Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
11. srpna 2022 12:05
Čas čtení 1:55

Babiše přišli na mítink v Unhošti vypískat odpůrci. „Ignorujte je,“ řekl fanouškům

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Mítink předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v Unhošti na Kladensku dnes dopoledne přehlušovali jeho odpůrci hlasitým pískotem.

Odpůrců přišlo kolem 20, příznivců několik desítek, uvádí ČTK. Akce byla bez konfliktu. Dohlíželi na ni uniformovaní policisté i označení členové policejního antikonfliktního týmu.

Setkání začalo na unhošťském Václavském náměstí v 9:00. Ve chvíli, kdy začal mluvit předseda ANO, začalo několik protestujících hlasitě pískat a troubit. Donesli také transparenty, na nichž byl například přeškrtnutý portrét bývalého premiéra. Babiš příchozí nabádal, aby se nedali vyprovokovat. „Ignorujte ty lidi, kteří přišli narušit tento mítink,“ řekl předseda ANO.

Jeho odpůrci stáli několik metrů od karavanu, kterým Babiš jezdí. Z jejich strany se ozývalo například skandování hesla „Bez Babiše bude líp“, ale padaly i nadávky. Na místě bylo také kolem 20 novinářů, fotografů a kameramanů.

Podezřelý kbelík rajčat

Ke konci zhruba hodinového mítinku zaznamenali pořadatelé a policisté muže, který u sebe měl kbelík rajčat. Přišli k němu členové antikonfliktního týmu, kteří s ním promluvili. Žádný konflikt nevznikl. Kromě protestujících troubila i řada řidičů, kteří projížděli kolem náměstí. Na jednom z domů na náměstí je také vyvěšený transparent s nápisem: „Bureši, v Unhošti ti řepka nepokvete. Nechceme politiky, kteří obětují naši budoucnost pro své ekonomické zájmy.“

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Transparenty a počínání odpůrců si pochvalovala řada uživatelů na Twitteru. „Miluju Unhošť. Je tam hodně rozumných lidí s transparenty,“ napsala například jedna uživatelka. „Ať vzkvétá Unhošť! Díky!“ dodala další.

Andrej babiš unhost mitink karavan
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Kromě Babiše na setkání promluvil bývalý ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a také lídryně místní kandidátky Dana Doksanská. Tématem byla především kritika současné vlády a například také zdravotnictví. Bývalý premiér mimo jiné na lidi apeloval, aby chodili na preventivní prohlídky. Setkání se účastnila také poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Babiš od začátku léta jezdí po Česku za voliči, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

9. srpna 2022 11:50 Čas čtení 3:04 ANO na mítincích vyhradí místo pro odpůrce, podle šéfa policie je to protiústavní ANO na mítincích vyhradí místo pro odpůrce, podle šéfa policie je to protiústavní

Ve čtvrtek se Babiš ještě setká s lidmi ve Středočeském a Ústeckém kraji, v pátek v Karlovarském kraji. Je to poprvé od mítinků v Jihočeském kraji minulý týden, které provázela vyhrocená atmosféra i kritizované zásahy policistů v civilu proti Babišovým odpůrcům. Kritiku vyvolal minulý týden například zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli školáka, který chtěl odnést Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově.

O incidentu jsme psali zde. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a policejní prezident Martin Vondrášek v pondělí oznámili, že pokud bude policie muset zakročit na politických mítincích, měli by primárně zasahovat jasně označení uniformovaní policisté.

Mluvčí jihočeských policistů Jiří Matzner ve čtvrtek ČTK řekl, že policie prověřuje člověka, který u sebe měl na jednom z Babišových mítinků na jihu Čech údajně zbraň. „Více se k celé záležitosti nebudeme vyjadřovat,“ dodal Matzner.

Domů
Sdílet
Diskuse