Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. května 2019 13:51
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Království nebeské je mistrovským dílem a nejlepším historickým velkofilmem 21. století

Království nebeské je mistrovským dílem a nejlepším historickým velkofilmem 21. století
Zdroj: Metropolitan Filmexport
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nevíš, na co by ses podíval? Pak by ti mohly pomoci naše pravidelné tipy.

Máme tu opět sobotu, což znamená, že dorazilo další vydání naší rubriky Tipy na filmy. V ní ti už klasicky nabídneme trojici skvělých projektů, kterým bys určitě měl dát šanci.

Oskar Almássy – Království nebeské (Kingdom of Heaven, 2005, režie: Ridley Scott)

Ridley Scott je výborným režisérem a mistrem svého řemesla, o čemž nás během své bohaté kariéry pravidelně přesvědčuje. A jedním z jeho nezapomenutelných kousků je i Království nebeské.

Tento historický epos vypráví o křížové výpravě očima mladého rytíře Baliana (Orlando Bloom), který se ocitne v centru dávného a krvavého boje o Svatou zemi mezi muslimy a křesťany. Pokud jsi tedy Království nebeské ještě z nějakého důvodu neviděl, určitě dej ruce pryč od původního sestřihu a rovnou se vrhni na úžasnou, více než tříhodinovou režisérskou verzi.

Až ta totiž z filmu udělala mistrovské dílo. Příběh tak ženou vpřed skvělé postavy, podnětná témata, nádherná výprava i klasicky výborná režie. Království nebeské však nabídne i dostatek surových bojových scén a nádhernou hudbu Harryho Gregson-Williamse. Absolutní povinnost nejen pro milovníky historických záležitostí! 10/10

Dušan Šutarík – Baader Meinhof Komplex (Der Baader Meinhof Komplex, 2008, režie: Uli Edel)

Tento pozoruhodný film zachycuje zrod a působení radikální levicové teroristické organizace Frakce Rudé armády (Rote Armee Fraction, tedy RAF). Hlavní jména, která se s RAF spojují, jsou Andreas Baader, Gudrun Ensslin a Ulrike Meinhof. Oni a jejich pomocníci se s kapitalismem a imperialismem rozhodli v západním Německu zatočit pořádně krvavě.

Nechyběly atentáty na civilisty, vraždy či únosy bývalých esesáků. Režisér Uli Edel se jal zfilmovat další komplikovanou kapitolu německé historie. Vzhledem k tomu, že film pokrývá větší časové období, musely být některé jeho příběhové linie (např. přidání Meinhof k RAF), avšak to je nutná„daň“, se kterou se musíme smířit.

Jinak je ale možné filmu vyčíst jen málo. Je výborně napsaný, víceméně nestranný a herecky absolutně perfektní. Edelova režie je navíc velmi dynamická a diváka neustále udržuje ve střehu. Příval informací může místy působit mírně chaoticky, celkově však Baader Meinhof Komplex zůstává fascinujícím svědectvím o historických skutečnostech, které u nás možná nejsou až tak známé. 9,5/10

Šimon Kucka – Grázlové (Bottle Rocket, 1996, režie: Wes Anderson)

Režisérská prvotina originálního tvůrce jménem Wes Anderson (Fantastický pan Lišák, Grandhotel Budapešť) nese název Bottle Rocket. Příběh je o kamarádech, kteří se rozhodnou podniknout loupež a vymyslí plán na 5 následujících let. K loupeži se však jaksi nejde dopracovat. Jeden z nich se zamiluje do pokojské, další je tak trochu magor a třetího šikanuje jeho starší bratr.

Už v prvním Andersonově celovečeráku je možné zaznamenat všechny režisérské trademarky slavného autora, jako například centrování obrazu přesně na střed kamery, slow-motion chůze, absurdní humor či obsazení pozdějších dvorních herců. Film původně vznikl v podobě kraťasu, nicméně režisérův talent nezůstal nepovšimnut, a tak dostal možnost natočit ho v plné parádě.

V hlavních rolích si kvůli nízkému rozpočtu zahráli bratři – herci Owen a Luke Wilsonovi. Bottle Rocket byl zároveň i jejich kariérním startem, který jim zajistil místo v Hollywoodu. Na závěr vzpomenu už jen to, že slavný Martin Scorsese tento snímek zařadil mezi nejlepší filmy 90. let. Krimi komedie je prvotinou, která předznamenala výjimečnou kariéru. 7/10

Domů
Sdílet
Diskuse