Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer TASR
6. srpna 2022 12:50
Čas čtení 1:09

Připomínáme si 77. výročí shození atomové bomby na Hirošimu. Podle šéfa OSN si i dnes lidstvo hraje s nabitou zbraní

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Připomínáme si 77. výročí shození atomové bomby na Hirošimu. Podle šéfa OSN si i dnes lidstvo hraje s nabitou zbraní
Zdroj: TASR/AP

Připomínáme si výročí od prvního použití atomové bomby ve válečném konfliktu. Na pietní setkání nebyli pozváni představitelé Ruska a Běloruska.

Od shození atomové bomby americkou armádou na japonské civilisty ve městě Hirošima dnes uplynulo 77 let. Tři dny po útoku na Hirošimu shodily USA bombu na Nagasaki. Na vzpomínkové akci v sobotu v Hirošimě varoval generální tajemník OSN António Guterres před přetrvávající hrozbou, kterou nadále představují jaderné zbraně. Informuje o tom TASR.

Gutteres vytýkal také neúspěšnou snahu o jaderné odzbrojení. „Lidstvo si hraje s nabitou zbraní. Krize s vážným jaderným podtextem se rychle šíří – od Blízkého východu přes Korejský poloostrov až po ruskou invazi na Ukrajinu,“ řekl.

 

OSN, Hirošima
Zdroj: TASR/AP

V důsledku ruské agrese na Ukrajině se mu dnes navíc perspektiva snížení počtu téměř 13 tisíc stávajících jaderných zbraní zdá jen málo pravděpodobná. „Vždy musíme mít na paměti hrůzy Hirošimy a uznat, že jediným řešením, jak se zbavit jaderné hrozby, je nemít žádné jaderné zbraně.“

Starosta Hirošimy Kazumi Macui připomněl v parku Míru představitelům 98 diplomacií světa paralelu utrpení civilistů v Japonsku a dnes na Ukrajině. „Musíme se okamžitě postarat o to, aby všechna jaderná tlačítka ztratila význam.“

Vzpomínkové akce, na kterou nebyly pozvány delegace Ruska a Běloruska, se zúčastnili pozůstalí obětí a jejich příbuzní. Shromáždění drželo za oběti minutu ticha v 8:15 ráno tamního času, tedy ve stejnou dobu, kdy americký bombardér Enola Gay shodil v roce 1945 na město atomovou bombu s názvem Little Boy.

29. listopadu 2023 18:00 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh

Bezprostředně po výbuchu zahynulo téměř 80 tisíc lidí. Do konce roku 1945 se počet úmrtí v Hirošimě zvýšil na téměř 140 tisíc a v roce 1950 dosáhl hranice 200 tisíc. V dalších letech přitom lidé umírali na nemoci způsobené radioaktivním ozářením.

Domů
Sdílet
Diskuse