Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
24. srpna 2022 13:51
Čas čtení 0:59

Papua-Nová Guinea má nově ve vládě ministra kávy i palmového oleje

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Papua-Nová Guinea má nově ve vládě ministra kávy i palmového oleje
Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Podle premiéra došlo ke jmenování z důvodu vládního závazku rozšířit klíčová zemědělská odvětví země.

James Marape, znovuzvolený premiér tichomořského státu Papua-Nová Guinea, oznámil složení nové vlády. V kabinetu se objevily také úplně nové posty, jedním z nich je funkce ministra kávy. Tato plodina patří v zemi k jedné z nejdůležitějších. Zprávu přinesl server The Guardian. 

Ministři pro klíčové vývozní artikly

Kromě ministra kávy jmenoval Marape také šéfa kabinetu pro palmový olej. Vláda tak chce rozšířit klíčová zemědělská odvětví. Ministrem kávy se stane poslanec Joe Kuli. „Oblastí zájmu ministra Kuliho bude káva, káva a zase káva. Chci pít kávu z Goroky, Mt. Hagenu, Lae a dalších částí země. Chci, aby se pěstovalo více kávy a mohli jsme ji vyvážet do lukrativních částí světa,“ řekl staronový premiér. 

24. srpna 2022 12:27 Čas čtení 1:03 Finská premiérka se omluvila za další kauzu. Influencerky nahoře bez se líbaly na párty v jejím oficiálním sídle Finská premiérka se omluvila za další kauzu. Influencerky nahoře bez se líbaly na párty v jejím oficiálním sídle

Produkci kávy v zemi dominují malí farmáři z vesnic, kteří produkují téměř 85 % roční úrody. Podle ministerstva zemědělství a živočišné výroby je káva zdrojem příjmů pro téměř dva miliony lidí, přibližně čtvrtinu populace.

Největší zemědělskou komoditou je však palmový olej, který tvoří 40 % výnosů z exportu země (káva přibližně 27 %). I pro palmový olej byl jmenován nový ministr, Francis Maneke. Kromě jiného bude odpovědný také za výsadbu palmy olejné, ze které se olej získává. „Máme půdu ležící ladem, ministr Maneke bude mít za úkol ji využít ke zvýšení produkce,“ doplnil premiér.

Palmový olej je celosvětově nejpoužívanějším olejem rostlinného původu. Zároveň je ale také jednou ze surovin, která přispívá ke změně klimatu. Nachází se v obrovském množství produktů, včetně potravin, kosmetiky, či dokonce v čisticích prostředcích. Proč je nadměrné používání palmového oleje zkázou přírody, si můžeš přečíst v našem článku

Anketa:
Jaký speciální úřad by mohl být u nás?
Raději už žádný.
Ministerstvo piva.
Úřad pro otázky sandálů a ponožek.
Ministerstvo pasivity.
Nejvyšší zástupce laskavého humoru.
Rada dobrých rad celému světu.
Raději už žádný.
29 %
Ministerstvo piva.
29 %
Úřad pro otázky sandálů a ponožek.
14 %
Ministerstvo pasivity.
14 %
Nejvyšší zástupce laskavého humoru.
0 %
Rada dobrých rad celému světu.
14 %
Domů
Sdílet
Diskuse