Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
25. července 2022 17:00
Čas čtení 1:54

Lámou se jim nohy, umírají hladem a žízní. Záběry ukazují, jak se v Česku chovají kuřata na maso

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Lámou se jim nohy, umírají hladem a žízní. Záběry ukazují, jak se v Česku chovají kuřata na maso
Zdroj: OBRAZ – Obránci zvířat
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Novou kampaň spustila nezisková organizace OBRAZ – Obránci zvířat.

Kuřata obrovských rozměrů, která stěží unesou vlastní nohy a pod náporem mohutných těl se jim lámou kosti. Mnohdy umírají hladem či žízní. Takto to podle záběrů zveřejněných v pondělí na sociálních sítích spolku OBRAZ – Obránci zvířat vypadá ve standardních českých chovech kuřat na maso.

Videa a fotografie byly pořízeny na třech českých farmách – v Blšanech u Loun, Dubějovicích a Lánech. Organizace OBRAZ v pondělí spustila novou kampaň s názvem Rychlokuřata, prostřednictvím níž se na utrpení zvířat snaží upozornit. Vyzvala supermarkety a jiné firmy k tomu, aby neprodávaly maso z přešlechtěných kuřat. 

 Upozorňujeme čtenáře, že některé obrázky a videozáběry mohou být drastické.

OBRAZ: Šlechtění udělalo z kuřat naprosté mrzáky

V České republice se podle organizace OBRAZ ročně odchová asi 140 milionů kuřat na maso a naprostá většina z nich jsou tzv. rychle rostoucí plemena neboli rychlokuřata. Vyšlechtěna jsou tak, aby dorostla co nejrychleji a do co největších objemů svalstva s vynaložením minimálních nákladů. V roce 1957 vážilo 56 dní staré kuře necelé kilo, v roce 2005 se váha stejně starých kuřat pohybovala kolem čtyř kilogramů.

„Šlechtění udělalo z kuřat naprosté mrzáky. Z malého roztomilého kuřátka se kvůli přešlechtění stane během pěti týdnů více než dvoukilové monstrum, které sotva unese vlastní tělo. Pod náporem svalstva se jim lámou nohy a mnohdy pak nezvládnou ani dojít k potravě a umírají hladem nebo žízní. Jde o systémové týrání zvířat, před kterým už nemůžeme zavírat oči,“ popsal chovy kuřat vedoucí kampaně Rychlokuřata Radim Trojan z OBRAZu.

Snímky z farem v Blšanech u Loun, Dubějovicích a Lánech.Snímky z farem v Blšanech u Loun, Dubějovicích a Lánech.Snímky z farem v Blšanech u Loun, Dubějovicích a Lánech.Snímky z farem v Blšanech u Loun, Dubějovicích a Lánech.
Zobrazit galerii
(15)

Evropa podmínky mění, Česko se zatím nepřidalo

V některých zemích Evropy se podmínky chovu kuřat mění k lepšímu. Může za to dokument s názvem European Chicken Commitment (ECC) stanovující vyšší standardy pro chov kuřat. Ten firmám a podnikům stanovuje využívat výhradně plemena, která rostou pomaleji a mají přirozenější vývoj. Zavázaly se k tomu řetězce v zemích po celé Evropě, v Česku nikoli.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Ve Francii, Německu nebo třeba i Polsku supermarkety přestávají podporovat utrpení rychlokuřat a zavazují se k vyššímu standardu. Je na čase, aby tento krok následovali i zdejší obchodníci. Jsou to právě řetězce, které mají sílu ukončit toto obludné týrání zvířat tím, že začnou nový standard vyžadovat od svých dodavatelů. Vždyť právě závazek řetězců před čtyřmi roky vytvořil podmínky pro ukončení klecových chovů slepic. Teď je třeba znovu konat,“ doplnil Trojan.

Možnost vyjádřit nesouhlas se špatnými životními podmínkami ve velkochovech mají lidé na oficiálních webových stránkách kampaně. Na webu Rychlokuřata si může každý prohlédnout další fotografie z českých chovů a dozvědět se více o podmínkách, které ve velkochovech panují.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Václav Neužil (@vaclav_neuzil)

Kampaň už podpořil například český herec Václav Neužil. „Co to znamená být rychlokuře? Znamená to, že neznáte obyčejný život. Co to je slunce, proběhnout se, neznáte vztah s chovatelem, nevíte, co je klid a mír. Znáte jenom stres a strach,“ okomentoval na Instagramu situaci s velkochovem kuřat v Česku a vyzval sledující včetně další známých tváří, aby kampaň podpořili. 

Domů
Sdílet
Diskuse