Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Martin Adam Pavlík TASR
31. července 2022 10:35
Čas čtení 1:12

Neovladatelná čínská raketa dopadla do moře. NASA ostře kritizuje Peking za to, že nezveřejnil informace o pádu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Neovladatelná čínská raketa dopadla do moře. NASA ostře kritizuje Peking za to, že nezveřejnil informace o pádu
Zdroj: TASR/AP

Raketa údajně dopadla do Suluského moře asi 57 kilometrů východně od pobřeží filipínského ostrova Palawan.

Včera jsme tě informovali o tom, že části čínské vesmírné rakety se nekontrolovatelně řítí k Zemi s tím, že šance, že dopadnou do obydlené části, je malá. Jak TASR informuje na základě zpráv agentur AFP a Reuters, v sobotu raketa nekontrolovatelně dopadla do oblasti u Indického oceánu. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ale kritizuje Peking, že nezveřejnil informace o pádu tohoto potenciálně nebezpečného objektu.

Americké vesmírné velitelství uvedlo, že čínská raketa Dlouhý pochod 5B, která minulou neděli vynesla na oběžnou dráhu modul potřebný pro dokončení čínské vesmírné stanice Tchien-kung (Nebeský palác), dopadla do oblasti u Indického oceánu zřejmě v sobotu ve 14:45 SEČ. Velitelství zároveň apelovalo na Čínu, aby zveřejnila technické informace o návratu rakety na Zemi, jako například možnou oblast rozptylu jejích trosek.

Šéf NASA Bill Nelson řekl, že takové informace by měly zveřejňovat všechny země, které mají vlastní vesmírný program. „Je to velmi důležité pro zodpovědné využívání vesmíru a bezpečnost lidí na Zemi,“ konstatoval.

NASA planeta země
Zdroj: NASA

Čínská vesmírná agentura později zveřejnila souřadnice oblasti dopadu tohoto vesmírného plavidla. Raketa podle agentury dopadla do Suluského moře asi 57 kilometrů východně od pobřeží filipínského ostrova Palawan. „Většina zařízení (rakety) byla zničena při opětovném vstupu (do atmosféry),“ informovala čínská vesmírná agentura o raketě.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Malajská vesmírná agentura později zveřejnila video, na kterém jsou zřejmě zachyceny trosky rakety. Zároveň uvedla, že zaznamenala, jak trosky tohoto objektu hoří při opětovném vstupu do atmosféry, protože tento vesmírný odpad přelétával při dopadu i přes malajský vzdušný prostor. Podle Malajsie dopadla raketa do Suluského moře severovýchodně od ostrova Borneo.

Domů
Sdílet
Diskuse