Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
2. srpna 2022 20:53
Čas čtení 2:59

Tiraspol nebyl pro Plzeň problém. Západočeši zvítězili v Moldavsku 1:2

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Tiraspol nebyl pro Plzeň problém. Západočeši zvítězili v Moldavsku 1:2
Zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/Mikko Stig

Ani ve druhém venkovním zápase Ligy mistrů Plzeň nezaváhala.

Český mistr Viktoria Plzeň pokračoval v Lize mistrů třetím předkolem v Moldavsku, kde se postavil nejlepšímu tamnímu celku Sheriffu Tiraspol. Zápas, jenž se kvůli konfliktu na Ukrajině odehrál v Kišiněvě, byl zpočátku plný šancí na obou stranách. Góly ale padly z penalt. Nejprve se prosadili domácí, když po ruce Sýkory skóroval Akanbi. O čtyři minuty později však fauloval tiraspolský Abalora a Tomáš Chorý srovnal skóre.

Začátek druhého poločasu byl v režii domácích, jejichž neproměněné šance ale potrestal v 55. minutě Bucha. Červenomodří se následně museli chvíli bránit, zbytek zápasu ale hráli bezpečně, neinkasovali a zvítězili v poměru 1:2. Plzeň tak vykročila za 4. předkolem soutěže správnou nohou, což může potvrdit za týden na domácím hřišti.

26. července 2022 20:47 Čas čtení 3:10 Plzeň rozdrtila HJK 5:0 a postoupila do 3. předkola Ligy mistrů Plzeň rozdrtila HJK 5:0 a postoupila do 3. předkola Ligy mistrů

Plzeň se již v 3. předkole Ligy mistrů musela vypořádat s celkem, který v minulé sezoně v základní skupině stejné soutěže porazil Real Madrid 2:1. Skutečně, moldavská jednička Sheriff Tiraspol měla minulou sezonu opravdu úspěšnou, což se podepsalo i na odchodech z celku. Nyní je celek z Podněstří v úplně jiné sestavě, což ale neznamená, že by neměl být nebezpečný; cestu do třetího předkola si vybojoval od nuly, když postupně vyřadil bosenský Zrinjski Mostar a slovinský Maribor.


Favorit zápasu, který se kvůli nepokojům na Ukrajině musel místo Tiraspolu odehrát v Kišiněvě, tak rozhodně nebyl jednoznačný. Pro českého mistra Viktorii Plzeň nicméně hrála momentální gólová pohoda, ve které se nachází. Pomineme-li vlažný výkon z prvního ligového kola proti Teplicím, první krok do Evropy Západočeši zvládli, když po opatrné venkovní výhře 1:2 rozdrtili na domácím hřišti finský HJK 5:0. Tiraspol doposud v Lize mistrů neinkasoval, ve čtyřech zápasech ale vstřelil pouze 2 góly.


Trenér Bílek chtěl, aby vítězná vlna minimálně pokračovala, a podle toho sestavu obměnil. Vsadil na ofenzivní hru a hned od začátku poslal do hry dva útočníky, Chorého a Klimenta, které v ofenzivních snahách doplňoval Kopic. V hlavní sestavě nechyběl ani dvougólový Sýkora. Novinkou měla být také hra na tři obránce, jelikož podle oficiální sestavy z poslední řady vypadl Řezník. Na hřišti jej ale nahradil Sýkora.

Penalty

Přechodný kišiněvský azyl byl pro Plzeň poměrně zajímavou výzvou. Hrbolatý trávník se postaral o nečekané odrazy míče, kterých se snažili domácí využít. Hned ve třetí minutě prověřil Staňkovu bdělost Regi Lushkja, jenž však gólově neuspěl. Plzeň se ale nechtěla nechat zahanbit a skoro těžila z postupného útoku, v 8. minutě ale Buchovu střelu vyrazil brankář Abalora. O tři minuty později měl další tutovku na hlavě Pernica, kterého soupeř také dokázal vychytat.


V 17. minutě zase zahrozil ze střední vzdálenosti domácí Guedes, o minutu později prakticky stejným způsobem zahrozil na druhé straně Jan Kopic. Hra byla plná šancí, kterým nahrával i mokrý, deštěm skrápěný trávník, sítě v první dvacetiminutovce ale zůstaly nedotčeny. Ani Mosquerova střela z úhlu totiž cíl nenašla. Bojovný výkon Plzně nakonec bohužel zmrazila nešťastná ruka Sýkory ve vápně a následná penalta, kterou v 36. minutě proměnil Akanbi.


Pak ale přišla další sporná situace, kdy se Havel chtěl dostat ve vápně domácích k míči a brankář Abalora jej srazil. Penaltu ve 40. minutě, stejně jako ve Finsku, proměnil Tomáš Chorý a bylo vyrovnáno. Proto se šlo do šaten za nerozhodného stavu.

Jak ve Finsku

O střely nebyla nouze ani v druhém poločase. Již ve 46. minutě poslal na Staňka střelu Pernambuco. Stejný hráč protáhl Staňka ještě v 51. minutě, plzeňský brankář byl naštěstí úspěšný i napodruhé. Domácí v první desetiminutovce hrozili ze standardních situací, zatlačili Viktorii do defenzivy a postarali se o dosud největší tlak na českého soupeře. Plzeňští nicméně využili slavného nedáš, dostaneš a po nenápadné akci v 55. minutě po hlavičce Chorého navýšil skóre hlavou Bucha.


O šest minut později Kalvach prověřil bdělost Abalory, který se nachytat nenechal. Tiraspol začal stupňovat útok až před poslední desetiminutovkou druhé půle, každopádně obránci českého týmu ve spolupráci s brankářem Staňkem zvládali šance soupeře likvidovat. Zbytek zápasu si Plzeň nekomplikovala a snažila se hrát bezpečně. Proto se jí také povedlo neinkasovat a zvítězit i v třetím pohárovém zápase za sebou stejným skóre jako v prvním zápase v Helsinkách. V odvetě za týden tak může jít do zápasu s rozvahou.

Domů
Sdílet
Diskuse