Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. dubna 2022 14:30
Čas čtení 7:31
Jakub Paulík

Steven Seagal: Postrach žen a filmových štábů, ale také akční hvězda 90. let. Vzestup a pád legendy

Steven Seagal: Postrach žen a filmových štábů, ale také akční hvězda 90. let. Vzestup a pád legendy
Zdroj: Millennium Films
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Bývalý král akční béčkové scény a mimořádně kontroverzní člověk.

Jméno Stevena Seagala se pojí se spoustou legend. V minulosti se chlubil prací pro CIA, bojem s japonskou mafií či svojí údajnou neporazitelností. Kvůli přehnanému egu se tak jednou pustil do souboje, při kterém si prý, slušně řečeno, „pustil do gatí“.

Kontroverzní je i kvůli mnohým případům údajného sexuálního obtěžování, která se netýkala jen dospělých žen. Lidé, kteří Seagala osobně znali, často říkají, že jako člověk za mnoho nestál. Nedá se mu ovšem upřít, že by kdysi nebyl lídrem béčkové akční scény, kterého jsme nejen my prostě milovali.

Na Refresheru ti v sekci filmů a seriálů pravidelně přinášíme recenze nejnovějších titulů, profily známých osobností, výběry jejich nejlepších filmů a články ze zákulisí natáčení. Pokud nás chceš podpořit, můžeš se stát členem klubu Refresher+.

Steven Seagal
Zdroj: Warner Bros.

Seanovi Connerymu zlomil zápěstí

Steven Seagal je bezpochyby jednou z velkých legend americké akční scény. Jeho kariéra měla koncem 80. let minulého století a během 90. let rychlý rozběh. V daném období natočil několik poměrně slušných „seagalovek“, za které se určitě nemusí stydět. Později je však vystřídala třetiřadá produkce plná podprůměrných filmů. Ty si už dnes mohou užívat opravdu jen jeho skalní fanoušci.

V počátcích své slávy ho na výsluní dostalo i tehdy poměrně neznámé bojové umění aikido, které se Seagal naučil v Japonsku, kam se v mládí na pár let odstěhoval. V zemi se údajně zapojil také do místní války s mafií jakuzou. Toto tvrzení, podobně jako jeho mnohá další pochybná vyjádření, však neuměl žádným způsobem prokázat.

O odkazu milovaného i nenáviděného Stevena Seagala jsme si povídali s filmovým publicistou, režisérem a střihačem Petrem Pavlíkem (dokument Králové videa nominován na Ceny české filmové kritiky).

„Seagal dokázal trefit tu správnou dobu. Nebyl sice nikdy hvězda jako Arnold nebo Stallone, ale svého času byl z béčkové ligy nejvyšší. Chuck Norris byl už tehdy starý a na rozdíl od Dolfa Lundgrena a Jean-Claude Van Damma byl Seagal Američan, čili měl pro publikum vhodnější přízvuk. Druhá věc je, že i to jeho aikido bylo jistě zajímavější než běžné karate. Dále ve srovnání s Van Dammem nedělal arénovky (filmy z arény jako Krvavý sport či Kickboxer — pozn. red.), ale akční kriminálky, které byly přístupnější. V neposlední řadě měl lepší distribuci, protože dělal pod Warnerem,“ vysvětlil důvody jeho počátečního úspěchu Pavlík.

Než se však Seagal propracoval ke kariéře herce, v USA si po návratu z Japonska otevřel školu, kde vyučoval aikido. Jeho první velkou zkušeností s filmovým byznysem byla spolupráce se Seanem Connerym na filmu Never Say Never Again (1983), kde Seagal pracoval jako bojový choreograf. Během jednoho z nácviků slavné britské hvězdě zlomil zápěstí, přičemž je možné, že se nejednalo o nehodu.

Jak informuje The Independent, Connery v jednom z interview pro The Tonight Show with Jay Leno tvrdil, že to Seagal udělal záměrně. Technika drcení kostí se Seagalovi zjevně zamlouvala, protože si ji jako herec osvojil i ve filmech, kde protivníkům lámal kosti jako na běžícím páse (níže přiložený sestřih je toho jasným důkazem). I v tomto ohledu se značně odlišoval od jiných akčních hvězd své doby.

Obrovský úspěch ve východní Evropě

Filmovou kariéru rozjel v roce 1988 debutem Nico, který natočil režisér Andrew Davis. S ním Seagal spojil síly o 4 roky později v jeho snad nejlepším filmu Přepadení v Pacifiku, který byl dokonce dvakrát nominován na Oscara. Ještě předtím si zahrál hlavní role v úspěšných akčňácích jako Těžko ho zabít (1990), Muž s cejchem smrti (1990) a Nemilosrdná spravedlnost (1991).

„Jeho filmy by se na začátku uživily i v kinech. Byly relativně úspěšné. Nejvíce se ale seagalovky prodávaly na VHS, speciálně ve Východním bloku. V 90. letech natočil pár slušných filmů jako Nemilosrdná spravedlnost a Boeing 747 v ohrožení, kde měl cameo. Jeho největším hitem je ale bezpochyby Přepadení v Pacifiku,“ řekl Pavlík.

Zajímavostí je, že Seagal byl populárnější v Evropě, takže ho v Boeingu 747 dali na plakát i přesto, že si ve filmu zahrál jen malou roli. Na plakátech v USA byl jen Kurt Russel. „Lidé v našich končinách byli úplně vytočení a když zjistili, že ho ve filmu rychle zabili, odcházeli s hněvem z kina,“ popisuje Pavlík dobové pobouření lidí se smíchem. Východní blok byl ze Seagala zpočátku ohromený z důvodu, že jsme podobné filmy v dané době ještě neviděli. Seagal byl tedy podle Pavlíka lákavá exotika.

Steven Seagal
Zdroj: Warner Bros.

Mafii musel platit statisíce dolarů

Jelikož zpočátku slavil u diváků obrovský úspěch, v branži mu věřili natolik, že dostal dostatečný rozpočet a volnost na to, aby natočil svůj režijní debut Aljaška v plamenech (1994). Výsledný film ale nestál za nic a Seagal si už na režisérskou židli nikdy nesedl. Podobně u diváků neuspěla ani druhá část Přepadení v Pacifiku z roku 1995.

„Alijaška v plamenech i druhé Přepadení měly velké rozpočty, ale byly to slabé filmy. V tomto období byl navíc Seagal při natáčení stále problémovější. Natočil ještě několik filmů, které šly do kin, a následně téměř výhradně přešel na video. Malý comeback měl v roce 1996 s Glimmer Manem a v roce 2001 s Lovcem policajtů. To byly ještě solidní filmy. A pak prakticky skončil. U nás ale frčel díky nostalgii ještě dlouho po začátku tisíciletí. Většinou si jeho cílovka nevšímala toho, že točí filmy o 2 nebo 3 třídy níže. Stačilo jim, že tam byl Seagal,“ říká Pavlík.

Na přelomu tisíciletí však neměl problém jen kvůli upadající kariéře, ale také z důvodu sporů s mafií. V daném období si najednou uvědomil, že není správné, aby účinkoval v násilných filmech, kde neustále zabíjí lidi.

Jeho nově nabytá buddhistická víra mu to zkrátka nedovolovala, uvádí The Independent. Tím ale rozzlobil podnikatele Julia Nassoa, který dlouho spolufinancoval jeho filmy. Jelikož byl Nasso napojen na mafiánskou rodinu Gambino, Seagal se dostal do problémů, píše The New York Times.

Byznysmen se rozhodl, že zkusí Seagala prostřednictvím gangsterů vydírat. Herec později proti mafiánům svědčil u soudu. Tvrdil, že jim předal několik stovek tisíc dolarů, protože mu prý vyhrožovali i smrtí. Julius Nasso byl nakonec za vydírání odsouzen k ročnímu vězení.

Chlubil se, že randí s nezletilými děvčaty

Steven Seagal se za posledních více než 20 let prakticky úplně vytratil z mainstreamu. Menší roli v kinofilmu se mu podařilo dostat ještě v krvavém snímku Machete (2010) a mohl si také zahrát v akční sérii Expendables, ale kvůli jeho špatným vztahům s producentem měl smůlu. Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme i Dolph Lundgren takový problém neměli a ve filmu si zahráli větší či menší role. Seagalův návrat na scénu se ale dodnes nekonal a podle Pavlíka je zcela vyloučen, za což si může svým chováním do velké míry sám.

Už při natáčení druhého přepadení Seagal údajně obtěžoval tehdy teprve 16letou herečku Katherine Heigl. Na konci natáčení se jí dokonce přiznal se vztahy s nezletilými děvčaty. Podle tvrzení Heigl řekl, že „má přítelkyně v jejím věku“. Když se ho Heigl zeptala, jestli to „není ilegální“, Seagal prý odpověděl, že „jim to nevadí“, prozradila herečka v show Jimmyho Kimmela. Při promování druhé části Přepadení dokonce 16letou Heigl chytil za prsa, což se podařilo zachytit i fotografům.

Steven Seagal
Zdroj: Youtube/Jimmy Kimmel Live

Údajně věznil bývalou asistentku a napadl herce

Ve stejném roce prý obtěžoval někdejší playmate Jenny McCarthy, kterou při castingu do filmu požádal, aby se před ním svlékla, píše CBS News. McCarthy se podle vlastních slov po jeho požadavku rozplakala, herci vynadala a utekla. Později jí údajně vyhrožoval, aby o tom nikomu neříkala.

V minulosti ho také z trojnásobného sexuálního útoku obvinila jeho bývalá asistentka Kayden Nguyen, kterou podle jejího tvrzení zadržoval v jistém domě po dobu 6 dnů a později ji honil se zbraní. Seagalův advokát to ale popřel a uvedl, že Nguyen herec propustil kvůli údajnému užívání narkotik.

Kauz s údajným sexuálním obtěžováním se na hlavu Seagala za léta sesypalo ještě mnohem více. Některé přišly až s propuknutím hnutí MeToo v roce 2017, kdy o své zkušenosti se Seagalem napsala na Twitteru také herečka Portia de Rossi. Ta tvrdila, že si před ní během soukromého castingu v kanceláři rozepnul zip u kalhot. Portia de Rossi jeho nevyslovenou nabídku odmítla a odešla pryč.

Steven Seagal si ale neudělal špatné renomé pouze údajným sexuálním obtěžováním žen, ale také bezohledným chováním vůči členům štábu a tlačením na úpravu scénářů. Podle výpovědí několika jeho bývalých kolegů například trval na tom, aby ve filmech působil jako neporazitelný muž, kterému nelze ublížit.

To se však výjimečně změnilo u filmu Boeing 747 v ohrožení, kdy jeho postava vypadla z letadla. Natáčení se Seagalem ale neprobíhalo podobně snadno jako jeho let oblohou. Herec John Leguizamo o Seagalovi prozradil, že na place nezvládal kontrolovat své emoce a při jednom menším sporu ho chytil a praštil s ním o zeď.

Legenda o nechtěném úniku stolice

Steven Seagal kolem své osoby dlouhodobě vytvářel mýtus neporazitelnosti. Tento status ale úspěšně narušil mistr bojových umění Gene LeBell, který pracoval na filmu Nemilosrdná spravedlnost (1991) jako koordinátor kaskadérů. Během natáčení se doslechl o Seagalově tvrzení, že ho nikdo nedokáže zadusit do bezvědomí. LeBell tehdy Seagalovi navrhl, že se o to pokusí. Podle tvrzení LeBella a očitých svědků se mu to podařilo, přičemž herci povolil svěrač a došlo k nechtěnému úniku stolice. Steven Seagal to ale popřel a LeBella označil za „patologického lháře“.

„Když jsme měli menší hádku nebo rozdílné názory, sledovalo nás 30 kaskadérů a kameraman. Steven má někdy tendenci rozzlobit nesprávné lidi a přitom se můžete zranit,“ cituje magazín MMA Fighting LeBellovo vyjádření.

Nebyl to však jediný případ, kdy prý Steven Seagal dělal velká ramena. Několikrát naznačoval, že pracoval pro CIA, a v 90. letech tvrdil, že by dokázal porazit kohokoli, přičemž kritizoval i Chucka Norrise nebo dokonce Bruce Leeho. Jako reakci na jeho vyjádření herec a zápasník Robert Wall vytvořil skupinu s názvem „Dirty Dozen“, jejíž členové v podstatě vyzývali Segala k souboji, uvádí se v dobovém vydání magazínu Black Belt. K očekávané show ale nikdy nedošlo.

Podpořil anexi Krymu a konspiroval o válce na Ukrajině

Steven Seagal je v posledních letech více než za své filmy známý spíše kvůli vztahu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Pro prokremelské médium Rossiskaya Gazeta se již v roce 2014 v rozhovoru vyjádřil, že podporuje zabrání ukrajinského poloostrova Krym, píše Belfast Telegraph s odkazem na Gazetu.

Není proto divu, že ho Ukrajina nemá příliš v lásce. V roce 2017 mu bylo dokonce z bezpečnostních důvodů zakázáno vstoupit na území země, informovalo Fox News.

Seagal, který má od roku 2016 ruské občanství, přebírá ruskou propagandu o anexi Krymu a tvrdil, že Putin chtěl chránit rusky mluvící občany. Prezidenta Ruské federace si drží ve velké úctě, přičemž ho označil za jednoho z největších světových lídrů všech dob. Řekl také, že je jeho přítelem a rád by ho nazýval i bratrem. Svou loajalitu Putinovi projevil i tím, že vstoupil do proputinovské strany Spravedlivé Rusko, píše New York Post.

Při komentování invaze Ruska na Ukrajinu ze dne 22. února 2022 byl velmi opatrný. Tak jako mnozí jiní podporovatelé Vladimira Putina si dával pozor, aby nekritizoval jeho osobu, a raději se rozhodl konspirovat. Vinu podle The Independent svaloval na někoho zvenčí, kdo prý investoval obrovské množství peněz do propagandy a válku mezi Ukrajinou a Ruskem vyprovokoval. Prakticky tak znovu jen převzal narativ kremelské propagandy.

Domů
Sdílet
Diskuse