Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
9. srpna 2022 10:26
Čas čtení 1:46

FBI prohledává rezidenci Donalda Trumpa

Kategorie:
News
Uložit Uložené
FBI prohledává rezidenci Donalda Trumpa
Zdroj: TASR/AP/John Raoux

Floridskou rezidenci Mar-a-Lago začal Federální úřad pro vyšetřování (FBI) prohledávat v noci na úterý. O razii informoval sám Trump. Vyšetřující se měli podle bývalého prezidenta „vloupat“ do jeho sejfu.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) provádí razii ve floridské rezidenci Mar-a-Lago bývalého prezidenta Spojených států Donalda Trumpa. Trump o tom sám informoval s tím, že se měli agenti úřadu sami „vloupat“ do jeho sejfu. Podle The New York Times hledá úřad na místě tajné dokumenty, které si měl bývalý prezident odnést z Bílého domu po skončení svého mandátu.

8. srpna 2022 12:35 Čas čtení 0:49 Mike Tyson kritizuje minisérii od Hulu o svém životě: Ukradli můj příběh, za toto budou padat hlavy Mike Tyson kritizuje minisérii od Hulu o svém životě: Ukradli můj příběh, za toto budou padat hlavy

„Poté, co jsem spolupracoval s příslušnými vládními agenturami, nebyla tato neohlášená razie v mém domě nutná ani vhodná,“ řekl Trump a tvrdil, že jde o snahu zastavit jeho kandidaturu na prezidenta v roce 2024. „Takový útok by se snad mohl odehrát v zemích třetího světa,“ dodal.

Trump sám hovoří o prohledání jeho rezidence jako o útoku, samotná prohlídka by ale měla být spojena s dokumenty, jejichž důležitost nejspíše předčí podobné výroky. Bývalý prezident USA se měl totiž podle zdrojů The New York Times opozdit s vrácením 15 krabic s tajnými dokumenty o několik měsíců již na začátku roku a vrátil je až v momentě, kdy hrozilo, že stát zakročí. Nynější razie by měla mít co do činění s podobně důležitými materiály.

Úřad FBI je skoupý na detaily

Novináři mluví o tom, že prohledání Trumpovy rezidence je jistě velkým krokem ze strany ministerstva spravedlnosti USA v rámci vyšetřování Trumpova chování těsně před koncem a po konci odevzdání prezidentského mandátu v roce 2020. Zároveň ale dodává, že přestože úřad na jeho pozemku něco hledá, tak to neznamená, že by se bývalý prezident dopustil trestného činu.

2. března 2024 14:30 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií?

Aby ale mohlo prohledávání pokračovat, musí FBI přesvědčit soudce, který tuto akci může nařídit, že je to nutné. O opravdové důležitosti této akce se tak přesvědčíme později. FBI každopádně odmítla komentovat, proč razii provedla a co se v rezidenci děje.

Akce federálního úřadu nicméně Trumpa rozlítila, což se nakonec i odrazilo v reakcích jeho podporovatelů. Kromě nahněvaných reakcí od jeho republikánských kolegů zareagovali i jeho voliči tím, že se několik desítek z nich objevilo před rezidencí Mar-a-Lago a protestovalo.

Dům se prohledával již v červnu

Podle CNN se však nejedná o první nedávnou prohlídku v domě Donalda Trumpa. Jak tvrdí jeden z jejich zdrojů, několik vyšetřovatelů, které zajímal osud tajných dokumentů, jež měl bývalý prezident přesunout na Floridu, navštívilo jeho pozemek na začátku června. Na jednání vyšetřovatelů a právních zástupců měl Trump údajně sám dorazit. Poté, co odjel, měli právní zástupci vzít vyšetřovatele na místo, kde se měly dokumenty nacházet.

Dne 8. června měli jeho zástupci dostat dopis, že mají místnost s dokumenty opatřit dalším zámkem, aby zvýšili bezpečnost jejich uložení. 

Domů
Sdílet
Diskuse