Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
10. srpna 2022 7:57
Čas čtení 1:03

Z nebe padají Slzy svatého Vavřince. Popisujeme, kde ideálně Perseidy pozorovat

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Z nebe padají Slzy svatého Vavřince. Popisujeme, kde ideálně Perseidy pozorovat
Zdroj: Pixabay/Outaki/volně k užití

Meteorický roj Perseidy je podle astronomů aktivní každý rok od 17. července do 24. srpna. Ve středu a čtvrtek se ale naskytnou ideální podmínky.

Oblíbený meteorický roj bude podle zprávy Fyzikálního ústavu v Opavě vrcholit nad Evropou v noci z pátku na sobotu 13. srpna okolo třetí hodiny ranní. Jak uvádí astronomové, mimořádně nevýhodná bude ovšem fáze Měsíce, který se bude den před maximem roje nacházet v úplňku. Ten – jelikož půjde o úhlově větší a jasnější úplněk – bude tedy podívanou výrazně rušit.

Kdy a kde?

Pokud se nechceš připravit o skvělou podívanou, budeš si ale muset přivstat. Nejlepší je vyhlížet je od třetí hodiny ranní do úsvitu, kdy souhvězdí Persea stoupá vysoko nad obzor a Měsíc ještě zapadá do tmy. Astronomové radí, že na sledování meteorů je třeba odjet co nedál od velkých měst. Nejlepší tak bude, když vyrazíš do hor s perfektním rozhledem.

Nemusíš s sebou mít ani dalekohled – meteory létají po celé obloze, a nejlépe se tak pozorují vleže. Uveleb se na lehátko či do teplého spacáku a sleduj nebe. Fotografové pak mohou jen nechat aparát upevněný na stativu s širokoúhlým a zcela odcloněným objektivem a sekvenčně snímat zejména po půlnoci a před rozbřeskem, kdy meteorů létá nejvíce.

Perseidy získaly své jméno podle místa na obloze, ze kterého meteory zdánlivě vylétají, leží totiž v souhvězdí Persea. Letět mohou podle Astronomického ústavu Akademie věd České republiky až 61 kilometrů za sekundu, přičemž při tak vysoké rychlosti nemohou menší tělesa přežít průlet atmosférou a vypaří se. Roj vznikl z periodické komety 109P/Swift-Tuttle, konkrétně z jejího prachu.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Perseidy jsou známé už z poloviny 3. století našeho letopočtu v souvislosti s umučením svatého Vavřince (cca 230–258). I proto se jim mnohdy přezdívá „Slzy svatého Vavřince“. Svátek má právě ve středu.

Domů
Sdílet
Diskuse