Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martin Adam Pavlík TASR
26. července 2022 10:43
Čas čtení 1:30

Papež František se přišel osobně omluvit původním obyvatelům Kanady. Mnohé děti v internátních školách trpěly a umíraly

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Papež František se přišel osobně omluvit původním obyvatelům Kanady. Mnohé děti v internátních školách trpěly a umíraly
Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia

Návštěva Kanady bude zahrnovat i další místa v provincii Alberta, jakož i setkání a akce ve městech Québec a Iqaluit, které je hlavním městem kanadského teritoria Nunavut.

Papež František se v pondělí, v rámci prvního dne své návštěvy v Kanadě, omluvil za zlo spáchané mnoha křesťany na původních obyvatelích. Vyjádřil také lítost nad spoluúčastí církve na tomto jednání, které označil za kulturní destrukci. Svou promluvu pronesl ve španělštině. Informuje o tom TASR.

„Je mi to líto. Prosím o odpuštění zejména za způsob, jakým mnozí členové církve a náboženských společenství spolupracovali – v neposlední řadě i svou lhostejností – na projektech kulturní destrukce a násilné asimilace,“ řekl papež podle agentury AP před davem příslušníků původních národů, Inuitů a Métisů v provincii Alberta.

Jak informovala agentura AP, František přišel na místo bývalé internátní školy v lokalitě Maskwacis, ležící asi 100 kilometrů jižně od Edmontonu, kde nejprve zavítal na místní hřbitov. Poté se na pozemku internátní školy Ermineskin, která je dnes z velké části zbourána, uvítal s náčelníky původních kmenů a s oběťmi, jež přežily zneužívání ve školách, či jejich pozůstalými.

Pápež František
Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia

Čtyři náčelníci oblečeni v tradičních oděvech pak papeže doprovodili na shromáždění tisíců původních obyvatel. Tam papeži na přivítání zahráli a zazpívali tradiční domorodí bubeníci. Na shromáždění v Maskwacisu byli také představitelé kanadské vlády včetně premiéra Justina Trudeaua.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

V programu setkání v areálu Bear Park Pow-Wow v Maskwacisu byly i proslovy náčelníků, společná modlitba Otčenáš a požehnání udělené papežem. AP přiblížila, že katolické řehole provozovaly 66 ze 139 internátních škol, které v Kanadě existovaly od konce 19. století do 90. let 20. století.

Celkem bylo v Kanadě do škol internátního typu nuceně zapsáno přibližně 150 000 dětí indiánů, Inuitů a Métisů. Žáci se ze strany učitelů a vychovatelů velmi často setkávali s fyzickým a sexuálním násilím, přičemž cílem takových zařízení bylo zbavit je jejich vlastní kultury i mateřského jazyka.

Předpokládá se, že tisíce dětí v těchto internátních školách zemřely na nemoci, podvýživu nebo zanedbání péče. Františkova šestidenní cesta do Kanady navazuje na setkání z jara, kdy se papež ve Vatikánu setkal se zástupci indiánů, Inuitů a Métisů.

Pápež František
Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia

Tato setkání vyvrcholila 1. dubna historickou omluvou za politováníhodné zneužívání, kterého se dopustili někteří katoličtí misionáři v internátních školách.

Návštěva Kanady bude zahrnovat i další místa v provincii Alberta, jakož i setkání a akce ve městech Québec a Iqaluit, které je hlavním městem kanadského teritoria Nunavut na dalekém severu. František uskutečnil cestu do Kanady, přestože roztržené kolenní vazy ho začátkem července přiměly zrušit návštěvu Afriky.

Domů
Sdílet
Diskuse