Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
22. srpna 2022 12:55
Čas čtení 0:49

Češi v rámci výročí srpna 1968 vybrali 24,2 milionu korun jako příspěvek na Ukrajinu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Češi v rámci výročí srpna 1968 vybrali 24,2 milionu korun jako příspěvek na Ukrajinu
Zdroj: Refresher/Tereza Patočková

V rámci výzvy přispívali lidé symbolickou částkou 1968, případně jinými variantami tohoto čísla. Dohromady se výzvy účastnilo 14 tisíc lidí.

Češi při výročí okupace z roku 1968 poslali přes 24 milionů na účet velvyslanectví (supportukraine.cz) na pomoc Ukrajině. Ukrajinská ambasáda o tom informovala na Twitteru společně s poděkováním.

V rámci výzvy Dárek pro Putina a Petra Němce měli lidé posílat na transparentní účet symbolickou částku 1968 korun. Ta měla pomoci ukrajinským vojákům a sloužit má i jako vzpomínka na okupaci Československa ze srpna toho roku. Dohromady se výzvy podle ambasády zúčastnilo 14 tisíc lidí.

„Češi a Slováci, kteří zažili zkušenost okupace v roce 1968, si dobře uvědomují tragédii ukrajinského lidu, který čelí ruské agresi. S takovou podporou Ukrajina bezpochyby dokáže obhájit svoje právo na život ve svobodě a demokracii,“ komentoval diplomatický zástupce Vitalij Usatyj.

Symbolika prý provázela většinu příspěvků, i pokud někteří lidé poslali menší částku. Objevovaly se příspěvky ve výši 68 korun, případně 196,8 koruny. Někdo přispěl dokonce částkou 19 680 korun. Velvyslanectví tyto peníze využije na nákup vojenského materiálu pro vojáky bránící Ukrajinu.

Anketa:
Připojil/a ses ty nebo někdo z tvých blízkých do této výzvy?
Ano.
Ne.
Ano.
33 %
Ne.
67 %

Jako celková vybraná a odeslaná finanční pomoc od začátku války je na webu projektu Dárek pro Putina uvedena cifra 149 milionů korun.

Domů
Sdílet
Diskuse