Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2022 22:37
Čas čtení 2:25
Vojtěch Vanda

Česko prohrálo podruhé za sebou, Španělům podlehlo 0:2

Česko prohrálo podruhé za sebou, Španělům podlehlo 0:2
Zdroj: Getty Images/Fran Santiago
SPORT FOTBAL
Uložit Uložené

Čeští reprezentanti kladli odpor, jak se jen dalo. Na vítězství to ale nestačilo.

Čeští fotbalisté uzavřeli červnovou reprezentační přestávku v rámci Ligy národů UEFA v lize A zápasem v Malaze proti Španělsku. V prvním poločase se snažili klást evropskému velikánovi odpor, pokračovali ve vysokém pressingu a vytvořili si i šance, bohužel z první střely v zápase skóroval ve 24. minutě Soler. 

Druhý poločas bylo Česko více aktivnější než v tom prvním, jejich pohyb však v 75. minutě významně narušil druhý gól z kopačky Sarabii. Česká reprezentace se již nezmohla na žádnou kontaktní branku, což znamenalo prohru 0:2 a odjezd z Pyrenejského ostrova bez zisku bodu.

Doporučeno
Česko Portugalsko nepotrápilo. Krok drželo půl hodiny, nakonec prohrálo 0:2 Česko Portugalsko nepotrápilo. Krok drželo půl hodiny, nakonec prohrálo 0:2 9. června 2022 23:07

O povedený konec červnové reprezentační pauzy se chtěli pokusit čeští fotbaloví reprezentanti, kteří za sebou měli v posledních dnech velmi náročný program. V deseti dnech odehráli čtyři zápasy Ligy národů UEFA v nejvyšší lize A proti nejlepším celkům světa – nejprve Češi doma zvládli důležitý zápas se Švýcarskem 2:1, následně uhráli překvapivou remízu se Španělskem a bez bodu se ocitli až ve třetím zápase v Portugalsku, kde podlehli domácím 0:2.


V neděli se Lvi postavili druhému zmíněnému soupeři podruhé. Jak ale trenér Jaroslav Šilhavý před zápasem avizoval, bude to jiné Španělsko než to, proti kterému hráli v Edenu. Domácí si spravili bodovou chuť hubenou výhrou ve Švýcarsku 0:1, a navíc již věděli, jak Češi, ač oslabení zraněními, hrají. Možná i proto udělali hosté před začátkem zápasu několik změn.


Trenéři dali mezi třemi tyčemi přednost poslednímu brankáři Aleši Mandousovi, místo s výkyvy hrajícího Aleše Matějů nahradil Václav Jemelka, jenž se hezky prezentoval v zápase proti Portugalcům. Do sestavy se vrátil také uzdravený Zelený a místo Lingra se v základní jedenáctce objevil Václav Černý, který v posledním vzájemném klání brilantní přihrávkou poslal do brejku Jana Kuchtu, jenž vystřelil remízu. 

Španělsko šlo do vedení

Zápas v prosluněné Malaze od začátku opanovali Španělé, jimž trvalo pouhých pět minut, aby si vytvořili soustavný tlak na hosty hrající v bílých dresech. Ti se sice snažili o vysoký pressing, jenže následné přesné odkopy paradoxně ohrožovaly české stopery z brejků. Bílí nicméně ve svém snažení neustávali, což nakonec činilo domácím kýžený problém s rozehrávkou. 


Vůbec první největší šanci zápasu pak měli hosté, když Černý v 18. minutě prověřil střelou bdělost Simona. Hned o dvě minuty později si svůj úprk z prvního zápasu zopakovalo duo Černý–Kuchta, jenže český hrotový útočník byl vytlačen do strany a trefil brankáře. Z gólu se ale radovali první domácí, když ve 24. minutě Asensio obehrál Jemelku a nahrál do prostoru Solerovi, který dal Španělům vedení. 


Asensio byl nadále při chuti a ve 27. minutě vyslal před Mandouse Solera podruhé, ten ale naštěstí minul. Další horké chvilky se přesto Lvům povedlo zažehnat a hra se trochu víc vyrovnala. Do konce poločasu se skóre nezměnilo. 

Češi bez bodu

Po dalším úvodním závaru Španělů se v 50. minutě dostal do zakončení Pešek, jeho lob však síť soupeře nenašel. Češi měli poté slibnou pětiminutovku se zajímavými přechody do útoku, žádnou šanci se jim ale vytvořit nepodařilo. Pak se brankáři Simonovi připomněl střídající Alex Král, který v 67. minutě ohrozil tvrdou střelou tři tyče Španělů. Ani jedna ze šancí se však neujala.


A jak se říká, nedáš, dostaneš. V 75. minutě za to vzal Torres, jenž nehlídán poslal křižný centr před Mandousovu branku. Zadní tyč zavíral Sarabia, který se nemýlil. V 82. minutě přišel zase zmatek české obrany, který Sarabia naštěstí pro hosty nepotrestal. Konec zápasu byl jasně v režii domácích, kteří pletli nohy unaveným hostům. Neproměněné šance tak znovu, podobně jako v Portugalsku, stály hráče v bílém body a odjeli ze Španělska s prohrou 0:2.

Domů
Sdílet
Diskuse