Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
12. srpna 2022 15:22
Čas čtení 1:14

Ministerstvo vyplatí přes 100 000 korun ženě, jejíhož otce zastřelili pohraničníci v roce 1949

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ministerstvo vyplatí přes 100 000 korun ženě, jejíhož otce zastřelili pohraničníci v roce 1949
Zdroj: TASR/AP

Podle zákona přiznal stát ženě 100 000 korun jako náhradu usmrcení otce, 200 korun za náklady trestního řízení, 83 korun jako náhradu ušlého výdělku a 20 korun za náklady vazby, uvedl advokát.

Ministerstvo spravedlnosti vyplatí přes 100 000 korun ženě, jejíhož otce, západoněmeckého občana, v roce 1949 zastřelili českoslovenští pohraničníci. Informoval o tom advokát Lubomír Müller, informaci potvrdil i mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Mluvčí upozornil, že zákon, podle kterého bylo odškodnění přiznáno, nebyl řadu let novelizován a reálná hodnota přiznaných částek se tak snižuje.

„Jednalo se o případ z agendy soudních rehabilitací. Odškodnění se může jevit nízké, ale odpovídá zákonnému textu,“ uvedl Řepka. Zákon o soudní rehabilitaci podle něj již řadu let nebyl novelizován a operuje s cenovou hladinou, která platila v době přijetí, tedy v 90. letech. „Ekonomický vývoj vede k tomu, že se reálná hodnota zákonem stanovených částek stále snižuje,“ podotkl mluvčí.

Podle zákona přiznal stát ženě 100 000 korun jako náhradu usmrcení otce, 200 korun za náklady trestního řízení, 83 korun jako náhradu ušlého výdělku a 20 korun za náklady vazby, uvedl Müller. „Jakkoli je její odškodnění nízké, jeho přiznání ukazuje, že stát v tomto případě uznal svoji odpovědnost za zločinné počínání československých pohraničníků,“ dodal advokát.

Vrah dostal milost

Otec ženy, Franz Stauber, pracoval v říjnu 1949 spolu s dalšími lesními dělníky na bavorské straně státní hranice, uvedl Müller. Podle pohraniční hlídky se ale dostal na území Československa, pohraničníci ho proto podle advokáta asi dva metry od státní hranice zadrželi a chtěli ho odvést na služebnu.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Stauber se zdráhal s hlídkou jít. Pohraničníci ho k tomu donutili. Po chvíli se jim ale vytrhl a začal utíkat ke státní hranici,“ popsal Müller. Hlídka podle něj po muži začala střílet, přičemž i poté, co byl zasažen a spadl, se snažil uniknout. Když pohraničníci k postřelenému muži doběhli, jeden z nich do něj z blízkosti vypálil osm ran. „Nato Stauber okamžitě zemřel,“ uvedl Müller.

Stauberovo zastřelení podle advokáta vyšetřoval velitel roty, zákrok hodnotil jako správný. „V roce 1954 bylo vyšetřování obnoveno, ale nikdo odsouzen nebyl. Vrahovi udělil milost prezident republiky Antonín Zápotocký,“ doplnil Müller.

Domů
Sdílet
Diskuse