Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
26. července 2022 20:47
Čas čtení 3:10

Plzeň rozdrtila HJK 5:0 a postoupila do 3. předkola Ligy mistrů

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Plzeň rozdrtila HJK 5:0 a postoupila do 3. předkola Ligy mistrů
Zdroj: ČTK/Chaloupka Miroslav

Viktoria ukázala, že jí na postupu do dalšího předkola Ligy mistrů záleží.

Nejdůležitější zápas sezóny hned na jejím začátku? Pro Viktorii Plzeň, která nutně potřebuje peníze z evropských pohárů, vlastně ano. Mistr ligy se v odvetě druhého předkola Ligy mistrů postavil finskému HJK, který v prvním zápase porazil 1:2, a pokud by se přes něj dostal dále, zajistilo by mu to pohárový podzim v Evropě.

Plzeň nechtěla svou šanci za žádnou cenu pustit, což dokázala gólově. Nejprve se v 11. minutě prosadil hlavou Luděk Pernica, o deset minut později prostřelil Hazarda Jan Sýkora a do třetice, v 31. minutě, skóroval kapitán Hejda. V druhé polovině zápasu Plzeň s přehledem kontrolovala průběh hry. Navíc v 74. minutě navýšil vedení domácích druhým gólem Sýkora a v 84. minutě nováček Jan Kliment.

Plzeň proto postoupila do 3. předkola Ligy mistrů, v němž by měla narazit na lepšího z dvojice Maribor a Sheriff Tiraspol.

20. července 2022 19:50 Čas čtení 3:22 Viktoria Plzeň porazila HJK 2:1 a zvládla vstup do kvalifikace Ligy mistrů Viktoria Plzeň porazila HJK 2:1 a zvládla vstup do kvalifikace Ligy mistrů

Do domácí odvety druhého předkola Ligy mistrů mohla jít Viktoria Plzeň s klidnější hlavou. Na umělém helsinském trávníku se jí minulý týden po brzké penaltě Tomáše Chorého a šikovné odpovědi Jana Kopice na branku Raduloviče povedlo přivést výhru 1:2, která se rovná lepší výchozí pozici do odvety včetně vylepšení klubového koeficientu. V domácím zápase proto zbývalo akorát potvrdit roli favorita a na domácí půdě ve Štruncových sadech postoupit do dalšího předkola. 


Trenér Michal Bílek se před zápasem rozhodl znovu nevsadit na žádnou z posil, které Viktoria během letní pauzy získala, a nasadil úplně stejnou sestavu jako ve Finsku. Naopak HJK, který je v domácí soutěži již prakticky v polovině, změnil rozestavení na 3-5-2, Väänänen vypadl ze sestavy a nahradil jej Peltola. Nejnebezpečnější duo minulého zápasu Abubakari–Radulovič na hřišti nechybělo.

Chuť po gólech

Na první velkou příležitost zápasu nemuseli fanoušci v Doosan Aréně čekat dlouho. V 5. minutě mohli totiž domácí inkasovat, jelikož si Mosquera nedokázal pohlídat centr z pravé strany a Radulovič minul Staňkovu levou tyč jen o pár centimetrů. Až v 9. minutě zahrozili domácí střelou Kalvacha, jenže následná dorážka Chorého šla z ofsajdu. To ale napravili hned za 2 minuty, když se po standardní situaci prosadil hlavou stoper Luděk Pernica.


Viktoria vycítila útočný moment a chtěla z něj vytěžit maximum. Že to jde, ukázal Jan Sýkora, který po přihrávce Mosquerovi a jeho centru odvrácenému hostujícím obráncem, překonal Hazarda podruhé. Ani druhý gól ale neutišil chuť, se kterou plzeňští hráči prahli po dalším. Za 10 minut, ve 31. minutě, přišel znovu přímý kop, k němuž se postavil předešlý střelec Sýkora, jenž poslal nádherný pas za obranu pro kapitána Lukáše Hejdu, kterému stačilo jen míč dorazit.


Finský soupeř, který byl po cestě do Plzně povzbuzen svým výkonem z prvního zápasu, byl opařen a již po půlhodině hry bylo jasné, že aby se hrálo alespoň prodloužení, musí vstřelit minimálně 4 góly. Ve 35. minutě se proto Hostikka pokusil z přímého kopu ohrozit Staňka, jeho pokus šel ale vedle. Od té doby to byli zase domácí, kteří tlačili helsinský tým až do poločasového hvizdu.

Poločas v pohodě

Helsinským zpočátku druhého poločasu tak zbývalo jediné: zkusit si vytvořit tlak, který by umožnil snížení. Jenže na to hrála Viktoria ve velké pohodě. Ve 49. minutě vyzkoušel bdělost Hazarda Bucha, Sýkorova střela byla o pár desítek sekund později sražena obranou. V dalších minutách se mohlo zdát, že hra oproti prvnímu poločasu ztratila svůj náboj, pravdou ale bylo, že Plzeň hru kontrolovala, byla na míči a nedávala soupeři prostor k rozehrávce.


To by ale nebyl Jan Sýkora, aby se nepokusil nadzvednout diváky ze židlí, a v 65. minutě poslal střelu na finskou bránu jen těsně nad. O pět minut později pronikl do šestnáctky Jan Kopic, jehož střele placírkou ale scházel správný směr. Z ofenzivní práce Plzně to ale nebylo všechno, v 74. minutě se po přihrávce navrátilce Václava Pilaře dostal k míči Sýkora, jenž vsítil svůj druhý gól.

O minutu později přišel záchvěv ze strany HJK, kdy měl obrovskou šanci hostující David Browne. Staňkovo břevno však o kus minul. Dojem každopádně o dalších pár minut později, v 84. minutě, napravil Jan Kliment, který se dokázal pověsit na Holíkův centr a upravil skóre zápasu na 5:0. Nic na tom nezměnila ani velmi dobrá střela Pilaře v prodloužení.


Vítězství zajistilo Plzni minimálně skupinu Evropské konferenční ligy, kterou hraje Sparta i Slavia. Nyní je ale stále ve hře o základní skupinu Ligy mistrů. V cestě za ní jí ve 3. předkole bude stát lepší z dvojice Maribor a Sheriff Tiraspol.

Domů
Sdílet
Diskuse