Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
23. srpna 2022 14:14
Čas čtení 1:15

Den nezávislosti oslaví mladí Ukrajinci na rave party ve Vilniusu. Organizátorům pomáhali ukrajinští poslanci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Den nezávislosti oslaví mladí Ukrajinci na rave party ve Vilniusu. Organizátorům pomáhali ukrajinští poslanci
Zdroj: Unsplash/Alexander Popov

Tento týden uplyne 31 let od vyhlášení nezávislosti Ukrajiny na SSSR a 6 měsíců od ruské invaze. Největší ukrajinští dýdžejové při této příležitosti pořádají v Litvě velký rave.

Ukrajina si připomíná 31 let nezávislosti na Sovětském svazu uspořádáním obrovského raveu v Litvě, protože v Kyjevě se akce konat nemůže. Ve středu, kdy ukrajinský parlament v roce 1991 vyhlásil nezávislost země na Sovětském svazu a kdy uplyne šest měsíců od ruské invaze, vystoupí na akci pořádané v litevském hlavním městě Vilniusu někteří z největších ukrajinských dýdžejů.

22. srpna 2022 12:55 Čas čtení 0:49 Češi v rámci výročí srpna 1968 vybrali 24,2 milionu korun jako příspěvek na Ukrajinu Češi v rámci výročí srpna 1968 vybrali 24,2 milionu korun jako příspěvek na Ukrajinu

Bezplatnou rave party pod širým nebem, která se bude konat v centru města u řeky Neris, podpořil i ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkačenko. Očekává se, že show uvidí mnoho z 61 800 ukrajinských uprchlíků, kteří dosud uprchli do Litvy a skončili ve Vilniusu, a také někteří z 15 000 Ukrajinců, kteří již v Litvě žijí a pracují.

„Den ukrajinské nezávislosti je obzvláště důležité a symbolické slavit v tak těžké a náročné době. Protože však jeho pořádání zde na Ukrajině nepřipadá v úvahu, začali jsme hledat alternativní místo ve východní Evropě. A jsme požehnáni tím, že máme v Litvě spoustu přátel a příznivců, kteří souhlasili, že nám s tím pomohou. Vilnius, jako hlavní město Litvy, je nejjasnější volbou,“ řekl pro VICE Oleksandr Sančenko, ukrajinský poslanec, který pomáhal akci připravit a který je šéfem mládežnického křídla strany prezidenta Volodymyra Zelenského. 

Na akci, jež bude prostřednictvím dobrovolných příspěvků vybírat peníze na humanitární pomoc Ukrajině a kterou financuje město Vilnius, vystoupí ukrajinští dýdžejové, jako například ARTBAT, Miss Monique a 8Kays, již do Vilniusu přijedou.

15. února 2024 10:00 Čas čtení 7:56 AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko AllatRa a její Tvořivá společnost varují před ohnivou apokalypsou. Cílí na Česko a Slovensko

„Rave je z našeho pohledu synonymem mládí. Chceme oslavit náš Den nezávislosti moderním způsobem a udělat ho obzvlášť vzrušující pro lidi, kteří se ho zúčastní,“ řekl Sančenko. Minulý měsíc mladí Ukrajinci uspořádali „úklidový rave“, při němž za poslechu techna vyklízeli vybombardované budovy na severu země.

Domů
Sdílet
Diskuse