Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
10. srpna 2022 11:44
Čas čtení 1:03

Australan ztratil schopnost chodit poté, co se předávkoval vitaminem B6

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Australan ztratil schopnost chodit poté, co se předávkoval vitaminem B6
Zdroj: Wikimedia Commons/Ragesoss/volně k užití

Muž měl podle australských médií užívat sedmdesátinásobek doporučené dávky.

Šestaosmdesátiletý muž měl žít aktivním životem do doby, dokud krevní testy neodhalily, že má mírný nedostatek vitaminu B6. Lékař mu proto předepsal 50miligramový doplněk vitaminu B6, aby se jeho hladina zvýšila. Standardní doporučená dávka ovšem v Austrálii i USA činí 1,7 miligramu vitaminu B6 denně pro muže starší 50 let, uvádí server Insider.

Vitamin B6, stejně jako ostatní vitaminy skupiny B, pomáhá tělu přeměňovat potravu na energii štěpením sacharidů a bílkovin. Může pomáhat imunitnímu systému a některým mozkovým funkcím.

Nový doplněk ale nebyl jediným zdrojem B6 v mužově stravě. Užíval také hořčíkový doplněk, který obsahoval B6, a na snídaně jedl cereálie obohacené o B6. Během několika měsíců následně začal ztrácet cit v nohou, nakonec přestal chodit úplně a musel být hospitalizovaný.

„Vzali jsme ho k nejrůznějším specialistům. Měl řadu konzultací s neurology, podstoupil magnetickou rezonanci, CT vyšetření, prostě všechno, na co si vzpomenete,“ popsala jeho dcera australskému deníku ABC News. Po devítitýdenním pobytu v nemocnici lékaři provedli muži další vyšetření. „Zkontrolovali mu hladinu B6, a abych citovala lékaře, ‚byla mimo tabulky‘,“ dodala.

24. dubna 2024 7:00 Čas čtení 3:14 Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka

Odborníci na výživu uvádí, že předávkování se vitaminem B6 je vzácné, protože nadbytek vitaminů skupiny B se z těla obvykle vyplavuje močí. Toxická hladina by ale mohla vzniknout při dlouhodobém užívání příliš velkého množství B6 z doplňků stravy. Dávky vitaminu vyšší než 200 miligramů pak mohou způsobit ztrátu citlivosti nohou v důsledku poškození nervů. Někteří pacienti ovšem mohou znovu začít chodit, pokud přestanou užívat doplňky stravy.

Dcera poškozeného muže uvedla, že si není jistá, zda se její otec plně uzdraví, ale doufá, že mu fyzioterapie pomůže být méně závislý na invalidním vozíku.

Domů
Sdílet
Diskuse