Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
10. srpna 2022 7:57
Čas čtení 1:03

Z nebe padají Slzy svatého Vavřince. Popisujeme, kde ideálně Perseidy pozorovat

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Z nebe padají Slzy svatého Vavřince. Popisujeme, kde ideálně Perseidy pozorovat
Zdroj: Pixabay/Outaki/volně k užití

Meteorický roj Perseidy je podle astronomů aktivní každý rok od 17. července do 24. srpna. Ve středu a čtvrtek se ale naskytnou ideální podmínky.

Oblíbený meteorický roj bude podle zprávy Fyzikálního ústavu v Opavě vrcholit nad Evropou v noci z pátku na sobotu 13. srpna okolo třetí hodiny ranní. Jak uvádí astronomové, mimořádně nevýhodná bude ovšem fáze Měsíce, který se bude den před maximem roje nacházet v úplňku. Ten – jelikož půjde o úhlově větší a jasnější úplněk – bude tedy podívanou výrazně rušit.

Kdy a kde?

Pokud se nechceš připravit o skvělou podívanou, budeš si ale muset přivstat. Nejlepší je vyhlížet je od třetí hodiny ranní do úsvitu, kdy souhvězdí Persea stoupá vysoko nad obzor a Měsíc ještě zapadá do tmy. Astronomové radí, že na sledování meteorů je třeba odjet co nedál od velkých měst. Nejlepší tak bude, když vyrazíš do hor s perfektním rozhledem.

Nemusíš s sebou mít ani dalekohled – meteory létají po celé obloze, a nejlépe se tak pozorují vleže. Uveleb se na lehátko či do teplého spacáku a sleduj nebe. Fotografové pak mohou jen nechat aparát upevněný na stativu s širokoúhlým a zcela odcloněným objektivem a sekvenčně snímat zejména po půlnoci a před rozbřeskem, kdy meteorů létá nejvíce.

Perseidy získaly své jméno podle místa na obloze, ze kterého meteory zdánlivě vylétají, leží totiž v souhvězdí Persea. Letět mohou podle Astronomického ústavu Akademie věd České republiky až 61 kilometrů za sekundu, přičemž při tak vysoké rychlosti nemohou menší tělesa přežít průlet atmosférou a vypaří se. Roj vznikl z periodické komety 109P/Swift-Tuttle, konkrétně z jejího prachu.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Perseidy jsou známé už z poloviny 3. století našeho letopočtu v souvislosti s umučením svatého Vavřince (cca 230–258). I proto se jim mnohdy přezdívá „Slzy svatého Vavřince“. Svátek má právě ve středu.

Domů
Sdílet
Diskuse