Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
20. července 2022 19:50
Čas čtení 3:22

Viktoria Plzeň porazila HJK 2:1 a zvládla vstup do kvalifikace Ligy mistrů

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Viktoria Plzeň porazila HJK 2:1 a zvládla vstup do kvalifikace Ligy mistrů
Zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/Mikko Stig

Penalta Chorého a gól Kopice zařídily vítězství Západočechů, kteří mají před odvetou víc klidu.

Evropské poháry se vrací a i Česká republika v nich má zástupce, které může konečně sledovat. K prvnímu zápasu 2. předkola Ligy mistrů se postavil úřadující mistr ligy Viktoria Plzeň, který v helsinské Bolt Areně vyzval místní HJK. Plzeňští měli hned ze začátku štěstí a po zahrání rukou domácího obránce vstřelil vedoucí branku z penalty Tomáš Chorý. Míč v polovině první půle dostal do sítě i Lukáš Hejda, ten však nebyl kvůli ofsajdu uznán. 

Domácí se tlačili do šancí, a dokonce orazítkovali ke konci poločasu břevno, Staněk však čisté konto uhájil. Skóre ale v 50. minutě už neplatilo, jelikož srovnal Radulovič. Stačilo ale pouze sedm minut, aby po akci Řezník–Sýkora–Kopic získali v 57. minutě Češi další gól k dobru. Zbytek zápasu se Plzni dařilo kontrolovat situaci a dokráčela si pro první důležité soutěžní vítězství v této sezoně.

12. června 2022 22:37 Čas čtení 2:25 Česko prohrálo podruhé za sebou, Španělům podlehlo 0:2 Česko prohrálo podruhé za sebou, Španělům podlehlo 0:2

Už je to tady! Novou fotbalovou sezonu otevřela jako první z českých týmů mistrovská Viktoria Plzeň, jejímž cílem je konečně, po třech neúspěších, prolomit evropské kvalifikační neštěstí a postoupit do vyřazovací fáze pohárů. První šanci, jako letos jediný z českých týmů, dostala ve druhém předkole Ligy mistrů, v němž se postavila finskému HJK Helsinki.


A ono bylo poměrně co napravovat. Minulý rok si Plzeň skoro utrhla ostudu, když v úvodním ročníku Evropské konferenční ligy téměř vypadla ve druhém kole s velšským TNS, aby v posledním kvalifikačním klání vyhořela na bulharském CSKA Sofia. Nová sezona však přináší nové příležitosti, které by Západočeši rádi proměnili.


Trenér Bílek nicméně nevsadil na žádné nové akvizice typu Kliment nebo Mihálik –⁠ nepočítáme-li navrátilce Jana Sýkoru, jenž se po loňském hostování ve Viktorce stal součástí týmu –⁠ ale vsadil na osvědčené matadory. Do branky se postavil Staněk, před nímž se seřadili Řezník, Pernica, kapitán Hejda a reprezentant Havel. Obranné řady finského soupeře, který v prvním předkole vyřadil lotyšskou Rigu po penaltách, prověřili na křídlech Mosquera s Kopicem. Jediným útočníkem byl Tomáš Chorý.

Brzké vedení

Zatímco pro Viktorii Plzeň byl tento zápas prvním soutěžním, finský soupeř, jenž přivítal Plzeňany na umělém trávníku, za sebou měl polovinu sezony a výše zmíněné první kolo Ligy mistrů. Proto bylo hned z prvních minut zřejmé, že se na míči cítí jistěji. Viktoriáni se nicméně snažili o aktivitu, což se projevilo. V 6. minutě se totiž rozhodl vyslat směrem na finskou branku Bucha, který trefil ruce domácího kapitána Tenha v pokutovém území. K penaltě se postavil Tomáš Chorý a kop bezpečně proměnil.


Jinak začátek poločasu poznamenaly nepřesnosti na obou stranách. Přehuštěné hřiště prakticky nedávalo možnosti ke kombinacím. Zlepšení přišlo až kolem 20. minuty hry, jenže nepřesnosti žádné zakončení nedovolovaly. Největší šanci měl domácí celek po rohu ve 24. minutě, kdy míč od zad Chorého ohrozil Staňkův prostor mezi tyčemi.


Plzeň se poté dostala do vyložené šance v 35. minutě, kdy se Tomáš Chorý ocitl za obrannou lajnou Finů. Místo zakončení se však rozhodl přihrát Havlovi, což nakonec nevyšlo. Z následného rohu nakonec rozvlnil síť Lukáš Hejda, gól ale kvůli ofsajdu neplatil. Helsinští si to však nechtěli nechat líbit a v 39. minutě se musel blýsknout Staněk, jenž vyrazil ze šibenice hlavičku Raduloviče. O dvě minuty později se k nádherné střele z voleje dostal znovu Radulovič, Viktorii však pomohlo břevno.


Ke konci poločasu měli tlačící helsinští nad hosty, kteří hráli poněkud lehkovážně, jasně navrch. Nulu na kontě se jim každopádně podařilo ubránit. 

Vyrovnání

To, co se podařilo Viktorii na začátku prvního poločasu, zvládlo HJK na začátku druhého. V 50. minutě po nedůslednosti plzeňské obrany se dostal k zakončení Hostikka, jenže Staněk dokázal vychytat úplnou tutovku. Z druhé vlny se ale přichomýtl Radulovič, jenž svou šanci proměnil. Domácí byli při chuti a ohrožovali pokutové území červenomodrých, jimž dělala problém hlavně poziční hra. Stačila ale jedna povedená akce, aby se skóre vrátilo na stranu hostů. Po centru Řezníka a šikovné patičce Sýkory získal míč Jan Kopic, jenž v 57. minutě navýšil skóre.


Obrázek ze hry se najednou změnil; místo opatrné poziční hry to bylo nahoru dolů se spoustou akce, střel, sprintů a fyzických soubojů. Viktoria se až od 70. minuty snažila kontrolovat hru a nedělat zbytečné chyby, na domácí zbyla rozehrávka a samotná tvorba hry. Pověstný tlak, kterým se prohrávající snaží dotahovat skóre, však nepřišel, a proto se mohla Viktoria radovat z premiérového soutěžního vítězství v této sezoně.


Z evropských pohárů to tento týden není všechno. Ve středu na úvod Plzně naváží další dva české týmy. Ve stejný čas, v 19 hodin, nastoupí pražská Sparta, která bude hostit norský Viking v rámci předkola Evropské konferenční ligy. Stejnou soutěž hraje i Slavia, která se premiérově podívá na Gibraltar. Vyzve totiž tamní celek St Joseph's. Oba zápasy přineseme i na REFRESHERu.

Domů
Sdílet
Diskuse