Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2021 18:36
Čas čtení 4:18
Vojtěch Vanda

Hamáček řekl, že Bartoš není připraven být premiérem. Předsedy Pirátů jsme se zeptali, co si o tom myslí

Hamáček řekl, že Bartoš není připraven být premiérem. Předsedy Pirátů jsme se zeptali, co si o tom myslí
Zdroj: Česká pirátská strana
POLITIKA IVAN BARTOŠ
Uložit Uložené

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se exkluzivně pro REFRESHER vyjádřil k twitterové roztržce kvůli diplomatickému řešení kauzy Vrbětice s ministrem vnitra nebo k tomu, zda budou chtít Piráti vyhlásit vládě nedůvěru.

„To myslíte vážně? Jakub Kulhánek prezentoval velmi silné a sebevědomé stanovisko. Buď Ruská federace vezme zpět své rozhodnutí o vyhoštění našich diplomatů, nebo srovnáme počty. Co navrhujete Vy? Zatím bojujete jen na Twitteru!“ pustil se do předsedy České pirátské strany Ivana Bartoše ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) poté, co Bartoš ve středu na Twitteru okomentoval diplomatické kroky vlády vůči Rusku.

Ve sdělení uvedl, že nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) propásl možnost vyřešit otázku nerovnoměrného počtu diplomatů mezi Českem a Ruskem. České ultimátum Ruské federaci mu přišlo zbytečné, a přestože k němu nakonec ve čtvrtek došlo, domníval se, že odkládání razantní reakce zamezí dosažení paritní situace.

REFRESHER proto požádal předsedu Pirátů, aby osvětlil, zda jeho reakce na zjištění bezpečnostních složek byla adekvátní, jakým způsobem by Hamáčkovo vyjádření okomentoval, a zda jeho strana bude stále chtít vyslovit nedůvěru vládě. Na otázky přinášíme odpověď v exkluzivním vyjádření.

Doporučeno
Hamáček se pustil do Bartoše: „Co navrhujete Vy? Zatím bojujete jen na Twitteru!” Hamáček se pustil do Bartoše: „Co navrhujete Vy? Zatím bojujete jen na Twitteru!” 22. dubna 2021 8:04

Část veřejnosti, soudě podle sociálních sítích, i vládních činitelů vám vyčítají, že jste ve své pozici nedostatečně reagoval na zjištění bezpečnostních složek. Myslíte, že jste měl reagovat jinak?

Ještě ten samý večer, tedy v sobotu, jsme připravili a publikovali jasné stanovisko ke zveřejněným informacím, neboť bezpečnost našich občanů považujeme za naprostou prioritu. Okamžitě vystupoval v masmédiích také náš poslanec Jan Lipavský, která má v gesci obranu i zahraniční politiku a aktivně spolupracuje s diplomatickými zástupci. Věc řešil rovněž pirátský poslanec Lukáš Kolářík, který pokrývá agendu spadající pod resort ministerstva vnitra.


Ve veřejném prostoru se objevila o víkendu řada zmatečných výkladů a spekulací i narychlo spíchnutých vyjádření nejen od politiků, což nepovažuji za nápomocné. Odpovědná politika není závod o mediální pozornost, ale práce s fakty a daty. Bezpečnostní otázky se mají řešit s chladnou hlavou, a pokud nemáme všechny informace, tak není na škodu je komentovat s mírným odstupem.

Doporučeno
Petříček: „Odpálení skladu na našem území jako útok na zboží. Taky mi ten rusko-český slovníček podsouvali“ Petříček: „Odpálení skladu na našem území jako útok na zboží. Taky mi ten rusko-český slovníček podsouvali“ 20. dubna 2021 14:33

Pro mě bylo důležité v sobotu říci dvě klíčové věci, a to jsme udělali. Jednak, že zprávy o ruském zapojení do výbuchů ve Vrběticích bereme velmi vážně a uděláme vše pro to, aby se celá věc prošetřila a vyjasnila. A že Rusko nemá být součástí tenderu na Dukovany, což říkáme již řadu měsíců. O našich postojích, které zastáváme dlouhodobě, tak nemůže být pochyb. 


Následně jsme i s kolegou Vítem Rakušanem vystoupili s jasným odsuzujícím vyjádřením i výzvou vládě. Podpořili jsme projednání situace na plénu Sněmovny a navrhli usnesení, která by zavázala vládu k adekvátní reakci vůči Rusku a zajistila větší bezpečnost našich občanů.

Mimo jiné chceme, pokud se po prošetření znovu potvrdí, že je Rusko skutečně viníkem v kauze Vrbětic, aby vláda po Rusku vymáhala spravedlivou náhradu škod pro fyzické i právnické osoby. Stejně tak jsme vyzvali kabinet, aby požádal o solidaritu a koordinovanou akci státy EU a NATO, projednání incidentu v Radě bezpečnosti OSN i svolání summitu EU.

Druhá otázka se váže k situaci v parlamentu. Vyslovíte vládě nedůvěru? 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97525 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse