Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2022 16:30
Čas čtení 10:03
Martin Adam Pavlík

Jean-Claude Van Damme: kvůli jeho závislosti na kokainu bylo natáčení občas noční můrou. Dokázal se ale vrátit mezi elitu

Jean-Claude Van Damme: kvůli jeho závislosti na kokainu bylo natáčení občas noční můrou. Dokázal se ale vrátit mezi elitu
Zdroj: New World Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Charismatický svalovec s tváří modela, který si v 80. a 90. letech získal veškerou pozornost drsných chlapů i křehkých žen. Nezapomenutelná hvězda akčních filmů jako Univerzální voják, Živý terč, Krvavý sport či Kickboxer.

Riflové kalhoty, nagelované vlasy, černé tílko, napnuté svaly, drsný výraz ve tváři a vražedné kopy z otočky. Tak bychom mohli v rychlosti popsat tohoto Belgičana, který to i přes výrazný akcent dotáhl až do Hollywoodu a točil s uznávanými a úspěšnými režiséry či oceňovanými herci.

Jean-Claude Van Damme
Zdroj: New World Pictures


Jean-Claude Van Damme sice nikdy nebyl až tak populární jako jeho kolegové Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger nebo Bruce Willis, ale přesto dokázal, že kromě rozdávání tvrdých úderů umí také skutečně hrát. Byly časy, kdy měly jeho plakáty nalepené na stěnách v pokoji žáčci, kteří chtěli vypadat a bít se jako on, i plaché dívky, neboť se jim jednoduše líbil.

Hrdina, který skáče z bláta do louže

Zároveň ho milovali všichni fanoušci napínavých a drsných akčních filmů, kde povětšinou ztvárňoval tajemné hrdiny s temnou minulostí, kteří pomohou těm, co to právě potřebují — i za cenu toho, že se dostanou do ještě větších problémů s mafií nebo policií. Případně skočí z bláta do louže jen kvůli chvilkovému milostnému románku. Zlatou érou pro něj byla nepochybně 80. a 90. léta. 

Tehdy jeho tvář zářila na obálkách těch nejčtenějších časopisů, navštěvoval populární talkshow (byl například i u Davida Lettermana) a objevil se v nejpamátnějších filmech. A jak píše Petr Cífka v knize Encyklopedie akčního filmu, Jean-Claude Van Damme vyměnil „chlapáckost“, zamračenost a permanentní kamenný pohled plný odhodlání příznačný pro jeho populárnější kolegy za jemnost, nadhled a chlapecký šarm.

Jean-Claude Van Damme
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer

V Refresheru pozorně sledujeme inspirativní příběhy herců i hereček a už dlouhodobě ti přinášíme jejich profily. Pokud nás podpoříš a staneš se členem klubu Refresher+, budeme moci tvořit ještě více takových článků a ty se možná dozvíš opět něco nového, co jsi předtím nevěděl.

Změnilo ho karate

Narodil se jako Jean-Claude Camille François Van Varenberg, ale když začínal ve filmovém průmyslu, jméno si změnil, aby bylo údernější a snadněji vyslovitelné. Později dostal díky své vysportované postavě přezdívku Muscles from Brussels. Jak však sám přiznal pro magazín Martial Arts Professional, jako dítě nebyl příliš silný. Nepatřil ani k těm nejvyšším (měří jen 177 centimetrů).

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110094 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Proč začal s kulturistikou.
  • Kolik peněz měl, když se přestěhoval z Bruselu do Ameriky.
  • Pro kterého známého herce pracoval jako vyhazovač v jeho klubu.
  • Se kterou světoznámou zpěvačkou měl aféru během těhotenství jeho manželky.
  • Ve kterém filmu ztvárnil homosexuálního karatistu.
  • Které natáčení se změnilo v noční můru v důsledku jeho závislosti na kokainu. 
  • Díky jaké bizarní příhodě získal roli v kultovním filmu Krvavý sport.
  • Při jaké příležitosti přijel herec na Slovensko.
Domů
Sdílet
Diskuse