Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
26. srpna 2022 9:47
Čas čtení 1:24

Zadlužení Čechů roste, průměrný občan dluží 300 000 korun

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zadlužení Čechů roste, průměrný občan dluží 300 000 korun
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Na konci prvního pololetí dosáhl celkový dluh obyvatel České republiky částky 3,14 bilionu korun. Hypoteticky tak každý průměrný Čech dluží 300 000 korun.

Z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací vyplývá, že zadlužení Čechů stále roste. Za první pololetí roku 2022 činí celkový dluh obyvatel 3,14 bilionu, a průměrný Čech tak hypoteticky dluží zhruba 300 000 korun. Nejzadluženější jsou pak lidé v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde mají problémy se splácením krátkodobých úvěrů i úvěrů na bydlení.

22. září 2021 7:00 Čas čtení 7:16 Jak se staví české politické strany k exekucím a dluhové pasti? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany k exekucím a dluhové pasti? Zeptali jsme se jich

Zadlužení Čechů stále roste a za první pololetí roku 2022 dosáhlo objemu 3,14 bilionu korun, přičemž 2,61 bilionu z toho je dlouhodobý dluh a 526,2 miliardy krátkodobý. 

Dlouhodobé úvěry jsou nejčastější u lidí žijících ve Středočeském kraji, kde má takový úvěr na 11,5 % obyvatel. Krátkodobé úvěry jsou naopak nejčastější v Karlovarském kraji, kde je má 25,2 % obyvatel.

Právě Karlovarskému kraji náleží i další prvenství. Své úvěry na bydlení tam nesplácí na 1,55 % klientů, což je nejvyšší podíl v celém Česku. Problémy pak mají také v Ústeckém kraji, kde každý desátý klient nesplácí krátkodobý úvěr. V celkovém měřítku je však podle BRKI a NRKI lidí, kteří by nespláceli své závazky, čím dál méně. 

„Naše statistiky ukazují, že je dlouhodobě nízký podíl klientů, kteří nesplácejí úvěry na bydlení, tedy hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření. Napříč jednotlivými kraji evidujeme tento podíl pouze v rozmezí půl procenta až 1,5 procenta klientů. Důvod je jednoduchý, nikdo nechce v případě nesplácení úvěru přijít o bydlení,“ komentuje výsledky výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl. 

5. srpna 2022 6:00 Čas čtení 3:53 Bez práce i 16 tisíc měsíčně? V Česku o základní nepodmíněný příjem není zájem Bez práce i 16 tisíc měsíčně? V Česku o základní nepodmíněný příjem není zájem

„Výrazně větší výkyvy jsou u krátkodobých spotřebních úvěrů, kde se podíl klientů s ohroženým dluhem pohybuje mezi zhruba šesti až deseti procenty. V žebříčku počtu nespolehlivých klientů vede Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj, na čemž se podílí složitá ekonomická situace obyvatel těchto krajů,“ dodává Rajl.

Nejzodpovědněji k úvěrům naopak přistupují lidé žijící v Praze, Středočeském kraji a Zlínském kraji. 

Pokud máš problémy s dluhy, můžeš využít například oddlužovací akci Milostivé léto. Od 1. září do 30. listopadu máš možnost vyřešit svoje exekuce.

Domů
Sdílet
Diskuse