Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová ČTK
3. srpna 2022 8:36
Čas čtení 1:19

Hasiči budou pokračovat ve zmenšování plochy požáru v Českém Švýcarsku, situaci mohou ztížit vysoké teploty a vítr

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Hasiči budou pokračovat ve zmenšování plochy požáru v Českém Švýcarsku, situaci mohou ztížit vysoké teploty a vítr
Zdroj: HZS Ústeckého kraje

V brzkých ranních hodinách byly podle mluvčího krajských hasičů Milana Rudolfa na průzkumu zasaženého terénu drony s termokamerou, nyní nastoupí letecká technika.

Hasiči v národním parku České Švýcarsko budou pokračovat ve zmenšování plochy požářiště. V rezervaci hoří jedenáctým dnem. Ve středu se podařilo plochu zmenšit z 606 hektarů na 513 hektarů. Požár celkově zasáhl plochu o velikosti 1060 hektarů. Informuje o tom ČTK.

„V noci přeskupovali hasiči síly, přicházely nové jednotky a seznamovaly se s terénem a s odvedenou prací,“ popsal dění v rezervaci mluvčí hasičů Milan Rudolf, hasiči se rovněž věnovali servisu poškozené techniky. V brzkých ranních hodinách byly vyslány na průzkum zasaženého terénu drony s termovizí, nyní nastoupí letecká technika. 

„Průzkum drony je jeden z našich dnešních hlavních úkolů. Sestavili jsme 5 skupin a jsme v terénu po celém národním parku České Švýcarsko. Prostor pro práci ve vzduchu nám uvolňuje koordinátor leteckého provozu přímo zde na místě,“ uvádí Hasičský záchranný sbor České republiky na Twitteru.

Primátor města Děčín Jiří Anděl (za ANO) v úterý řekl, že město děčínským hasičům například nahrazovalo hadice, které poničily plameny. Poškozená je podle něj také čtyřkolka a opravovat se budou i některé věci na autech. Při zásazích podle něj mohou techniku poškodit nejen plameny, ale také například padající stromy a větve.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Hasiči se věnovali hašení ohnisek, která místy vystupují ze země. Dnes se budou záchranáři soustředit na oblast Křídelní stěny, Větrovce, Bouřňáku, Trianglu, soutěsek Kamenice a stěn ve Hřensku. Evakuované obce Mezná, Mezní Louka a Hřensko jsou podle Rudolfa mimo nebezpečí, návrat obyvatel zatím není možný.

Komunikace mezi obcemi je stále hojně používaná hasiči a pohyb po ní by byl nebezpečný.

Rudolf v úterý upozornil, že v dalších dnech budou teploty dál vysoké a ke konci týdne se má rozfoukat vítr, což může hasičům práci komplikovat. Na místě jich zasahuje okolo 1000. Dnes se mají teploty podle meteorologů vyšplhat až ke 34 stupňům.

Domů
Sdílet
Diskuse