Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
26. srpna 2022 22:07
Čas čtení 0:51

Moderna žaluje Pfizer-BioNTech za údajné porušení patentu na vakcínu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Moderna žaluje Pfizer-BioNTech za údajné porušení patentu na vakcínu
Zdroj: TASR/AP

Od svých konkurentů žádá Moderna odškodné, částku však nezveřejnila.

Farmaceutická společnost Moderna v pátek oznámila, že podala žalobu na konkurenční konsorcium Pfizer-BioNTech za údajné porušení jejího patentu na výrobu vakcíny proti onemocnění COVID-19. Informuje o tom TASR.

„Jsme přesvědčeni, že Pfizer a BioNTech nezákonně zkopírovaly vynálezy Moderny a bez svolení je používají,“ prohlásila hlavní právnička Moderny Shannon Thyme Klinger.

25. srpna 2022 18:35 Čas čtení 0:52 Tři diagnózy naráz: Ital měl pozitivní test na covid, opičí neštovice i HIV Tři diagnózy naráz: Ital měl pozitivní test na covid, opičí neštovice i HIV

Moderna podala žalobu proti Pfizeru v americkém státě Massachusetts a proti BioNTechu u zemského soudu v německém Düsseldorfu, uvedla Moderna v tiskovém prohlášení. Podle agentury DPA žádá od svých konkurentů odškodné, jeho výši však nezveřejnila. Tvrdí také, že na technologii mRNA, která byla klíčová při výrobě vakcín proti covidu i od Pfizeru-BioNTechu, si zaregistrovala patenty ještě v letech 2010 až 2016.

vakcína
Zdroj: TASR


„Podáním těchto žalob chceme chránit naši inovativní technologii mRNA, do jejíhož vývoje jsme investovali miliardy dolarů a patentovali jsme si ji ještě v předchozím desetiletí, před rozšířením onemocnění COVID-19,“ citovala americká televize NBC generálního ředitele Moderny Stéphana Bancela.

15. srpna 2022 13:07 Čas čtení 1:45 Česko v datech: Jen šest procent Čechů řeší své psychické potíže s odborníky. Problémem je i nedostatek péče Česko v datech: Jen šest procent Čechů řeší své psychické potíže s odborníky. Problémem je i nedostatek péče

„Tato základní platforma, kterou jsme začali budovat v roce 2010, nám spolu s naší patentovanou prací s koronaviry v letech 2015 a 2016 umožnila vyrobit bezpečnou a velmi účinnou vakcínu proti onemocnění COVID-19, a to v rekordně krátké době po začátku pandemie,“ prohlásil Bancel.


Jak dodal, Moderna na základě této technologie nyní vyvíjí i vakcíny proti chřipce, viru HIV, autoimunitním a kardiovaskulárním onemocněním i některým vzácným druhům rakoviny.

Domů
Sdílet
Diskuse