Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
10. srpna 2022 21:30
Čas čtení 1:07

Vědci zjistili, že složka včelího jedu velmi účinně bojuje proti některým buňkám rakoviny prsu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vědci zjistili, že složka včelího jedu velmi účinně bojuje proti některým buňkám rakoviny prsu
Zdroj: Wikimedia commons/Andreas Trepte

Nejprve bylo porovnáno 312 jedů čmeláků a včel medonosných, aby se zjistilo, zda mají podobný účinek. Čmeláci však v této misi neuspěli.

Ve studii zveřejněné ve vědeckém časopise Nature Precision Oncology přišli vědci z Harry Perkins Institute of Medical Research na něco úžasného. Zjistili, že specifická složka včelího jedu dokáže docela účinně bojovat proti některým formám rakoviny prsu, například proti trojitě negativní rakovině prsu. Informoval o tom server Interesting engineering

Včelí jed představuje přínos při použití k léčbě několika onemocnění centrálního nervového systému, zánětů, a dokonce bylo zjištěno, že napadá virus HIV. V tomto konkrétním výzkumu bylo nejprve porovnáno 312 jedů čmeláků a včel medonosných, aby se zjistilo, zda mají podobný účinek. Čmeláci však v této misi neuspěli.

„Včely byly uspány oxidem uhličitým a uchovávány na ledu, než byl z břicha včely vytažen jedový bodec a jed získán pečlivou pitvou,“ uvedla pro server The Naked Scientist doktorka Ciara Duffy, která dlouho zkoumá potenciální přínos jedu.

Silnější účinky v kombinaci s chemoterapeutiky

Hlavní účinná látka existující ve včelím jedu, zvaná melitin, údajně zabíjela odolné rakovinné buňky. Intenzivní léčba rakoviny obvykle končí poškozením zdravých buněk, přičemž ty plní svůj účel. Složka z včelího jedu měla na zdravé buňky jen velmi malý škodlivý účinek. Při testování jedu na různých klinických podtypech rakoviny prsu bylo zjištěno, že k narušení integrity buněčných membrán stačilo pouhých 60 minut, než sloučenina melitinu začala působit.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Doktorku Duffy také zajímalo, co by se stalo, kdyby se melitin zkombinoval s již existujícími chemoterapeutiky. Poté byly pozorovány ještě silnější výsledky.

„Zjistili jsme, že melitin lze použít s malými molekulami nebo chemoterapeutiky, jako je docetaxel, k léčbě vysoce agresivních typů rakoviny prsu. Kombinace melitinu a docetaxelu byla mimořádně účinná při snižování růstu nádorů u myší,“ vysvětlila. Je však třeba dále zkoumat, jak složku ve vhodné dávce dopravit do lidského těla, a prověřit možné toxické účinky.

Domů
Sdílet
Diskuse