Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Barbora Volfová
29. srpna 2022 19:19
Čas čtení 1:36

Boom jednorázových cigaret produkuje tuny odpadu. Lithium místo v elektromobilech končí na skládce

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Boom jednorázových cigaret produkuje tuny odpadu. Lithium místo v elektromobilech končí na skládce
Zdroj: Unsplash/DESIGNECOLOGIST/volně k použití

Podle průzkumu Material Focus, neziskové recyklační organizace Opinium, se ročně nakoupí asi 168 milionů jednorázových e-cigaret.

Přestože by bylo možné recyklovat miliony jednorázových elektronických cigaret, které zažívají v posledním roce obrovský boom, končí na skládce společně s velmi žádaným lithiem, které je v bateriích těchto cigaret obsaženo.

Podle serverů Bureau, Sky News a Daily Telegraph se ve Spojeném království vyhodí dvě e-cigarety za sekundu. Takové množství lithia nashromážděného za rok by vystačilo na výrobu zhruba 1200 baterií pro elektromobily. Informuje o tom server The Bureau Of Investigative Journalism.

elfbar
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Podle průzkumu Material Focus, neziskové recyklační organizace Opinium, se ročně nakoupí asi 168 milionů jednorázových e-cigaret. Z toho přibližně 60 % tvoří značky Elf Bar, o jejíchž rizicích jsme tě nedávno informovali, a Geek Bar. Většina těchto zařízení obsahuje dobíjecí baterii, ale nemá nabíjecí port. Je zkrátka navržena tak, aby byla zlikvidována, jakmile se baterie vybije. To samozřejmě svádí spotřebitele ke koupi další a další cigarety. Více než polovina lidí, kteří si tyto cigarety zakoupí, je podle výzkumu vyhazuje do koše, každá z nich obsahuje pouze 0,15 g lithia.

30. června 2022 18:30 Čas čtení 5:01 Elf Bar je trendem, který raketově roste především mezi nejmladšími dospělými. Představuje riziko pro zdraví i životní prostředí Elf Bar je trendem, který raketově roste především mezi nejmladšími dospělými. Představuje riziko pro zdraví i životní prostředí

„Nemůžeme tyto materiály vyhodit. V případě klimatické nouze je to opravdu šílenství – lithium je jednou z věcí, které budou pohánět zelenou ekonomiku,“ řekl Mark Miodownik, profesor University of London. „Lithium je ve vašem notebooku, ve vašem mobilním telefonu, je v elektromobilech. Je to materiál, na který se absolutně spoléháme, pokud se chceme odklonit od fosilních paliv. Musíme se postarat o každý kousek lithia,“ dodává.

Ve Spojeném království jsou e-cigarety klasifikovány jako odpadní elektrické a elektronické zařízení (WEEE) a vyžadují odbornou recyklaci. Pokud nejsou recyklovány, lithium-iontové baterie mohou při rozdrcení v odpadovém voze nebo v závodě na zpracování odpadu způsobit požár.

Anketa:
Kupuješ si někdy jednorázové elektronické cigerety?
Normální je nekouřit.
Chci to minimálně omezit.
Ano. Následky teď rozhodně neřeším.
Normální je nekouřit.
55 %
Chci to minimálně omezit.
25 %
Ano. Následky teď rozhodně neřeším.
20 %
„Důležitou skutečností, na kterou je třeba upozornit, je fakt, že zdraví škodlivým účinkům tabákových výrobků jsou vystaveni také ti, kteří užívají elektronické cigarety a zahřívané tabákové výrobky. Mnozí se přitom mylně domnívají, že pokud nekouří přímo tabák v podobě cigaret, doutníků či dýmky, tak vlastně nedělají pro své zdraví nic špatného. To je ale velký omyl. I náplň pro elektronické cigarety totiž většinou obsahuje až 20 % nikotinu. I v případě výrobcem deklarovaného nulového obsahu nikotinu se při zahřátí e-liquidu částečně rozkládají látky jako glycerol a propylenglykol a další chemikálie. V aerosolu některých elektronických cigaret byl v minulosti zjištěn i zdraví škodlivý trimethylpyrazin, formaldehyd, těžké kovy a další škodlivé látky,“ připomíná ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková s tím, že také zahřívané tabákové výrobky, kdy je tabák zahříván jiným zdrojem než přímým hořením, logicky nesou rizika příjmu nikotinu a dalších jedovatých látek.
Domů
Sdílet
Diskuse