Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. září 2021 16:01
Čas čtení 6:25
Tereza Šnajdrová

Jak se staví české politické strany ke změně definice znásilnění? Zeptali jsme se jich, zda budou prosazovat změnu

Jak se staví české politické strany ke změně definice znásilnění? Zeptali jsme se jich, zda budou prosazovat změnu
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky
POLITIKA VOLBY 2021: JAK TO VIDÍ POLITICI
Uložit Uložené

Českých politických stran jsme se zeptali, zda se budou zasazovat o změnu definice znásilnění v našem právním systému.

REFRESHER pokračuje v předvolebním speciálu, ve kterém vyzpovídá české politické strany na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí. Tentokrát se věnujeme nové definici pojmu znásilnění.

V prvním díle jsme se politiků ptali na legalizaci marihuany.
V druhém díle na otázku přijetí eura.
Ve třetím díle jsme zjišťovali, jak se politické strany staví k manželství párů stejného pohlaví.

Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční již 8. - 9. října a ty ses ještě nerozhodl, komu dáš svůj hlas? Proto jsme si pro tebe připravili sérii článků, v nichž ti představíme názory politických stran a hnutí na určitá témata, a právě jejich odpovědi by ti mohly pomoci s rozhodnutím. Tentokrát jsme se předsedů ptali, zda budou prosazovat změnu definice pojmu znásilnění tak, aby stačil projevený verbální nesouhlas oběti.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich 15. září 2021 15:18
Všem předsedům byla zaslána otázka:

Společnost v posledních měsících upírá pozornost k nové definici pojmu znásilnění tak, aby stačil projevený verbální nesouhlas oběti. Budete se prosazovat o její změnu?

Komunisté považují současný trestní zákon za dostatečně moderní, ale jsou připraveni vést diskusi

Současný paragraf 185 trestního zákoníku klasifikuje znásilnění jako čin, kdy někdo jiného násilím nebo pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku nebo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti. Realita je ale taková, že se člověk nemusí vždy bránit, protože oběť může být paralyzovaná strachem. Celý problém spočívá v časté bagatelizaci násilí na ženách a ženy, které prošly znásilněním, bývají během trestního řízení dál ponižovány. Dosavadní systém je zatím neumí ani chránit, ani jejich potřeby ošetřit odpovídajícím způsobem.

Na policii je ročně nahlášeno okolo šesti set znásilnění, ale ve skutečnosti se jich stane až kolem 12 tisíc. Podobný zákon, který znásilnění definuje, jako sex bez souhlasu již v Evropě schválily Belgie, Chorvatsko, Kypr, Dánsko, Německo, Řecko, Island, Irsko, Lucembursko, Dánsko, Švédsko a Velká Británie. KSČM považuje náš současný trestní zákon za dostatečně moderně upravující tuto problematiku, ale přesto je připravena, vést k této věci odbornou a politickou diskusi,“ říká Soňa Marková, stínová ministryně zdravotnictví a předsedkyně komise žen.

Její odpověď ještě schválil Vojtěch Filip, jedná se tak o kolektivní názor KSČM.

Hnutí ANO bude prosazovat změnu. Téma otevřelo především po kauze bývalého poslance Dominika Feriho

Určitě. To téma otevřely po tom skandálu poslance TOP 09 Dominika Feriho naše poslankyně Barbora Kořanová a paní profesorka Helena Válková, která je odbornice na legislativu. Rychle připravily návrh na změnu zákona, který se ale už nestihl projednat, takže se k tomu určitě budeme chtít vrátit v novém období. Ta kauza nasvítila na problém, jak složité může být pro ženu se bránit sexuálním predátorům. Ne vždy totiž může žena použít fyzickou sílu nebo křičet na celé kolo, například z důvodu, aby neohrozila jiné osoby poblíž (děti). Poté jsou ale ty zákony vůči takto poškozeným ženám poněkud neúčinné, a to chceme změnit,“ uvedl pro REFRESHER premiér Andrej Babiš.

Pro Piráty je toto téma zásadní. Zároveň se chtějí zasadit o větší podporu a destigmatizaci obětí

Ochranu obětí sexuálního i domácího násilí, spravedlivé tresty za znásilnění a osvětu považujeme za zásadní téma. Řadu měsíců jsme připravovali k této oblasti programový bod, který by zajistil efektivní podporu a pomoc obětem a umožnil jim dovolat se spravedlnosti, která jim náleží.  K problematice sexuálního násilí jsme také v červenci iniciovali kulatý stůl, kterého se zúčastnili experti i expertky na tuto problematiku, zástupci Ministerstva spravedlnosti a politických stran. Změnu legislativy je třeba připravit kvalitně a v široké společenské i politické shodě,“ míní předseda Ivan Bartoš, jehož strana na nové definici pojmu znásilnění pracuje již delší dobu.

Doporučeno
Jak se staví české politické strany ke klimatické krizi? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany ke klimatické krizi? Zeptali jsme se jich 6. října 2021 15:30

„Současná právní úprava bohužel neumožňuje postihnout všechny případy, kdy došlo k nedobrovolnému pohlavnímu styku. Jde třeba o situaci, kdy je oběť paralyzována strachy nebo je v šoku, pláče, prosí, ať ji pachatel nechá, ale nebráni se. Podporujeme proto rozšíření definice znásilnění tak, aby reflektovala tyto reálné situace. Rozhodně není cílem zavádět písemný souhlas, ostatně to tak není v žádné ze zemí, které definici změnily. Je ale důležité, aby bylo ve společnosti standardem, že sex má být oboustranně dobrovolná činnost. A pokud o tom panují jakékoliv pochybnosti, je nutné se o tom přesvědčit. O konkrétní podobě úpravy legislativy budeme ještě jednat s experty a dalšími politickými stranami. Stále bude platit, že obviněný nemusí nic dokazovat, to zůstává úkolem státního zastupitelství. Nic se také nezmění na tom, že je člověk nevinný, dokud soud neprokáže jeho vinu,“ pokračuje Bartoš.


Pro Piráty je důležitá i podpora a destigmatizace obětí. „Klíčová je pro nás rovněž podpora a destigmatizace obětí, lepší osvěta a boj proti zažitým mýtům. Většina obětí totiž dnes nevyhledá vůbec žádnou pomoc a jen asi 5 % ohlásí čin na policii. To chceme změnit. Zároveň žádáme, aby vláda revidovala, jakým způsobem jsou orgány činné v trestním řízení vzdělávány v problematice specifik trestných činů a jak tyto poznatky aplikují v praxi, zejména při ukládání trestů,“ dodal předseda Pirátů.

Občanské hnutí Přísaha se na tuto problematiku nezaměřuje. Domnívá se však, že náš trestní řád je zastaralý

Občanské hnutí Přísaha nám na tuto otázku neodpovědělo a ani v jeho volebním programu nelze najít pasáže, které by se nové definici pojmu znásilnění věnovaly.

Co v něm ale lze najít, je nespokojenost s trestním řádem, který je podle předsedy strany Roberta Šlachty zastaralý. „Naše právo se řídí trestním řádem z roku 1961, reálný život, a hlavně zločin je však často už zdaleka jinde. Obhájci často používají sofistikované obstrukce, spravedlnost se relativizuje několikaletým zpožděním,“ píše Šlachta. 

Doporučeno
Budou chtít české politické strany po volbách zvyšovat daně? Zeptali jsme se jich na to Budou chtít české politické strany po volbách zvyšovat daně? Zeptali jsme se jich na to 4. října 2021 15:25

Zároveň také uvádí, že závažným případům není věnována dostatečná pozornost a některá soudní rozhodnutí jsou sporná. „Závažné soudní kauzy často soudí soudci bez znalosti dané problematiky, jsou závislí na znaleckých posudcích, které však mohou být zkreslené. Při závažných kauzách je to velký problém,“ míní Šlachta.

TOP 09 v čele s předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou bude podporovat změnu

Ano. Podporuji změnu trestněprávní definice znásilnění v souladu s mezinárodními závazky tak, aby i pohlavní styk bez souhlasu jedné se stran byl považován za trestný čin. Součástí řešení tohoto problému musí být vedle edukace, správné sexuální výchovy ve školách i osvěty mezi dospělými také redefinice znásilnění v trestním právu. Pokud s aktem nesouhlasí oba, jde o znásilnění i pokud je překonaný odpor “jen“ verbální, jde o znásilnění. A stejně by na to měla nahlížet i legislativa,“ říká Markéta Pekarová Adamová.

Podle KDU-ČSL je nutná i edukace a léčba. Na tom se shoduje většina stran

Je to složitější téma, kde je pak otázkou, zda a jak bude možné takovou úpravu vymáhat. Jednoznačně je třeba nejen v legislativní rovině udělat více opatření, aby se jakékoliv násilí eliminovalo. Není to jen otázka represe, ale prevence, výchovy, léčby a podobně,“ řekl pro REFRESHER předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. 

Zasadíme se o změnu definice znásilnění v trestním zákoníku tak, aby byl znásilněním každý sexuální akt, ke kterému dojde bez souhlasu všech zúčastněných,“ říká předsedkyně Zelených Magdalena Davis

Určitě. Zasadíme se o změnu definice znásilnění v trestním zákoníku tak, aby byl znásilněním každý sexuální akt, ke kterému dojde bez souhlasu všech zúčastněných. Nutnost toho kroku ukázalo i dění na jaře tohoto roku. Podpoříme urychlenou ratifikaci Istanbulské úmluvy a zlepšení vzdělávání v oblasti genderově podmíněného násilí, včetně posilování schopnosti policie a justice tyto případy řešit účinně a s citlivým přístupem k obětem,podporují změnu definice znásilnění Zelení.

V ČSSD budou bojovat za změnu definice

Předseda strany Jan Hamáček nám na otázku sice neodpověděl, ale z dohledatelných zdrojů lze vyčíst, že i sociální demokraté budou bojovat za redefinici pojmu znásilnění

Doporučeno
Jak se staví české politické strany k důchodové reformě? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany k důchodové reformě? Zeptali jsme se jich 2. října 2021 11:30

Chceme opustit naši zastaralou definici trestného činu znásilnění, kdy je tam zásadní po­užití fyzického násilí či výhrůžka. Pro definici znásilnění by stačilo jasné vyjádření nesouhlasu,řekla poslankyně Kateřina Valachová. 

To je velmi citlivá věc. Pokud máme jít tímto směrem, budeme muset najít precizní formulaci, která bude odpovídat běžnému životu. Asi těžko půjdeme cestou písemných souhlasů se sexuálním stykem. Musíme najít řešení, které splní zadání, ale bude také praktické,odpověděl pak Hamáček na otázku, zda podpoří úpravu, že každý pohlavní styk bez souhlasu jedné ze stran bude považován za trestný čin.

Starostové a nezávislí v tom mají jasno. „Naší ambicí je změnit legislativu tak, abychom těmto činům začali předcházet,“ říká předseda Vít Rakušan

Dosažení rovných práv mužů a žen je jedním z cílů politiky Starostů i Pirátů. Oběťmi genderově podmíněného a domácího násilí jsou podle statistik i expertů převážně ženy a považujeme za nutné tento fakt brát v potaz, pokud chceme problematiku efektivně řešit, obětem pomoci či násilí předcházet. V posledních měsících jsme na toto téma otevřeli odbornou diskuzi a naší ambicí je změnit legislativu tak, abychom těmto činům začali předcházet,“ uvedl předseda strany Vít Rakušan.

ODS nemá jasno. Zvyšování trestů prý není prevence

V ODS na tuto problematiku nemají ustálený názor a posbírali jsme tak pro tebe různá vyjádření poslanců občanských demokratů. „Otázka zní, zda má dojít k některým dílčím úpravám trestního práva v otázce trestu, definice, a tak dále, anebo jestli se má jít tou jakoby velmi radikální cestou, kterou navrhuje paní kolegyně Kořanová, to znamená bavit se o úplné redefinici znásilnění,řekl Marek Benda.

Doporučeno
Budou se české politické strany zasazovat o srovnání podmínek mezi ženami a muži? Zeptali jsme se jich Budou se české politické strany zasazovat o srovnání podmínek mezi ženami a muži? Zeptali jsme se jich 29. září 2021 18:00

Já mám obavu, proto taky říkám, byl bych na úpravu legislativy minimálně opatrný, o těch věcech se samozřejmě dá mluvit, mimochodem bezbrannost už tam dneska je a už je soudy nějakým způsobem vykládána, aplikována, pokud ta osoba je skutečně bezbranná. S tím souhlasem já bych byl zatím teda proti,“ zaujal spíše odmítavý postoj.

Poslankyně Jana Černochová by spíše prosazovala prevenci znásilnění. „Zvyšování trestů prevence není,“ řekla ve Sněmovně. 

SPD chtějí přísnější tresty za znásilnění. Staví se ale proti potřebě kontrolovatelného souhlasu

V hnutí SPD jsme obecně pro zpřísnění trestů za znásilnění. Je potřeba zpřísnit sazby za znásilnění, aby byly skutečně odrazující. Na druhou stranu je důležité posouzení každého případu individuálně soudem a je nutné odmítnout pokusy aktivistů, kteří chtějí prohloubit kontrolu nad soukromým životem lidí a zavádět systém kontrolovatelných souhlasů se sexuálním kontaktem,“ řekl předseda hnutí SPD Tomio Okamura ve Sněmovně.

Domů
Sdílet
Diskuse