Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. srpna 2021 20:24
Čas čtení 5:09
Radim Šlechta

Jak se staví české politické strany k přijetí eura? Většina je proti, některé by jej chtěly přijmout co nejdříve

Jak se staví české politické strany k přijetí eura? Většina je proti, některé by jej chtěly přijmout co nejdříve
Zdroj: Úřad vlády ČR
POLITIKA VOLBY 2021: JAK TO VIDÍ POLITICI VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Zeptali jsme se českých politických stran, zda jsou pro přijetí eura jako měny a proč. Tady jsou odpovědi.

REFRESHER pokračuje v předvolebním speciálu, ve kterém vyzpovídá české politické strany na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí. Tentokrát se věnujeme otázce přijetí eura.

V prvním díle jsme se politiků ptali na legalizaci marihuany.


Volby se blíží a ztratit se ve volebních programech je snadné. Pokud i ty tak trochu tápeš ve všech kampaních a rozličných prohlášeních, máme pro tebe připravený předvolební seriál. Pravidelně se ptáme politických stran na jejich postoj k důležitým společenským i ekonomickým tématům. Dáváme prostor všem stranám, které v předvolebních průzkumech vykazují více než 1,5 % voličské podpory. V tomto kole měly odpovědět na dvě jednoduché otázky. 

1. Jste pro přijetí eura jako nové měny?

2. Proč ano/proč ne?

Podle ANO eurozóna musí vyřešit zadluženost

Hnutí ANO je proti přijetí společné evropské měny euro Českou republikou. Náklady podle nás převyšují nad výnosy.

1. Jako menší otevřená ekonomika, potřebujeme flexibilní prostor pro pohyb kursu v případě budoucí náhlé ekonomické krize.

2. Musíme chránit nezávislost naší centrální banky, která je v případě ČNB dokonce garantována ústavou.

3. Česká koruna je populární a lidé v ní mají důvěru. To lidem nechceme brát.

4. Zadluženost některých zemí eurozóny především na jižním křídle Evropy je neudržitelně vysoká. Eurozóna si toto musí nejprve vyřešít. My se na tomto řešení podílet nechceme,“ zareagoval na naši zprávu předseda hnutí Andrej Babiš.

V rozhovoru pro Harvard International Review Andrej Babiš vstup do eurozóny připouštěl právě za předpokladu, že se v jižních evropských zemích sníží zadluženost. Na základě tehdejších odpovědí považoval Českou republiku za připravenou ke vstupu do eurozóny.

Piráti v příštím volebním období s eurem nepočítají. STAN s ním chce začít co nejdříve

Piráti přijetí eura v příštím volebním období nevidí jako reálné. I později bude podle nich zapotřebí vyjednat si v Bruselu dobré podmínky.

„V příštím volebním období podporujeme stabilnější kurz koruny vůči euru skrze vstup do systému směnných kurzů (tzv. ERM II), což výrazně pomůže našim exportérům, občané nebudou ohroženi ztrátou kupní síly a především se sníží náklady na obsluhu českého státního dluhu. Slovenská koruna posílila v ERM II postupně o 21 %, Dánsko je se svou korunou v ERM II od roku 1999. O případném přijetí eura se rozhodne v delším časovém horizontu až po plnění všech podmínek včetně několikaleté účasti v ERM II, v příštím volebním období to není reálné.

Doporučeno
Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ 18. listopadu 2021 13:00

Před případným přijetím eura je třeba zavést jasná evropská pravidla pro bankroty států a bank, společná pravidla pro státní rozpočty států eurozóny, stabilizační mechanismus zohledňující pozici ekonomicky slabších států a stabilizovat evropský bankovní sektor. Vhodnost přijetí eura bude také záviset na podmínkách, které bychom si jako země vyjednali,“ napsal Refresheru Tomáš Martínek, pirátský poslanec.

O něco optimističtější je STAN. Starostové chtějí začít s plněním podmínek pro přijetí eura co nejdříve. Ve společné měně vidí ekonomické i politické výhody: „Samotný proces má své přínosy i náklady. Jedním z pozitiv je stabilizace kurzu a omezení výkyvů, čímž si občané zachovají svou kupní sílu a omezí se efekt zdražování produktů v případě propadu kurzu. Navíc tímto krokem pošleme trhům jasný signál, že patříme na Západ.“

Přijetí není prvořadým problémem. SPOLU se chce soustředit na zdravé veřejné finance

V současnosti nejsilnější strana pravicové koalice SPOLU ODS nevnímá přijetí eura jako téma číslo jedna. Chce však nabídnout firmám možnost v eurech účtovat.

„Dlouhodobě vnímáme, že Euro není pro občany ČR problémem č. 1. Mnohem zásadnější jsou v tuto chvíli zdravé a fungující veřejné finance, na které se soustředíme. V programu koalice SPOLU ale nabízíme firmám možnost účtovat v Eurech, která je pro mnohé společnosti, které obchodují se zahraničními partnery skutečně přínosná,“ odpovídá Václav Smolka, mluvčí ODS.

Pro jejich koaličního partnera TOP 09 je přijetí společné měny o něco důležitější, strana ale nepředpokládá její brzké přijetí.

„Z dlouhodobého hlediska je přijetí eura pro TOP 09 důležité téma a důležitý krok pro další rozvoj české ekonomiky. V současnosti však Česká republika neplní maastrichtská kritéria, která jsou pro vstup do měnové unie zásadní podmínkou. Musíme uvažovat realisticky.

Doporučeno
Politolog: Myslím si, že Babiš z politiky neodejde, protože chce být prezident. Potřebuje mít prezidentskou imunitu Politolog: Myslím si, že Babiš z politiky neodejde, protože chce být prezident. Potřebuje mít prezidentskou imunitu 12. října 2021 10:15

Ostatně v programu koalice SPOLU stojí: 'v našem zájmu je demokratická, nebyrokratická, obchodně otevřená EU. Budeme aktivně usilovat o evropskou integraci, která nerezignuje na volný pohyb lidí, služeb, zboží a kapitálu, účinnou ochranu vnějších hranic a pevnou transatlantickou vazbu,'“ napsal tiskový mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk.

Jako dlouhodobě důležité téma měnu vnímá i KDU–ČSL, která ovšem stejně jako ODS vidí v současnosti priority jinde. 

„Otázka přijetí eura je nyní upozaděna palčivějšími problémy. Předpokládáme, že v příštím volebním období nebude přijetí eura klíčovým tématem. Musíme totiž nejdříve vyřešit aktuální problémy českého státního rozpočtu a stabilizovat ho. Zaměřit se musíme na důsledky pandemie koronaviru,“ vysvětluje její mediální koordinátorka Lucie Ješátková.

Dále říká, že se strana zasadí o co možná nejrychlejší splnění maastrichtských kritérií. Ty podle ní pomohou i rozpočtu České republiky: „V zájmu zdravých veřejných financí se také zavazujeme k co nejrychlejšímu splnění fiskálních maastrichtských kritérií i fiskálního paktu Evropské unie. Naši politiku budeme vždy stavět na principu nízkého zdanění práce, které urychlí dohánění západních mezd. Usnadníme život živnostníkům a malým a středním firmám a vytvoříme atraktivní prostředí pro klíčové partnery.“

SPD rázně odmítá

Strana SPD má v otázce přijetí eura dlouhodobě jasno, na email REFRESHERu reagovala mluvčí Barbora Šťastná slovy: 

„Nikdy! Protože to je jedním ze symbolů státnosti. Odmítáme platit dluhy za státy jako GRC, ITA, ESP. Máme petici za zachování české koruny a požadujeme referendum o vystoupení z EU.“

Podle Trikolóry je vlastní měna jako řadící páka. Tu chce mít v České republice

Podobně jasno má v problematice Evropské měny také Trikolóra, kterou na podzim čekají první volby do Poslanecké sněmovny. 

„Ne. Euro je politický projekt, ne ekonomický. Pokud je ekonomika země jako auto, tak vlastní měna je jako řadící páka. Tu chceme mít v České republice, ne v Bruselu. Pokud se jí vzdáme, vzdáme se efektivního ovlivňování ekonomiky v situacích, kdy je třeba ubrat či přidat,“ napsal volební manažer strany David Štěpánek

ČSSD si chce nejdřív stanovit výhodné podmínky pro přijetí

Česká strana sociálně-demokratická se na přijetí eura dívá s podobným odstupem jako například ODS. Měnu vnímá z dlouhodobého hlediska pozitivně, její přijetí je pro ni ale v blízké době nereálné. 

Doporučeno
Vybrali jsme nejlepší memes o letošních volbách Vybrali jsme nejlepší memes o letošních volbách 11. října 2021 20:45

„Otázka přijetí eura není dnes prioritou. O přijetí eura lze uvažovat ve chvíli, kdy to bude pro občany znamenat posílení jejich kupní síly a kdy bude měna stabilní. To souvisí zejména s nutností posílit kurz české koruny vůči euru.


Přijetí eura je možné, ale musíme se na celý proces dobře připravit a musí to být výhodné pro občany České republiky. K tomu je nutné splnit řadu podmínek, nesmí to ohrozit stabilitu. Není možné a zodpovědné přijímat euro bez toho, aby naše ekonomika byla na tento zásadní krok dostatečně připravena,“ vyjádřil se k problematice Roman Onderka, poslanec za ČSSD.

Euro je více politický než ekonomický projekt, říká KSČM

„ČR se vstupem do EU zavázala k hospodářské unii, ale nikoliv k termínu přijetí společné měny. KSČM toto téma nepovažuje za aktuální, protože eurozóna má řadu nevyřešených problémů. Pokud bychom to měli řešit, tak požadujeme referendum a důkladné vysvětlení rizik občanům,“ napsal poslanec Jiří Dolejš.

Podle něj je euro stále více politický než ekonomický projekt. 

„Jeho fungování má své klady i zápory, ale z ekonomického hlediska nefunguje jako tzv. optimální měnová zóna. Je zde pomalejší ekonomický růst a velké rozdíly zejm. mezi ekonomikami jihu a severu, což přináší náklady na stabilizaci, které bychom také museli nést. Proto je rozumnější nespěchat,“ dodává.

Základem prosperity je podle Zelených společná měna

Naopak jednoznačně pozitivně vnímá přijetí společné měny strana Zelených. Člen jejího předsednictva Petr Kučera se k problematice vyjádřil takto:

„Základem naší prosperity a bezpečnosti se musí stát jednotná měna Euro. Chceme ji přijmout co nejdříve.“

Přísaha je proti. Na otázky nám ale neodpověděla

Na naše otázky neodpovědělo hnutí Přísaha Roberta Šlachty. To ale vystupuje proti přijetí eura. „Buďme rádi, že máme českou korunu a že odolává,“ odpověděl Šlachta již dříve na otázku svých sledujících na internetu.

Otázkou přijetí eura startujeme předvolební seriál panelových diskusí politických stran. V dalších částech zjistíš odpovědi také na otázky manželství pro všechny nebo řešení klimatické krize. 
Domů
Sdílet
Diskuse