Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2021 8:59
Čas čtení 10:08
Tereza Šnajdrová

SPD by se spíše mělo jmenovat totalita a přímá diktatura, říká bývalý člen hnutí Robert Vašíček (Rozhovor)

SPD by se spíše mělo jmenovat totalita a přímá diktatura, říká bývalý člen hnutí Robert Vašíček (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Roberta Vašíčka
POLITIKA SPD
Uložit Uložené

S bývalým členem SPD Robertem Vašíčkem o strachu, který podle něj v hnutí panuje, údajných proruských vazbách předsednictva i vyhrůžkách, kterým dle svých slov čelil i on sám.

Robert Vašíček vstoupil do SPD v roce 2018, a to i přesto, že předtím říkal, že do hnutí nikdy nevstoupí. Během více než dvouletého působení v hnutí se pak dle svých slov přesvědčil o tom, že SPD funguje na bázi zastrašování, vyhrůžek a panuje v něm určitý strach

Po neshodách s vedením podal Robert Vašíček 8. dubna 2021 rezignaci a rozhodl se promluvit o tom, co se odehrává za zdmi SPD. Pro REFRESHER popsal, jak hnutí údajně spolupracuje s Andrejem Babišem (ANO), jak zachází se svými členy a rozpovídal se i o údajném napojení předsedy Tomia Okamury (SPD) na Rusko

Doporučeno
Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí 3. června 2021 16:25

Proč jste se rozhodl vstoupit právě do politického hnutí SPD?

Jako komunální politik aktivista působím již od roku 2014, kdy jsem na nezávislé kandidátce na Praze 11 s podporou pejskařů a občanů získal 600 hlasů od podporovatelů. S takovou podporou jsem jako občan chodil na zastupitelstva, prosazoval jsem psí hřiště, zelenější město, MHD zdarma, a to trvalo až do roku 2017.

Posléze mi přišla nabídka z hnutí SPD, kdy se mi ozval pan Novák s panem Čížkem, abych za ně kandidoval právě na Praze 11. O té nabídce mi už předtím říkala moje přítelkyně, která také byla v hnutí SPD, a když se mi o tom poprvé zmínila, tak jsem jí řekl, že se k nim nikdy nepřidám, že do hnutí nikdy nevstoupím. SPD už tehdy mělo špatnou pověst, ale na druhou stranu jsem si říkal, že je to docela punk, že chci zjistit, zda je to opravdu tak hrůzostrašné, jak se povídá, takže jsem na nabídku kývl a v březnu 2018 jsem se stal členem hnutí SPD.

Robert Vašíček s Václavem Havlem
Robert Vašíček s Václavem Havlem Zdroj: se souhlasem Roberta Vašíčka

Už tehdy o SPD kolovaly zvěsti, že se vedení ke svým členům nechová příliš hezky. Ani to vás od vstupu do strany neodradilo?

Neodradilo, ale pravda je, že už přijímací proces byl velmi zvláštní. Klasický přijímací proces do politické strany, který jsem zažil u ČSSD, funguje tak, že přijdete na schůzi a členové vás musí odhlasovat. Kdežto v SPD členové o ničem nerozhodují, takže jsem byl přijat z rozhodnutí „někoho“, podepsal to pan Tomio Okamura a stal jsem se členem.
 
Bylo celkem jasné, že budu lídrem na Praze 11, protože jsem měl 45 svých kandidátů, respektive zhruba deset z nich bylo od SPD, ale zbytek jsem si zajistil sám. Nutno říci, že 10 osob, které jsem zvolil na kandidátku, bylo dokonce romského původu.

SPD Praha, kde jsem působil, byl možná takový unikát a žádní náckové či fašisti u nás nebyli

Nevylučuje se to s tím, co nyní SPD hlásá?

Asi ano, ale SPD Praha, kde jsem působil, byl možná takový unikát a žádní náckové či fašisti u nás nebyli. Když se jeden z členů opil a na schůzi začal skandovat, že je rasista, tak jsem ho sám poslal domů, ať se jde vyspat, že nic takového na schůzi rozhodně nepatří. Ale je pravda, že když jsem byl například v Plzeňském kraji, který mě kdysi nominoval do Evropského parlamentu, tak tam už ten rasismus trochu je. O Romech se tam vyjadřují jako o těch „černých“, tam by se to opravdu vylučovalo a s takovou kandidátkou bych tam neprošel. Na Praze 11 jsme byli více liberální, nikdo proti mojí kandidátce nebyl a jedinou podmínkou hnutí bylo, že první pozice přenechám partajnímu výběru, což jsem samozřejmě respektoval.

Doporučeno
Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) 31. března 2021 13:00
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100883 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč je podle Vašíčka ČSSD oproti SPD ráj na zemi
  • Jak se podle něj hnutí SPD zbavilo Jany Levové poté, co přiznala židovský původ
  • Jak podle Vašíčka funguje propojení Hradu, Úřadu vlády a SPD
  • Proč je podle něj SPD podvod na voliče
Domů
Sdílet
Diskuse