Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
15. srpna 2022 13:07
Čas čtení 1:45

Česko v datech: Jen šest procent Čechů řeší své psychické potíže s odborníky. Problémem je i nedostatek péče

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Česko v datech: Jen šest procent Čechů řeší své psychické potíže s odborníky. Problémem je i nedostatek péče
Zdroj: Unsplash/Christian Erfurt/volně k užití

Vyplývá to z průzkumu realizovaného pro T-Mobile a neziskovou organizaci Nevypusť duši.

Češi považují duševní zdraví za důležité, ale pokud nastanou problémy, pomoc vyhledá jen 6 % z nich. Příčinou je nedůvěra v psychiatrické i psychologické odborníky. Problémem je i nedostatek péče. Na dětského psychiatra či psychologa se průměrně čeká až 6 měsíců. Vyplývá to z tiskové zprávy projektu Česko v datech.

Češi nevěří odborníkům

Přestože lidé vnímají vlastní duševní zdraví i duševní zdraví svých dětí jako klíčové, psychické problémy se většinou snaží řešit bez odborné podpory. Jen 6 % Čechů zvolí jako první volbu při řešení problémů profesionální pomoc. Na vlastní pěst se s nimi snaží vypořádat 60 % lidí a další třetina se obrací na své přátele.

„V Česku existuje významná mezera mezi potřebou léčby a její skutečnou konzumací. Podle analýzy dat z populační studie není léčeno až 83 % jedinců, kteří splňují kritéria duševní poruchy. Pro představu, žádné psychiatrické nebo psychologické služby nevyužívá 61 % nemocných s poruchami nálady, 69 % s úzkostnými poruchami, 77 % s poruchami vyvolanými návykovými látkami, a dokonce 93 % jedinců zneužívajících nebo závislých na alkoholu,“ vysvětlil Pavel Mohr, náměstek pro léčebnou péči v Národním ústavu duševního zdraví.

Na odbornou pomoc se v Česku čeká dlouho

Pokud jde o duševní zdraví dětí, jen 52 % lidí totiž věří v to, že psychoterapie může přispět k zvládání psychických poruch. Psychofarmaka pak mají příznivý vliv na řešení problémů jen podle 19 % lidí. Naopak nejvíce lidí spatřuje léčivý efekt v kontaktu s kamarády (65 %) a pobytu v přírodě (64 %).

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Děti se snaží lidé léčit hlavně „přirozenými metodami“. Mezi ty se počítá například kontakt s kamarády, pobyt v přírodě, sport nebo pravidelný spánek. Podle odborníků se ale spíš jedná o prevenci. Pokud nastane problém, bývají mnohdy nedostatečné a plnohodnotnou léčbu nemohou nahradit.

Příčin, proč se lidé tak málo obracejí na odbornou pomoc, může být více. „Psychické problémy v dnešní době stále podléhají společenskému stigmatu. Mnozí se tak bojí vyhledat pomoc, protože mají pocit, že by museli veřejně přiznat, že se oni nebo jejich děti potýkají s duševními problémy. Dalším důvodem ale může být jednoduše i to, že rodiče často nerozeznávají počáteční příznaky psychických obtíží dětí, a tak je mohou bagatelizovat a myslet si, že častější pobyt v přírodě může vše vyřešit,“ říká Marie Salomonová, ředitelka a spoluzakladatelka Nevypusť duši.

Dalším silně zažitým mýtem je představa, že je v Česku dostatek psychiatrů, psychologů a dalších odborníků pro řešení psychických problémů dětí. Myslí si to 43 % Čechů. Ve skutečnosti se na dětského psychiatra či psychologa čeká čtyři až šest měsíců. Celkově pak v Česku na 10 000 obyvatel připadá 9 psychologů.

Pokud máš psychické potíže či jakékoliv trápení, obrátit se můžeš na odborníky například na Lince důvěry 222 580 697 nebo na Lince první psychické pomoci 116 123.
Domů
Sdílet
Diskuse