Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tímea Krauszová TASR
14. srpna 2022 9:58
Čas čtení 1:04

Muž obviněný z atentátu na spisovatele Salmana Rushdieho sympatizuje s islámským extremismem

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Muž obviněný z atentátu na spisovatele Salmana Rushdieho sympatizuje s islámským extremismem
Zdroj: TASR/AP/Joshua Goodman

Podle zjištění vyšetřovatelů je útočník extremista.

Hadi Matar, jehož policie v souvislosti s útokem na spisovatele Salmana Rushdieho obvinila z pokusu o vraždu druhého stupně, se v sobotu u soudu prohlásil nevinným. Čtyřiadvacetiletý Matar, který pochází z města Fairview v New Jersey, podle zjištění vyšetřovatelů sympatizuje se šíitským (islámským) extremismem a s Íránskými revolučními gardami, které jsou elitní složkou íránských ozbrojených sil.

14. srpna 2022 9:48 Čas čtení 0:59 Salman Rushdie byl odpojen od umělé plicní ventilace a je schopen mluvit Salman Rushdie byl odpojen od umělé plicní ventilace a je schopen mluvit

Tvrdí, že je nevinný

Podle prokurátora případu Jamesona Schmidta šlo o cílený, nevyprovokovaný a předem naplánovaný útok. Podle něj si obviněný všechno dopředu připravil. Vstupenku na přednášku si zakoupil v předstihu, na místo konání události přicestoval den předem a prokázal se falešným dokladem totožnosti.

K atentátu došlo v pátek 12. srpna v kulturním centru ve městě Chautauqua ve státě New York. Během Rushdieho přednášky vyběhl na pódium muž a bodl ho do krku a do trupu. Spisovatel utrpěl těžká zranění, následně byl převezen do nemocnice a podstoupil operační zákrok. Rushdie zřejmě přijde o oko, má přetržené nervy v ruce a poškozená játra. V neděli byl odpojen od umělé plicní ventilace a už je schopen mluvit.

Útok na Rushdieho odsoudilo několik osobností politického a kulturního života – americký prezident Joe Biden, šéf evropské diplomacie Josep Borrell, britský premiér Boris Johnson, spisovatel Stephen King či autorka knižní série o Harrym Potterovi J. K. Rowling.

Rushdie čelí nenávisti a protestům muslimů od roku 1988, kdy vydal svůj čtvrtý román Satanské verše. V roce 1989 na něj íránský duchovní vůdce vydal náboženský dekret – fatvu – pro znevažování islámu prostřednictvím knihy. Podle fatvy má každý muslim povinnost Rushdieho zabít, na jeho hlavu je také vypsána odměna. Roky se Rushdie skrýval, ale už delší dobu otevřeně žil v New Yorku.

Domů
Sdílet
Diskuse