Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2021 7:00
Čas čtení 7:16
Tereza Šnajdrová

Jak se staví české politické strany k exekucím a dluhové pasti? Zeptali jsme se jich

Jak se staví české politické strany k exekucím a dluhové pasti? Zeptali jsme se jich
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman
POLITIKA VOLBY 2021: JAK TO VIDÍ POLITICI
Uložit Uložené

Českých politických stran a hnutí jsme se zeptali, jaký mají postoj k exekucím a dluhové pasti a zda budou chtít zavádět tzv. teritorialitu exekutorů.

REFRESHER pokračuje v předvolebním speciálu, ve kterém vyzpovídá české politické strany na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí. Tentokrát se věnujeme exekucím a dluhové pasti.

V prvním díle jsme se politiků ptali na legalizaci marihuany.
V druhém díle na otázku přijetí eura.
Ve třetím díle jsme zjišťovali, jak se politické strany staví k manželství párů stejného pohlaví.
Čtvrtý díl byl věnován změně definice pojmu znásilnění

Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční již 8. - 9. října a my v REFRESHERu víme, že vybrat stranu, které vhodíš svůj hlas, není jednoduché. Proto ti přinášíme sérií článků, v níž ti představíme názory politických stran a hnutí na určitá témata, a právě jejich odpovědi by ti mohly pomoci s rozhodnutím. Tentokrát jsme se předsedů ptali, jaký mají postoj k exekucím a dluhové pasti a zda budou chtít zavádět tzv. teritorialitu exekutorů.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich 15. září 2021 15:18
Všem předsedům byla zaslána otázka:

Jaký máte postoj k exekucím a dluhové pasti? Jste pro zavedení tzv. teritoriality exekutorů?

Piráti chtějí férový systém exekucí, který by pomohl lidem z dluhových pastí zpět do normálního života 

Jde o zásadní problém, který nejenže velmi negativně ovlivňuje kvalitu života tisíců českých rodin, ale také připravuje stát o miliony na daních. Česká republika má v současné době více než 500 tisíc lidí, proti kterým jsou vedena exekuční řízení, a mnohým z nich se nevyplatí pracovat na legálním trhu práce. To chceme změnit a nastavit férový systém exekucí, který by pomohl lidem z dluhových pastí zpět do normálního života a legálního trhu práce, zajistil lepší vymáhání dluhů i podpořil rozpočet,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.


Podle něj se Piráti pokoušejí o změnu již od roku 2018. „Již v roce 2018 náš poslanec Lukáš Kolářík podal návrh na místní příslušnost exekutorů tak, aby jeden dlužník měl vždy jednoho exekutora v místě svého bydliště, který by byl přidělován soudem. Prosazoval také slučování exekucí pod jednoho exekutora, protože dnes lidé s více dluhy zcela nesmyslně platí poplatky několika různým exekutorům. Tyto peníze by se přitom daly využít na splácení dluhu. Současná Sněmovna bohužel návrhy zablokovala. Tyto principy prosazujeme ale dál ve svém programu a budeme je chtít po volbách znovu tlačit. Smysl také dává snížit dobu prvního oddlužení z 5 na 3 roky, tak jak to mají evropské státy všude kolem nás,“ dodal pak.

Doporučeno
Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí 3. června 2021 16:25

Dluhy se musí platit,“ říká Andrej Babiš (ANO) s tím, že to však pro dlužníky nesmí být likvidační

Dluhy se musí platit. O tom není debat, ale legislativa a z toho vycházející prostředí nesmí být pro dlužníky likvidační. Bohužel tu za časů ODS vládla justiční mafie, která ze systému exekucí udělala ohromný byznys. Hnutí ANO v tomto ohledu udělalo spoustu práce, náš pražský lídr Patrik Nacher se tomu věnuje roky, a to i v civilním životě,“ říká předseda hnutí ANO Andrej Babiš a osočuje občanské demokraty

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103687 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse