Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2021 16:25
Čas čtení 17:21
Tereza Šnajdrová

Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí

Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí
Zdroj: se souhlasem Ivana Bartoše
REFRESHER ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA IVAN BARTOŠ
Uložit Uložené

S předsedou Pirátů Ivanem Bartošem jsme si povídali o nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny, proruském chování prezidenta Miloše Zemana, koalici se STAN, ale také o tom, co možnému budoucímu premiérovi dodává drive.

Ivan Bartoš je předseda Pirátů a lídr koalice se STAN, který usiluje o post příštího českého premiéra. V rozhovoru s ním jsme pro tebe zjistili, jaká témata jsou pro Piráty před nadcházejícími volbami klíčová, proč vzbuzuje v současném premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO) tolik negativních emocí, ale i to, s kým by byla koalice Pirátů a STAN ochotna jít do vlády.

Doporučeno
Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) 31. března 2021 13:00

Od roku 2018 se ve Sněmovně snažíte prosadit novelu zákona, díky níž by mohly do manželství vstupovat i stejnopohlavní páry. Před pár týdny se konečně podařilo posunout ji do 2. čtení. Myslíte, že se novela zákona stihne projednat před volbami?

Nestihne, protože poslanci z ANO, KSČM a SPD prodloužili projednávání ze standardních 60 dnů na 80 dnů, takže by tisk přišel až po prázdninách. Pokud se proces neurychlí, tak v tomto volebním období novela zákona pravděpodobně neprojde a ve druhém čtení nejspíše spadne pod stůl. Po 2. čtení totiž následuje ještě 3. čtení, schválení Senátem, případně další projednání ve Sněmovně a podpis prezidenta, což dle mého názoru není možné v horizontu 4,5 měsíce stihnout. Vůle ve Sněmovně, byť ANO deklarovalo, že je pro ně tisk důležitý, evidentně nebyla, a to i přes naši podporu, neboť my jsme byli ti, kdo novelu předkládal. 

Já osobně to vnímám tak, že moje osobní identita skutečně není dána tím, co mám napsáno na plastové kartičce a jsem pro, aby na dokladu byly pouze nezbytné údaje k identifikaci osoby.

Před pár týdny rozpoutal debatu návrh poslance Ondřeje Profanta o vynechání údajů o pohlaví z občanských průkazů. Jak se k této otázce stavíte vy? Proč podle vás tento návrh vyvolal tolik vášní?

Návrh zvedl některé strany ze židlí, přestože se opírá o dobrovolnost a o to, aby si sami občané určili, zda v občanském průkazu údaj o pohlaví chtějí mít, či nikoliv. Já osobně to vnímám tak, že moje osobní identita skutečně není dána tím, co mám napsáno na plastové kartičce a jsem pro, aby na dokladu byly pouze nezbytné údaje k identifikaci osoby. Mezi ně pohlaví nepatří, stejně jako akademické tituly, hodnosti nebo třeba rodná čísla. ANO a SPD tento návrh politizují, přitom se jedná o zbytný údaj, který by měl souviset s námi prosazeným zákonem o právu na digitální služby, podle kterého by všechna důležitá data měla být uložena v Centrálním registru. Na identifikační občanské kartě by toho mělo být co nejméně a zároveň je to krok, který by usnadnil život lidem procházejícím si změnou pohlaví. Pro ty co hovoří o tradici… do roku 1993 tento údaj v občanském průkazu nebyl a nevím, zda to někomu vadilo.

Ivan Bartoš
Zdroj: se souhlasem Ivana Bartoše

Co si myslíte o zpochybňování vyšetřování útoku na Vrbětice ze strany prezidenta Miloše Zemana a ministryně spravedlnosti Marie Benešové? Jaký mají motiv, je možné, že jde o neznalost věci?

Nemyslím si, že by se v případě pana prezidenta jednalo o neznalost a spíše bych to přikládal našeptávačům, kterými se obklopuje. A tím nemyslím jenom pana Nejedlého, pan prezident se celkově netají sympatiemi k Rusku. Jeho první hodnotící projev této kauzy byl plný záměrného rozmělnění a možná i nějaké hry, kdy mu šel premiér Andrej Babiš (ANO) celou kauzu Vrbětice jakoby objasnit, avšak i poté pan prezident zpochybňování zopakoval v jednom z rozhovorů. 


Ministryně Benešová do celé kauzy vnesla třetí výkladovou rovinu a pokud předstupujeme před ostatní státy, žádáme je o solidaritu, oni na základě naší žádosti recipročně vyhostí ruské diplomaty, tak nemůžeme veřejně relativizovat práci bezpečnostních služeb České republiky a vytvářet další linku, které se obratem chopí Rusko a jeho tamní média. Tento přístup a divné kroky pana Hamáčka (ČSSD), na něž bychom neměli zapomínat, výrazně oslabily pozici České republiky. Jeho cesta do Moskvy byla reálně plánovaná, chtěl si hrát na zachránce, který umí vyjednávat a já se našim partnerům nedivím, že po této šarádě byly jejich kroky vlažnější, protože Česká republika byla z pohledu mezinárodní politiky pro smích, což je vina této vlády a částečně i pana prezidenta Zemana. 

Doporučeno
Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva Česká republika je v rámci Evropské unie nadprůměrně velká země. Nejsme jenom nějaká malá zemička, říká Pirát František Kopřiva 3. března 2021 16:04

Kauza sice nevyšuměla, ale převalilo se přes ní spousta dalších věcí, jako Hamáčkova (ČSSD) plánovaná cesta do Moskvy a jeho tamní jednání s problematickými politiky, kauzy bývalého ministra Petra Arenbergera (za ANO) týkající se kanibalizace nemocnic, zatajení 65 nemovitostí.

Jaký by podle vás měl být další postup v kauze Vrbětice? Zdá se, jako by ve společnosti přestala rezonovat.

K 31. květnu byl dokončen proces návratu zaměstnanců ruské ambasády zpět do Moskvy a tím by mělo dojít k vyváženému zastoupení zaměstnanců naší ambasády v Moskvě a zaměstnanců Ruské federace v Praze. My jsme již vyhostili 18 špionů, kteří byli identifikování bezpečnostními službami České republiky, což je jedna z věcí, kterou bylo nutné učinit.

Druhá, která je podle mě stejně podstatná a my jsme ji vznesli i na půdě Poslanecké sněmovny, je, že český stát by měl po Ruské federaci vymáhat kompenzace související s kauzou Vrbětice. Ať už to jsou škody způsobené fyzickým osobám, tak i třeba firmám v té oblasti, neboť sanace území stála obrovské množství peněz, které v danou chvíli zaplatil český stát a lidé nedostali nic.


Dalším krokem je vyřazení Rosatomu z tendru na stavbu nových bloků v Dukovanech, což zmínil i sám pan prezident, avšak ještě před ním o tom rozhodla bezpečnostní komunita, která vyřadila nejen Rosatom, ale i Čínskou republiku. Touto problematikou se zabývám poměrně dlouho, i z technické stránky projektu, který byl napsán Rosatomu na míru a je důležité zmínit, že v tuto chvíli neexistuje žádné usnesení vlády, které by explicitně řeklo, že Rusko v tendru nebude nebo že se do něj nějakým způsobem nevrátí.

Doporučeno
S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková 6. září 2023 7:00

To je zásadní problém, který musíme sledovat, neboť kauza sice nevyšuměla, ale převalilo se přes ní spousta dalších věcí, jako Hamáčkova (ČSSD) plánovaná cesta do Moskvy a jeho tamní jednání s problematickými politiky, kauzy bývalého ministra Petra Arenbergera (za ANO) týkající se kanibalizace nemocnic, zatajení 65 nemovitostí nebo to, že si vydělal 30 milionů, o kterých zapomněl informovat ve svém daňovém či majetkovém přiznání. Každý den nám svět servíruje něco nového, a ačkoliv se nedá vše komentovat, sledujeme to a jsme na pozoru. 

Ivan Bartoš
Zdroj: se souhlasem Ivana Bartoše

Vy jste původně avizoval, že nebudete hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě, avšak nakonec jste se k opozici přidal. Co vedlo k vaší změně postoje?

Tato vláda naši důvěru neměla nikdy. Společně s demokratickou opozicí jsme vyvolávali nedůvěru již v roce 2018, což souviselo s kauzami pana premiéra Babiše (ANO), které stále jedou. Tento rok o tom poprvé promluvili předseda STAN a náš koaliční partner Vít Rakušan a Zbyněk Stanjura (ODS), kteří se shodli na tom, že nejférovější postup bude rozpuštění Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb na začátku léta.

Spolu s koalicí SPOLU, která později v rétorice přitvrdila směrem k nedůvěře vládě, jsme se rozhodli kráčet touto cestou, ale v tom přišla kauza Vrbětice, kdy si sama vláda divným chováním premiéra podrážela nohy a hlasovat v té době o nedůvěře by byl velmi špatný signál pro naše spojence, kteří by se mohli domnívat, že si Ruská federace koupila už i Poslaneckou sněmovnu, neboť vláda nějaké kroky proti Rusku učinila a v tu chvíli jsme jí nemohli vyslovit nedůvěru. 


Proto jsme jasně řekli, že zkusíme rozpustit Sněmovnu, na což by měly slyšet i strany, které vládě nevěří. Samotné hlasování by však podpořila pouze naše koalice a koalice TOP 09, KDU-ČSL a ODS, takže jsme od toho opustili, věnovali se jiné legislativě a s koalicí SPOLU jsme se domluvili, že pokud má hlasování o nedůvěře nastat, mělo by to být až ve chvíli, kdy Českou republiku opustí zaměstnanci ruské ambasády. O nedůvěře vládě tedy budeme jednat v tomto týdnu, a to i na přání občanů, neboť celostátní průzkumy jasně ukazují, že vláda má v tuto chvíli důvěru asi 19 %. 

Nemyslím si, že naše prezentace současnou vládou v čele s Andrejem Babišem (ANO), který je ve střetu zájmů a uráží Evropskou komisi, je cesta, kterou bychom se měli ubírat.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 99195 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč Ivan Bartoš v roce 2003 hlasoval proti vstupu do EU
  • Jak tvrdé budou podle něj předvolební kampaně
  • Zda je připraven stát se příštím premiérem
  • Co pro něj plyne z toho, že je členem Církve československé husitské
  • S kým by jejich koalice mohla po volbách vládnout
Domů
Sdílet
Diskuse