Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2018 12:03
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Rasisté z Ku-klux-klanu teď verbují děti sladkostmi. Po státu New York šíří nechutnou propagandu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jeden by nevěřil, že Ku-klux-klanu verbuje nové lidi i dnes.

Spojené státy americké mají za sebou temnou minulost. Ve druhé polovině 19. století a první polovině 20. století se v zámoří rozmáhala organizace Ku-klux-klan. Jak uvádějí dobové statistiky, krátce po první světové válce patřilo do organizace až 15 procent americké populace a Klan neváhal vraždit černochy výhradně kvůli barvě pleti.

Postupem desetiletí se v americké společnosti podařilo Ku-klux-klan zahnat do pozadí a člověk by si myslel, že dnes už podobná rasistická a extremistická organizace nemá co dělat v moderním světě, jenže opak je pravdou.


Po celých Spojených státech amerických působí desítky menších buněk, kde i dnes fungují myšlenky z 20. let minulého století a členové by nejraději černochy opět lynčovali.

Policie ve státě New York dokonce v posledních týdnech nevěřila vlastním očím při pohledu na nejnovější propagandistické materiály, které si Klan vytvořil pro své potenciální nové členy. Obyčejný plakát obsahoval ilustraci a výzvu, aby lidé vstoupili do organizace, protože se její členové snaží zachránit USA.

Místní obyvatelé byli v šoku, když při ranní cestě do práce našli na prahu svých domů plakáty společně s kapsičkami obsahujícími sladkosti.


Ku-klux-klan proto zřejmě zvolil nevídanou strategii a začal se zaměřovat na děti a teenagery, kteří ještě nemusí mít dostatečné zkušenosti a znalosti na to, aby si mohli vytvořit informovaný názor.

Na konci příjezdových cest, kudy ráno směřují kroky školních dětí, proto Klan zanechává náborové plakáty společně s tyčinkami jako Snickers, a tak verbuje už nejmladší generace.

Obyvatelé státu však nechtějí žádnou aktivitu Ku-klux-klan ve svém okolí vidět a rozhodně ji nebudou tolerovat. I samotný guvernér Andrew Cuomo nechal okamžitě zahájit vyšetřování. Verbování rasistů proto nebude mít dlouhé trvání, ale už jen samotný fakt, že se v roce 2018 Ku-klux-klan opět snaží získat nové členy, je znepokojující.

Domů
Sdílet
Diskuse