Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Lenovo.
17. února 2022 15:30
Čas čtení 4:02
Sponzorovaný obsah

Vysokou zvládneš v pohodě, když budeš znát tyhle rady. Co ti na vejšce ušetří zbytečné nervy?

Vysokou zvládneš v pohodě, když budeš znát tyhle rady. Co ti na vejšce ušetří zbytečné nervy?
Zdroj: Lenovo
ZAJÍMAVOSTI TIPY PRO STUDENTY VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Studium vysoké může být náročné a stresující. Naštěstí pro tebe máme tipy, jak ho zvládnout levou zadní.

Studium vejšky dá někdy pořádně zabrat. Na vysoké škole se zocelíš a naučíš spoustu věcí, jako že zkouška je od slova zkusit, poslat seminárku 5 minut před půlnocí se počítá a že stres může mít úplně jiné grády. Po letech sice budeš spíš než na krušné chvíle u zkoušek vzpomínat na zážitky se spolužáky, ale neuškodí si to trochu ulehčit už teď. 

Ve spolupráci se značkou Lenovo jsme pro tebe připravili několik rad, které ti na vysoké ušetří nervy. Lenovo totiž vyrábí modely notebooků s názvem ThinkBook, jejichž vlastnosti nejlépe ocení právě studenti. ThinkBooky jsou za přijatelnou cenu a budou s tebou zvládat dobíhání ranních seminářů i noční psaní seminárek těsně před deadlinem. 

Klíčová je organizace času

Vysoká škola zabere spoustu času. Nezapisuj si proto v prvním semestru moc předmětů navíc. Tvoje touha po vědění může být velká, ale bude k ničemu, když stejně nebudeš hodiny stíhat. Rozvrhni si předměty do semestrů tak, aby se učivo dalo zvládat.

Zaměř se i na efektivní plánování rozvrhu. Ne vždy je možné si ho upravit úplně podle vlastních představ, ale dá se přizpůsobit. Snaž se, abys měl co nejvíc seminářů dopoledne a v první části týdne. Zvlášť pokud budeš na koleji, oceníš, že máš poslední hodinu ve čtvrtek ráno a potom můžeš s klidem odjet na tři dny domů.

calendar
Zdroj: Unsplash/Omar Al-Ghosson

Zároveň využívej všechny vychytávky, které ti pomohou čas ušetřit. Pořiď si čtečku knih a pročítej skripta ve vlaku. Místo klasické knihy si pust audionahrávku. Stáhni si plánovací aplikace, které za tebe budou hlídat termíny zkoušek a zápočtů. Mezi osvědčené patří například Evernote, kde lze vytvářet to-do listy, psát poznámky i skenovat dokumenty. Na ukládání poznámek ti ale skvěle poslouží i klasický Google kalendář.

Studentský rozpočet má svá omezení

Velkým tématem jsou během studia peníze. Rodiče ti pravděpodobně doma říkali, ať se naučíš šetřit. A mysleli to s tebou dobře, protože na vejšce se ti tahle dovednost bude hodit víc než kdy předtím. Studentský život dokáže provětrat peněženku. Musíš zaplatit kolej, jídlo, litry kafe i středeční drinky.

Rozpočet hraje klíčovou roli také při pořizování studijních pomůcek. Kupovat si veškerá skripta v papírové podobě je nákladné. Proto jestli se bez něčeho vysokoškolský student neobejde, je to kvalitní notebook za dobrou cenu, kam si stáhne všechny potřebné materiály.

Pro studenty je důležitý poměr cena vs. kvalita a ten skvěle splňují ThinkBooky od Lenovo.  Nejnovější ThinkBook 15 je výkonný a zvládne všechny aplikace, které ke studiu potřebuješ. Vyrábí se verze s úhlopříčkou displeje 13, 14 i 15 palců, takže si můžeš vybrat velikost podle vlastních potřeb.

lenovo, student
Zdroj: Lenovo

Při výběru notebooku je jednou z klíčových vlastností jeho odolnost. Budeš ho používat každý den a často přenášet. Přijít na vysoké na měsíc o počítač může být poměrně velký problém, protože v něm budeš mít veškeré materiály. ThinkBooky se testují vůči pádům, vlhkosti i prachu, takže se nemusíš bát poškození. S ThinkBookem se vyhneš nečekaným opravám a nemusíš řešit, že máš počítač s rozepsanou seminárkou měsíc v servisu.

Při nočním učení oceníš podsvícenou klávesnici. Až si budeš chtít odpočinout třeba poslechem hudby nebo sledováním filmu, potěší tě 15,6 FHD displej a čistý zvuk se dvěma reproduktory Dolby Audio. ThinkBook je zabezpečený čtečkou otisku prstu a má ThinkShutter, díky kterému můžeš fyzicky zakrýt webkameru a zajistit si soukromí a bezpečí. Navíc je to stylovka v tenkém provedení, se kterou si určitě neuděláš ostudu. Díky kovovému designu mu to sluší na školní lavici i v kavárně. 

Chci ThinkBook 15

Na vysoké škole neznamená na vysoké noze

Šetřit budeš muset i na jídle, dopravě a zábavě. Pokud nemáš opravdu dobře placenou brigádu, rozluč se s pravidelným jídlem v restauracích a přihlas si obědy v menze. Jídla za padesát korun se prostě vyplatí. Menší snacky si kup v supermarketu a připravuj si je na koleji v kuchyňce. Když s kámošema před party zjistíte, že vám došly peníze, kupte si místo piva v baru lahváče na kolej a zahrajte si deskovky. Značka: kvalitní zábava za nízkou cenu. 

friends, beer
Zdroj: Unsplash/Helena Lopes

Další oblastí, kde se dá ušetřit, je doprava. Hned na začátku školního roku si pořiď lítačku na MHD. Během roku se budeš přesouvat po celém městě, někdy i několikrát denně, proto je levnější si jízdné předplatit. Někdy mají studenti na jízdné slevu, tak si to nezapomeň ověřit.

Vlastně ať půjdeš kupovat cokoliv, nikdy nezapomínej studentskou kartu. Pamatuješ na scénu z filmu Pátý element, kde hlavní hrdinka ukazovala svůj Multi Pass? Vezmi si z ní příklad. Dej si studentskou kartu do peněženky a vyndej ji až po státnicích. Studenti mají levnější kino, jídlo, vstupenky na kulturní akce, památky a spoustu dalších výhod. Po vysoké budeš muset čekat na slevu pro důchodce, a to nějaký čas potrvá, takže si užívej výhod, dokud to jde.

Potřebuješ spojence a strategické útočiště

Na vejšce rozhodně potřebuješ kámoše, kteří tě budou krýt, až poběžíš se zpožděním na seminář a pošlou ti poznámky, když budeš chybět na přednášce. Vzájemně si poradíte před zkouškami (nebo i během nich). Budou s tebou zažívat všechny průšvihy a podrží tě kdykoliv to budeš potřebovat. 

Až budeš mít svou partu spojenců, hledejte taky společné útočiště. Tím je bar, ve kterém vám bude dobře. Výběr oblíbeného baru nepodceňujte. Stane se pro vás místem, kde budete trávit čas, probírat profesory a zapíjet úspěšné i neúspěšné zkoušky. Právě sem budete chodit, když se vám bude dařit i když se vám dařit nebude.

Zaměřte se při výběru na vzdálenost z centra města a od kolejí nebo od bytu. Musí být dostupný pěšky nebo městskou dopravou i v nočních hodinách. Zároveň by neměl zavírat v 10 večer, protože to teprve začíná ta pravá zábava. Vybírejte místo, kde se budete cítit jako doma a kde se společně sejdete za pár let po ukončení školy na slučáku.

drink, friends
Zdroj: Unsplash/ Fred Moon

Vysoká je náročná a minimálně zpočátku tě pravděpodobně bude stát spoustu nervů. Ale jakmile si najdeš systém ve zvládání všech studentských i volnočasových aktivit, bude to super jízda. Pamatuj na naše tipy a využívej možnosti, které ti dnešní doba nabízí. Šetři čas i peníze díky vychytávkám, jako jsou ThinkBooky od Lenovo a užívej si společný čas s přáteli, protože ten je k nezaplacení. Věříme, že s našimi radami se neztratíš.

Nakupuj Lenovo
Domů
Sdílet
Diskuse