenáročná filmová zábava nabízí kromě velké porce hlášek a pěkných žen i akční sekvence a honičky. Při jedné z nich je odpálen letecký hangár a známé černé Porsche ujede jen tak tak. V tomto případě se dá říci, že jde o Bayovu první velkou explozi.

Bad Boys 2 (2003, režie: Michael Bay)

Dvojka přišla po osmi letech a Bay už mezitím stihl natočit tři filmy. Co odpálil tentokrát? Jistá obrovská vila byla jedním chlápkem odkoupena za 16,5 milionu dolarů. Muž jménem Mark Pultu ji chtěl přestavět na tři menší komplexy a zhotovil reklamu s popisem, že hledá společnost točící filmy nebo videoklipy, která by ji zničila.

Michael Bay si tedy našel vhodný plac. Nezničil ji ale celou – jednotlivé kusy nábytku a jiné předměty byly před explozí odneseny pryč. Rovněž se v období jednoho měsíce vyměnily i stěny a okna. Den D dopadl na výbornou a stejný úspěch sklidil i samotný snímek. Dnes už na jejím místě stojí tři nové zmíněné budovy.

Lethal Weapon 3 (1992, režie Richard Donner)

Oblíbená akční série s Melem Gibsonem a Dannym Gloverem s sebou přináší i scénu, v níž je přestřižen špatný kablík a sedmipatrová budova vyletí do vzduchu. Nezapomenutelná hláška „Grab the cat!“ doprovází postavy v úniku a plamenům se vyhnou na poslední chvíli.

Městská hala v Orlandu byla nahrazena moderní stojící jen nedaleko. Problémem bylo, jak se zbavit té staré. Demolice pod kontrolou štábu situaci vyřešila levou zadní. Warneři totiž pozůstatek budovy odkoupili, a tím i městu pomohli s finančními náklady.

The Dark Knight (2008, režie: Christopher Nolan)

Snad každý fanoušek trilogie o Batmanovi od Nolana tušil, že se proslulý výbuch nemocnice doprovázený improvizací Heatha Ledgera v kůži Jokera objeví i v tomto seznamu. Tvůrci měli k dispozici jen jediný záběr.

Některé nálože nevybuchly. Heath zachoval chladnou hlavu, dále mačkal odpalovací přístroj, a když vybuchl i zbytek budovy, explozi nečekal a lekl se. Výsledkem je autentická a zároveň mistrovsky zahraná scéna, kterou si můžeme připomínat donekonečna.

The Dark Knight Rises (2012, režie: Christopher Nolan)

Následující segment výbuchů se od ostatních mírně odlišuje především kvůli absenci ohně, avšak přesto má v tomto seznamu své právoplatné místo. Bane v podání Toma Hardyho byl prostě skvělým záporákem a v momentě, kdy odpálil nálože na stadionu, jsme mohli jen žasnout.

Tráva na hřišti byla dodělána v postprodukci a Nolan si na natáčení zavolal 12 000 komparsistů. Ti museli být navzdory teplému letnímu dni pořádně oblečení. Baneův útok z podzemí mimochodem symbolizuje zlo a korupci stoupající na povrch.

Abyste si dokázali lépe představit, jaká část stadionu se dodělávala digitálně, nahlédněte do krátkého videa níže. Komparsisté utíkali po vyvýšenině z trávy, v níž byly předem vyhloubeny díry po výbuších a okolní část trávníku se později stala výtvorem CGI.

Mad Max: Fury Road (2015, režie: George Miller)

Mad Max si u nás právem odnesl plný počet, co se recenze týče. Absolutně dokonalá nálož neutuchající akce v dvouhodinové stopáži vyráží dech každou chvíli. Nemusíme asi zmiňovat fakt, že akrobatických sekvencí najdete ve filmu opravdu hodně a nechybí ani množství explozí.

Jedna z nich však z davu vyčnívá a díky poměrně jednotvárnému pozadí vyplněnému nánosy písku si ji můžete užít v celé kráse. Pro její představení jsem zvolil video zpoza kamer. V něm si ji můžete prohlédnout bez přidaných vizuálních efektů.

Skyfall (2012, režie: Sam Mendes)

Bondovek se nepřehltíme asi nikdy. Sam Mendes v roce 2012 doručil skvělý doplněk rozrůstající se série. V jeho finále jsme se dostali přímo do centra akce v okolí rozměrného domu kdesi ve skotských mlhavých pohořích. Vizuálně atraktivní sekvence je plná akce a v jejím konci nechybí ani obrovský výbuch.

Mohutná detonace obydlí ve spojitosti se zmiňovanou mlhou vytvořila netradiční noční prostředí plné oranžového světla lahodícího každému lidskému oku.

Speed (1994, režie: Jan de Bont)

Ve snímku Keanu Reeves společně se Sandrou Bullock unikají z nekontrolovatelného autobusu na poslední chvíli a zachraňují si holé životy. Vozidlo vteřiny poté vší silou vrazí do letadla a mohutný výbuch otřese letištěm. Scéna se natáčela na betonové dráze kdesi v poušti Mojave, ačkoli se děj filmu odehrává úplně jinde.

Kontrolovaná exploze využila vyřazené letadlo, které podle informací stálo 80 000 dolarů. Zajímavostí je, že pokud byste si scénu v té době chtěli pustit v letadle, nenašli byste ji.

Některé letecké společnosti ji z filmu jednoduše vystřihly a ponechaly jen záběry ohlušení Jacka a Annie následované šokovanými cestujícími v autubuse. Aerolinky nechtěly u pasažérů vzbudit strach. 

 The Party (1968, režie: Blake Edwards)

Večírek je kultovní komedie ze šedesátých let dvacátého století, která má co říci i dnešním divákům. Podobně jako u výše zmíněného Tropic Thunder od Bena Stillera, i v tomto případě se filmový štáb snaží zachytit explozi na jeden záběr.

Dohoda tvůrců nevyjde podle představ a jedna z postav nálože odpálí dříve, než bylo plánováno. Po incidentu následuje vtipná scénka.

Transformers: Revenge of the Fallen (2009, režie: Michael Bay) a vlastně celá série

Byl by hřích nezařadit do seznamu sérii od Michaela Baye, i když se režisér nesnaží posunout kvalitu snímků na vyšší level a stále servíruje stejný mix hloupého příběhu, příliš natahované stopáže a nefungujících emocí. Kvalitu však odsuňme stranou a připomeňme si akční sekvenci plnou výbuchů z druhého filmu.

Segment na poušti podle slov štábu překonal všechny výbuchy z původního filmu a kromě toho překonal rekord v Guinnessově knize. Bay spolu s ostatními stál na vrchu blízké pískové duny, zatímco herci prchali přímo z epicentra do bezpečí. Jak to vypadalo na natáčení si můžete prohlédnout níže.

Demolition Man (1993, režie: Marco Brambilla)

Naši patnáctku si uzavřeme akčním počinem s prvky sci-fi. V něm si zahrálo hned několik hereckých es – Sylvester Stallone, Wesley Snipes a nechyběla ani Sandra Bullock. Odpálená budova slouží jako skrýš geniálního, ale zároveň i šíleného zločince.

Opět jde o gigantickou explozi ohlušujících rozměrů, která se stala pro projekt památnou. Koneckonců, název snímku a zároveň přezdívka policisty Johna Spartana mluví za sebe.

BONUS:  Spectre (2015, režie: Sam Mendes) 

Spectre je aktuálním držitelem Guinnessova rekordu za největší explozi v historii kinematografie. Závěrečná scéna z filmu se natáčela v Maroku 29. června 2015 a při výbuchu bylo použito 8 418 litrů paliva a 33 kilogramů trhaviny.

O její vytvoření a přesnou koordinaci se postaral Chris Corbould, který měl na starosti i zbylé vizuální efekty ve filmu. To, že není šílenec, ale dokonalý profesionál, dokazuje i zlatá oscarová soška za jeho práci u filmu Inception.

Sekvence byla naprogramována a sladěna s replikami herců. Po zkouškách se vše podařilo na výbornou a masivní detonace byla později v postprodukci jen doladěna, přičemž se přidalo pár létajících trosek. Vychutnejte si ji sami.

Znáte další gigantické exploze, které nebyly vytvořeny pomocí miniatur nebo CGI? Podělte se o ně s námi v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse