Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
28. července 2021 10:16
Čas čtení 1:32
Sponzorovaný obsah

Pravidla používání tažného zařízení

TECH
Uložit Uložené

Teprve když splníš všechna tato pravidla, budeš moci vyrazit na cestu.

Auto, které je vybaveno tažným zařízením – „koulí“ – má rázem celou řadu dalších možností. Za takový vůz připojíte vozík, díky kterému snadno odvezeš starou lednici, obytný přívěs, se kterým projedeš půl Evropy, nebo držák na kola, bez kterých si pobyt na chatě neumíš ani představit. Předtím, než se ale pro tažné zařízení vydáš do nejbližšího obchodu, nebo jej objednáš z e-shopu, je na místě seznámit se s pravidly jeho používání a příslušnou regulací, která se na něj samozřejmě také vztahuje.

Technický průkaz

Tažné zařízení musí být vždy zapsáno v technickém průkazu. Pokud jej má auto jako originální přímo z výroby, v technickém průkazu bude. Zvláště pokud ale kupuješ auto v bazaru je vždy potřeba tento zápis zkontrolovat. Pokud budeš tažné zařízení montovat dodatečně, bude třeba jej do technického průkazu dopsat.

K tomu, aby mohlo k zápisu dojít, je třeba předložit dva dokumenty. První z nich bude dokazovat, že dané zařízení odpovídá české homologaci shodné s evropskou. Jinými, slovy, že naplňuje požadavky normy 94/20/ES EHK 55. Při koupi proto obdržíš tzv. typový list, na kterém budou uvedeny všechny potřebné parametry i splnění zmíněné normy.

Tazne zariadenie, gula
Zdroj: Astrid Gast / Shutterstock.com

Dalším dokumentem, bez kterého se neobejdeš, je potvrzení o odborné montáži. To ti ovšem nemůže vydat každý servis, nýbrž jen ten, který je tzv. „pověřeným montážním pracovištěm“. Najít si je můžeš např. na webu Ministerstva dopravy.

I díky potřebě naplnit všechna tato pravidla je záhodno kupovat tažné zařízení u specializovaných firem se zkušenostmi v oboru, např. zde. Nejen, že máš jistotu kvalitního produktu, ale také ti zodpoví jakoukoliv otázku.

Jízda s tažným zařízením

Montáž tažného zařízení může být pevná, odnímatelná, anebo sklopná. V případě, že právě tvoje tažné zařízení patří mezi odnímatelné či sklopné, máš povinnost jej ve chvíli, kdy nemáš připojený vozík, odmontovat nebo sklopit. V opačném případě riskuješ pokutu při silniční kontrole.

Součástí pravidel jízdy s tažným zařízením je limit pro maximální hmotnost připojeného vozidla, které lze za „kouli“ připojit. Ta se musí řídit dvěma pravidly. V první řadě záleží na vozidle, za které vozík připojíš. To má totiž v technickém průkazu jasně uvedenu maximální hmotnost bržděného i nebržděného přívěsu, který za něj lze připojit. Pozor ale na to, že některá auta přívěsný vozík vůbec tahat nemohou, neboť nedisponují příslušnou certifikací (typicky Škoda Citigo).

Druhým pravidlem je, že maximální hmotnost celé soupravy (vozidlo + přívěs) určuje typ vašeho řidičského průkazu. Pro nejběžnější případ, tj. připojování vozíku za osobní auto a řidič disponující řidičským průkazem skupiny B, činí maximální přípustná hmotnost této soupravy 3,5 tuny.

Domů
Sdílet
Diskuse