Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
3. srpna 2022 17:12
Čas čtení 1:38

Požár v Hřensku hasiči z půlky uhasili. Hašení denně přijde nejméně na 20 milionů korun

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Požár v Hřensku hasiči z půlky uhasili. Hašení denně přijde nejméně na 20 milionů korun
Zdroj: HZS ČR

Nejkritičtější zůstává situace v okolí Pravčické brány.

Rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku hasiči po deseti dnech z poloviny uhasili. Ve středu hasili na ploše menší než 500 hektarů, původně oheň zasáhl zhruba dvojnásobnou plochu. Pozemní cestou se dostali s vodou i na hranici s Německem a propojili se s německými kolegy, kteří likvidují požár na své straně. Jen nasazení hasičů stojí denně až 20 milionů korun. Solidarita českých občanů ale nekončí. Na pomoc zasažené oblasti poslali už několik milionů korun.

Jak situace vypadá?

Oheň dostali hasiči pod kontrolu v pondělí, v posledních dnech v Českém Švýcarsku zasahuje až tisícovka hasičů a stovky kusů hasičské techniky. Ve středu, kdy se povedlo uhasit polovinu zasaženého území, se hasiči zaměřili na Bouřňák, na jehož vrchol natáhli hadicové vedení, oblasti Větrovce, Trianglu, Křídelní stěny, dále na soutěsky Kamenice a čelní stěny v Hřensku.

Nejkritičtější místa zůstávají v okolí Pravčické brány. Na ní je i pozorovatelna, ze které hasiči sledují možná skrytá ohniska. Protože je terén nepřístupný, musí k nim hasiči pěšky s vaky na zádech. Práci jim kromě vysokých teplot, které překračují tropických třicet stupňů Celsia, zkomplikoval také koronavirus. Nákaza se objevila ve štábu, který se tak musel obměnit. 

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Ředitel hasičů Vladimír Vlček médiím sdělil, že celkové náklady na zásah nelze nyní určit, budou ale ve stovkách milionů korun. Provozní náklady za dobrovolné a profesionální hasiče se podle něj pohybují minimálně mezi 15 až 20 miliony korun denně, přičemž v částce není zahrnuta logistika a další věci. 

Češi a Češky posílají finanční podporu

Požár, který zachvátil národní park v Českém Švýcarsku 24. července, vyvolal mezi Čechy a Češkami vlnu solidarity. Hned po prvotních zprávách v médiích začali lidé zakládat sbírky na pomoc obyvatelům poškozeného Hřenska. Na platformě Donio se ke středečnímu odpoledni vybralo 8 855 795 korun, které pocházejí od více než osmi tisíců dárců. 

Pomocnou ruku nabídl ve výběru finanční pomoci také web Z nesnáze 21. Ve sbírce, kterou na pomoc založil, je aktuálně 581 570 korun. Finanční pomoc slíbil také Ústecký kraj, který podpořil dobrovolné hasiče. 

Došlo ale i k opačnému jevu. Spolek přátel Jetřichovic, který řeší humanitární pomoc pro Hřensko a České Švýcarsko, zaslal zpět finanční dar strany Svoboda a přímá demokracie (SPD). Spolek tvrdí, že se SPD chce skrze dar pouze zviditelňovat a nahánět si politické body na živelném neštěstí.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších animáků od studia Pixar
– Překvap oslavence a pošli místo nudné zprávy tato originální blahopřání k narozeninám
10 nejlepších filmů Keanu Reevese: Ztvárnil zákeřného rasistu, zhýralého detektiva, mamonářského právníka i osamělého zabijáka
Domů
Sdílet
Diskuse