Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2021 9:30
Čas čtení 6:06
Miriam Rumanková

V čokoládě i kosmetice najdeš palmový olej. Přečti si o odvrácené straně suroviny, která přispívá ke změně klimatu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Palmový olej je celosvětově nejpoužívanějším olejem rostlinného původu. V tomto článku se dočteš to, proč je ekologickým problémem.

Většina z nás dennodenně přichází do kontaktu s palmovým olejem, který dělá vrásky na čele nejednomu environmentalistovi. Látka, která je často jediným zdrojem příjmů lidí v jihovýchodní Asii nebo západní Africe, se nachází v obrovském množství produktů, včetně potravin, kosmetiky či dokonce v čisticích prostředcích.

Najdeme ho v šamponu, zubní pastě, polotovarech, sušenkách, v make-upu i v tělovém mléce. Palmový olej je celosvětově nejpoužívanějším olejem rostlinného původu, protože jeho pěstování je levné a má širokou škálu využití.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč je nadměrné používání palmového oleje zkázou přírody
  • Příběh samice orangutana Pony, která sloužila lidem jako sexuální otrok
  • Jaké jsou náhrady palmového oleje
  • Co můžeš změnit ty
  • Zda se v Evropě používá fair trade palmový olej
  • Jak se k problému staví politici

x
Zdroj: Instagram/palmoilfree
Všestranné využití

Je nutno podotknout, že palmový olej je mimořádně všestranný olej. Při pokojové teplotě je polotuhý, takže jsou díky němu pomazánky snadno roztíratelné, je odolný vůči oxidaci, a tudíž zajistí delší trvanlivost. Je stabilní při vysokých teplotách, a tak pomůže smaženým produktům ke křupavé struktuře a nezmění vzhled a vůni potravin, protože je bezbarvý a bez zápachu.

„Najdeme ho proto v každém druhém baleném výrobku na polici supermarketů, od lentilek přes deodoranty až po svíčky a přidává se i do potravy pro zvířata. Alarmující je, že téměř polovina palmového oleje dováženého do EU se používá jako biopalivo. Najdeme ho tedy i v bionaftě,“ řekl pro Refresher slovenský vědec, ekolog a poslanec Evropského parlamentu Michal Wiezik.

Doporučeno
Po 14 letech provozování steakové restaurace se dali na veganství a na Nepomucku založili eko-farmu, která je prý rájem na zemi Po 14 letech provozování steakové restaurace se dali na veganství a na Nepomucku založili eko-farmu, která je prý rájem na zemi 29. dubna 2020 10:33

Palma olejná přirozeně roste ve vlhkých tropických podmínkách. Najdeme ji v geografických šířkách do 10 stupňů a dnes se pěstuje ve všech tropických oblastech. Zejména v Asii, Africe, Latinské Americe, i když jejím původním regionem je západní Afrika. Právě na vlhké tropické podmínky jsou přitom vázány deštné pralesy, které na průmysl s palmovým olejem doplácejí nejvíce.

„Až 90 % produkce pochází z Malajsie a Indonésie, kde některé ostrovy přišly až o 40 % pralesů. Kolumbie a Ekvádor jsou hlavními producenty palmy olejné v Amazonii. Nigérie je hlavním producentem v oblasti deštných pralesů Afriky,“ řekl Michal Wiezik.

Farmári z Indonézie sexuálne zneužívali orangutána. To všetko pre palmový olej, ktorý nájdeš v čokoláde alebo kozmetike
Zdroj: Instagram/redzuannaitin74

Palmový olej = ekologický problém

„Zejména v Indonésii se plantáže nacházejí na syrových rašelinových půdách, které jsou v rámci kultivování plošně odvodňované, tím dochází k degradaci hrubých vrstev rašeliny a uvolňování fosilního uhlíku v půdě – tento proces není z hlediska vlivu na klima nepodobný spalování uhlí,“ vysvětlil Refresher Michal Wiezik.

Průvodním jevem masového pěstování palmy olejné jsou rozsáhlé lesní požáry nebo masivní používání pesticidů. Vzhledem k rozsahu a velikosti tohoto byznysu dochází k častému porušování lidských práv tamních komunit, které se postaví na odpor této aktivitě. „Masovým pěstováním palmových plantáží dochází k vážnému poškození životního a přírodního prostředí, i když se objevují snahy na minimalizaci negativního dopadu, celosvětově znamená palmový olej zkázu pro přírodu,“ dodal Michal Wiezik.

Doporučeno
7 příkladů přírodní kosmetiky, které vyčnívají nádherným obalem 7 příkladů přírodní kosmetiky, které vyčnívají nádherným obalem 13. února 2020 10:00

Největším producentem palmového oleje je Indonésie, kde kvůli výrobě palmového oleje v minulosti masivně vypalovali lesy. V plamenech tehdy zahynuly tisíce vzácných druhů zvířat a přes půl milionu lidí mělo problémy s dýcháním. Odlesňování, které je spojeno se spalováním rašelinišť, zejména v Indonésii a Malajsii, přispívá ke klimatickým změnám, a do ovzduší se tak kvůli palmovému oleji dostává obrovská spousta kouře.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 92183 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Příběh samice orangutana Pony, která sloužila lidem jako sexuální otrok
  • Jaké jsou náhrady palmového oleje
  • Co můžeš změnit ty
  • Zda se v Evropě používá fair trade palmový olej
  • Jak se k problému staví politici
Domů
Sdílet
Diskuse