Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
29. srpna 2022 15:54
Čas čtení 1:09

Zemřel poslední člen nekontaktovaného domorodého kmene v brazilské Amazonii

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zemřel poslední člen nekontaktovaného domorodého kmene v brazilské Amazonii
Zdroj: Shutterstock

Muž známý také jako „Man of the Hole“ žil posledních 26 let v naprosté izolaci na původní půdě Tanaru hluboko v brazilské Amazonii.

Zemřel poslední člen nekontaktovaného domorodého kmene indiánů v Brazílii. Zprávu oznámila brazilská organizace pro ochranu domorodých obyvatel FUNAI. Informuje o tom CNN.

FUNAIje Národní indiánská nadace a zároveň brazilský vládní orgán, který zavádí a provádí zásady týkající se původních obyvatel. FUNAI je zodpovědná za mapování a ochranu území tradičně obývaných a využívaných těmito komunitami. Je pověřena předcházením invazí cizinců na domorodá území.

V celé Brazílii žijí původní obyvatelé v různé míře izolace. Ilegální horníci, dřevorubci a další skupiny představují riziko pro životy a blaho indiánů a ničí jejich přírodní zdroje. Úkolem FUNAI je zajistit, aby jejich práva byla respektována, jak je stanoveno v brazilské ústavě.

Podle neziskové organizace Survival International žil muž známý také jako „Man of the Hole“ posledních 26 let v naprosté izolaci na původní půdě oblasti Tanaru hluboko v brazilské Amazonii ve státě Rondônia. Muž byl posledním z domorodé skupiny, jejíž zbývajících šest členů bylo zabito v roce 1995. 

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Svou přezdívku získal kvůli životnímu stylu, který v pralese vedl. Kopal hluboké díry, ve kterých se ukrýval. Některé z nich využíval k lovu zvířat. Jeho tělo bylo nalezeno v houpací síti před slaměnou chýší. Důkazy nalezené v jeho chatách a kempech naznačují, že pěstoval kukuřici, maniok a ovoce, jako je například papája či banány.

Muž se bránil pokusům o kontaktování, i když jej úřady nadále sledovaly a občas pro něj nechávaly v pralese zásoby semen nebo různé nástroje. V roce 2018 FUNAI zveřejnila jeho video, aby zvýšila celosvětové povědomí o hrozbách pro nekontaktované národy v Brazílii. 
 
Organizace Survival International uvedla, že zbytek jeho kmene byl vyhuben několika útoky v 70. letech chovateli dobytka a rančery. „Žádný cizinec neznal jméno tohoto muže ani příliš mnoho o jeho kmeni – jeho smrtí je genocida tohoto kmene dokončena,“ uvedla Fiona Watson, ředitelka výzkumné organizace.

Domů
Sdílet
Diskuse