Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2019 9:37
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Krize v Súdánu vrcholí. Obyvatelům vypnuli internet, ale vytoužené volby jsou již na dohled

Krize v Súdánu vrcholí. Obyvatelům vypnuli internet, ale vytoužené volby jsou již na dohled
Zdroj: M.Saleh
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dění na severu afrického kontinentu si u nás nezískává moc pozornosti, ačkoli by mělo.

Do Egypta jezdí každoročně na letní dovolenou tisíce Čechů. Málokdo však tuší, že region jižně od této destinace sužují velké problémy. Súdán a Jižní Súdán jsou dnes dvě samostatné země, ale nebylo tomu tak vždy. V současnosti oba státy čelí obrovské krizi, ze které zatím není dobré východisko. O co jde, kdo a za co bojuje a proč, se ti pokusíme vysvětlit níže.

Konec diktátora a nástup armády do čela země

Súdán, rozlohou třetí největší země Afriky, se zmítá v problémech dlouhodobě. V jeho čele od roku 1989 stál prezident Umar al-Bašír a za jeho vlády došlo mimo jiné k zavedení islámského práva šaría. Kvůli ekonomickým problémům, inflaci (dražší benzín, trojnásobné zvýšení ceny chleba) v zemi a snaze o více demokracie vyšly do ulic desítky tisíc obyvatel.

Dav žádající demokratické reformy a změnu režimu začal pravidelně protestovat v hlavním městě Chartúm. Během demonstrací došlo i k několika potyčkám, které si vyžádaly desítky životů. Následně se Umar al-Bašír rozhodl rezignovat. K moci se 11. dubna 2019 dostali představitelé súdánské armády (sedmičlenný výbor), ale problémy se tím zdaleka nevyřešily.

Katastrofa v Sudáne môže vytvoriť milióny nových utečencov
Katastrofa v Sudáne môže vytvoriť milióny nových utečencov Zdroj: Hossam el-Hamalawy

Obyvatelé měli v plánu dohodnout se s nimi na opatřeních, která by chtěli přijmout ještě před novými volbami. A co je důležité, vládu armády nechtěli ani o den déle a rádi by přešli k civilní vládě. Postupem času začali představitele ozbrojených složek vnímat jen jako prodlouženou ruku bývalého prezidenta.

Následně, 3. června 2019 při protestech v Chartúmu, hlavním městě Súdánu, zabili ozbrojenci přes 100 lidí a 40 těl bylo shozeno do Nilu. Došlo k další eskalaci napětí. Počet mrtvých a zraněných narůstal. Cizí politici Súdánu pozastavili i členství v Africké unii, USA a EU odsoudily chování armády, která násilně začala potlačovat protesty. O těžké situaci v ulicích psal web BBC.

Jak však informují britská média, představitelé armády a protestující opozice (sdružení složené z doktorů, právníků a dalších) se dohodli, že vytvoří výbor složený z 5 civilistů, 5 představitelů armády a jedenáctý člen (civilista) bude zvolen zmíněnými deseti osobami. V čele bude dalších 21 měsíců generál, pak 18 měsíců civilista a následně dojde k volbám. K tomu vznikne i kabinet, v jehož čele bude premiér zvolený protestujícími a ministry obrany a vnitra zase vybere armáda.

Minimální mediální zájem o dění v Africe

Domů
Sdílet
Diskuse