Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. srpna 2022 15:19
Čas čtení 1:09

Premier League omezí poklekávání před zápasy. Gesto bude předcházet jen vybraným duelům

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Premier League omezí poklekávání před zápasy. Gesto bude předcházet jen vybraným duelům
Zdroj: Getty Images/Ian Horrocks

Kapitáni fotbalových celků to uvedli ve společném prohlášení.

Fotbalisté anglické Premier League nebudou v nové sezóně před každým zápasem poklekávat. Gesto na podporu boje proti rasismu bude doprovázet jen některé významnější duely. Dohodli se na tom kapitáni všech mužstev, kteří o svém rozhodnutí informovali ve středu formou společného prohlášení. 

Kluby: Proti rasismu chceme bojovat i nadále

„Rozhodli jsme se, že vybereme důležité momenty, během kterých v sezóně poklekneme, abychom zdůraznili naši jednotu proti všem formám rasismu,“uvedli kapitáni v prohlášení. Doplnili, že jsou nadále odhodláni vymýtit rasové předsudky a vytvořit inkluzivní společnost s respektem a rovnými příležitostmi pro všechny. Svůj krok konzultovali i s dalšími spoluhráči a trenéry.

Mezi zápasy, kterým bude gesto na podporu boje proti rasismu předcházet, byly vybrány duely prvního a posledního kola, finálové zápasy nebo zápasy speciálně věnované kampani No Room for Racism (Pro rasismus není místo) v říjnu a březnu. „Mluvili jsme o tom s hráči, kteří hledali nějaký kompromis. Nechtěli, aby se pokleknutí stalo rutinou a ztratilo svůj vliv. Zároveň chtěli nadále upozorňovat na to důležité,“okomentoval rozhodnutí generální ředitel asociace profesionálních fotbalistů Maheta Molango.

Anketa:
Souhlasíš s rozhodnutím Premier League poklekávat jen před vybranými zápasy?
Ano.
Ne.
Ano.
50 %
Ne.
50 %

Pokleknutí před sportovním zápasem je již poměrně dlouho praktikovaným protestem. Jeho autorem je Colin Kaepernick, hráč amerického fotbalu. Před přátelským zápasem v roce 2016 odmítl stát vzpřímeně při americké hymně a místo toho poklekl. Chtěl takto podpořit hnutí Black Lives Matter a mírový protest proti policejní brutalitě.

Celosvětově se gesto rozšířilo zejména v roce 2020 v souvislosti se smrtí George Floyda. Ve fotbale s tímto gestem začali právě fotbalisté nejvyšší anglické fotbalové ligy.

2. srpna 2022 20:53 Čas čtení 2:59 Tiraspol nebyl pro Plzeň problém. Západočeši zvítězili v Moldavsku 1:2 Tiraspol nebyl pro Plzeň problém. Západočeši zvítězili v Moldavsku 1:2
Domů
Sdílet
Diskuse