Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2019 0:52
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Seriál Newsroom ze zákulisí zpravodajství tě strhne skvělými postavami i špičkově propracovanými epizodami

Seriál Newsroom ze zákulisí zpravodajství tě strhne skvělými postavami i špičkově propracovanými epizodami
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

I tento víkend pro tebe máme několik skvělých tipů.

Vítej u další části naší pravidelné sobotní rubriky Tipy na filmy. V ní ti opět doporučíme trojici projektů, kterým by si podle nás určitě měl dát šanci.

Oskar Almássy – The Newsroom (2012-2014, režie: různí)

Stanice HBO je mezi fanoušky známá svými originálními a zejména kvalitními seriály, které se často řadí k těm nejpopulárnějším vůbec. A to se občas dočkají maximálně jedné, případně pouze několika krátkých sérií. Jedním takovým skvostem je i seriálové drama Newsroom.

Stojí za ním převážně špičkový scenárista Aaron Sorkin (A Few Good Men, The Social Network, Moneyball), přičemž jeho příběh se soustředí na zákulisí fiktivního zpravodajského programu a společné úsilí jeho tvůrců. Jejich hlavním cílem je totiž vytvářet poctivé zprávy, a to i navzdory firemním, obchodním i osobním problémům.

Newsroom sice tvoří pouze 15 epizod (rozdělených do tří sérií), ale pokud máš v oblibě brilantní inteligentní dialogy, výborně propracované postavy a nevadí ti politika, skutečně nemáš nad čím váhat. Navíc seriál toho nabízí ještě mnohem více. Pracuje s reálnými událostmi i aktuálními tématy, nebojí se provokovat a dokáže nejen pořádně strhnout, ale také i výborně pobavit. Špička televizní tvorby! 9,5/10

Dušan Šutarík – Fighting with My Family (2019, režie: Stephen Merchant)

Skutečný příběh ženy jménem Saraya Knight (Florence Pugh), která vyrůstala v rodině profesionálních wrestlerů a sama se ve svých 13 letech poprvé postavila do ringu. Nyní má cíl dostat se pod přezdívkou Paige až do vytouženého WWE. Má na to?

Fighting with My Family je skvělá feel-good pohodovka, která do tebe doslova namlátí pozitivní energii. Mám rád, když tvůrci dokáží vykreslit prostředí, které je mi absolutně cizí (v tomto případě wrestling) působivě a přitažlivě, až má jeden po skončení okamžitě začít trénovat a nechat si od Paige v ringu vymlátit zuby.

Jistě, příběhově je to opět klasika o neznámém človíčkovi, který má svůj velký sen a chce dobýt (či spíše dobít) svět. Nicméně, v tomto případě to vůbec nevadí. Skvělé postavy a sympatičtí herci (Nick Frost si to neskutečně dává) v čele s dokonalou Florence Pugh. Ta mě svým talentem a charismatem opět položila na lopatky. Vince Vaughn a The Rock již byli pak vysloveně třešničkou na dortu. 8/10

Šimon Kucka – Špinavé ulice (Mean Streets, 1973, režie: Martin Scorsese)

Martin Scorsese je ve filmovém světě obrovský pojem. Tvorba Američana s italskými kořeny patří k tomu nejlepšímu, co z Hollwyoodu vzešlo, přičemž film Špinavé ulice byl Martyho prvním větším projektem, který mu otevřel cestu k neuvěřitelné kariéře. Děj se točí kolem Charlieho (Harvey Keitel), malého gangstera, ale zato oddaného křesťana ze čtvrti Little Italy v New Yorku.

Jeho nejlepším přítelem je Johnny Boy (Robert De Niro), pochybný mladík s prudkou povahou. Spolu kradou, pijí, balí ženy a žijí život typických mafiánů. Charlie se však neumí zbavit pocitu křesťanské viny a nevěří, že se někdy očistí z vlastních hříchů. Tento drsný snímek je mnohými režiséry a kritiky označován za stavební kámen nezávislého filmu v Americe.

Pro Scorseseho jde zároveň i o autobiografický žánr: sám sebe vidí jako dobráckého Charlieho a Johnny Boy je jeho nenapravitelný bratranec, který má dluhy všude, kam se jen podívá. Zde už možná můžeme naplno zpozorovat všechny možné prvky z pozdější Scorseseho tvorby. Od pohybu kamery, přes voice over až po náboženské otázky a nezbytné násilí. Stylem to má nejblíže k novější mistrově gangsterce Goodfellas, akorát je trochu vidět ten nižší rozpočet. To ale nemění nic na tom, že jde o geniální film geniálního autora. 8/10

Domů
Sdílet
Diskuse