Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
26. srpna 2022 13:40
Čas čtení 0:55

Vědci vynalezli hliníkovo-sírové baterie, jsou levnější a dostupnější

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vědci vynalezli hliníkovo-sírové baterie, jsou levnější a dostupnější
Zdroj: MIT/Rebecca Miller/volně k použití

Tým vědců z Massachusettského technologického institutu vynalezl nové baterie, které by mohly být levnější a dostupnější. Vyrobeny jsou z hliníku a síry.

Tým vědců z Massachusettského technologického institutu (MIT) vynalezl nové baterie, které by mohly být levnější, dostupnější, ale také výkonnější. Vyrobeny jsou ze síry a hliníku a k udržení provozní teploty nepotřebují žádný externí zdroj tepla, informuje MIT. Článek byl publikován v prestižním žurnálu Nature.

26. srpna 2022 9:47 Čas čtení 1:24 Zadlužení Čechů roste, průměrný občan dluží 300 000 korun Zadlužení Čechů roste, průměrný občan dluží 300 000 korun

Hliníkovo-sírové baterie jsou vyráběny z levných a hojně dostupných materiálů, takže by se mohly stát ideálním záložním úložištěm pro obnovitelné zdroje energie. To vědci oceňují především v dnešní době, kdy se tolik volá po větrných a solárních elektrárnách.

„Chtěli jsem vynalézt něco, co by bylo lepší, mnohem lepší než lithium-iontové baterie pro malé stacionární úložiště a nakonec i pro automobilové použití,“ popsal nové baterie spoluautor studie, profesor Donald Sadoway. 

Nové baterie na rozdíl od těch lithium-iontových navíc neobsahují hořlavý elektrolyt a mohly by být ideálním pomocníkem v dopravě. „Nechtěli jsme použít těkavé a hořlavé organické kapaliny, které někdy vedly k nebezpečným požárům v automobilech,“ pokračoval Sadoway. K tomu vědcům dopomohla obyčejná sůl. „Naše použité složky jsou levné a bezpečné. Nemůžou hořet,“ dodal. 

11. srpna 2022 19:39 Čas čtení 1:27 Kvůli válce na Ukrajině musí Evropa vyřešit energetickou soběstačnost. Možnosti nabízí obnovitelné zdroje Kvůli válce na Ukrajině musí Evropa vyřešit energetickou soběstačnost. Možnosti nabízí obnovitelné zdroje

Ony baterie vydrží stovky cyklů při mimořádně vysokých rychlostech nabíjení a předpokládané náklady na ně jsou šestinové v porovnání s klasickými bateriemi. K udržení provozní teploty navíc nepotřebují žádný externí zdroj tepla. „Při nabíjení vzniká teplo, které zabraňuje zamrznutí soli. Při vybíjení pak také vzniká teplo,“ zakončil Sadoway s tím, že nové baterie mohou být vhodné i k napájení domácností či malých a středních firem. 

Domů
Sdílet
Diskuse