Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Martin Adam Pavlík TASR
26. července 2022 10:43
Čas čtení 1:30

Papež František se přišel osobně omluvit původním obyvatelům Kanady. Mnohé děti v internátních školách trpěly a umíraly

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Papež František se přišel osobně omluvit původním obyvatelům Kanady. Mnohé děti v internátních školách trpěly a umíraly
Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia

Návštěva Kanady bude zahrnovat i další místa v provincii Alberta, jakož i setkání a akce ve městech Québec a Iqaluit, které je hlavním městem kanadského teritoria Nunavut.

Papež František se v pondělí, v rámci prvního dne své návštěvy v Kanadě, omluvil za zlo spáchané mnoha křesťany na původních obyvatelích. Vyjádřil také lítost nad spoluúčastí církve na tomto jednání, které označil za kulturní destrukci. Svou promluvu pronesl ve španělštině. Informuje o tom TASR.

„Je mi to líto. Prosím o odpuštění zejména za způsob, jakým mnozí členové církve a náboženských společenství spolupracovali – v neposlední řadě i svou lhostejností – na projektech kulturní destrukce a násilné asimilace,“ řekl papež podle agentury AP před davem příslušníků původních národů, Inuitů a Métisů v provincii Alberta.

Jak informovala agentura AP, František přišel na místo bývalé internátní školy v lokalitě Maskwacis, ležící asi 100 kilometrů jižně od Edmontonu, kde nejprve zavítal na místní hřbitov. Poté se na pozemku internátní školy Ermineskin, která je dnes z velké části zbourána, uvítal s náčelníky původních kmenů a s oběťmi, jež přežily zneužívání ve školách, či jejich pozůstalými.

Pápež František
Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia

Čtyři náčelníci oblečeni v tradičních oděvech pak papeže doprovodili na shromáždění tisíců původních obyvatel. Tam papeži na přivítání zahráli a zazpívali tradiční domorodí bubeníci. Na shromáždění v Maskwacisu byli také představitelé kanadské vlády včetně premiéra Justina Trudeaua.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

V programu setkání v areálu Bear Park Pow-Wow v Maskwacisu byly i proslovy náčelníků, společná modlitba Otčenáš a požehnání udělené papežem. AP přiblížila, že katolické řehole provozovaly 66 ze 139 internátních škol, které v Kanadě existovaly od konce 19. století do 90. let 20. století.

Celkem bylo v Kanadě do škol internátního typu nuceně zapsáno přibližně 150 000 dětí indiánů, Inuitů a Métisů. Žáci se ze strany učitelů a vychovatelů velmi často setkávali s fyzickým a sexuálním násilím, přičemž cílem takových zařízení bylo zbavit je jejich vlastní kultury i mateřského jazyka.

Předpokládá se, že tisíce dětí v těchto internátních školách zemřely na nemoci, podvýživu nebo zanedbání péče. Františkova šestidenní cesta do Kanady navazuje na setkání z jara, kdy se papež ve Vatikánu setkal se zástupci indiánů, Inuitů a Métisů.

Pápež František
Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia

Tato setkání vyvrcholila 1. dubna historickou omluvou za politováníhodné zneužívání, kterého se dopustili někteří katoličtí misionáři v internátních školách.

Návštěva Kanady bude zahrnovat i další místa v provincii Alberta, jakož i setkání a akce ve městech Québec a Iqaluit, které je hlavním městem kanadského teritoria Nunavut na dalekém severu. František uskutečnil cestu do Kanady, přestože roztržené kolenní vazy ho začátkem července přiměly zrušit návštěvu Afriky.

Domů
Sdílet
Diskuse