Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
29. srpna 2022 20:27
Čas čtení 1:24

Kryštof Stupka se stal novým členem vládního Výboru pro sexuální menšiny

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kryštof Stupka se stal novým členem vládního Výboru pro sexuální menšiny
Zdroj: Unsplash/Daniel James/volně k užití

Kryštof Stupka je mladý český aktivista, který se zabývá především lidskými právy a rovností, ale také výzvami spojenými s klimatickou změnou.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková jmenovala do Výboru pro sexuální menšiny Kryštofa Stupku, ten to dnes oznámil na svém twitterovém účtu. Kryštof Stupka je mladý delegát České republiky při OSN, právník a aktivista, který se zabývá především lidskými právy, klimatickou změnou a rovností LGBTQ+ lidí a rovněž se podílí na festivalu Prague Pride.

Cílem výboru je především působit proti diskriminaci LGBT lidí ve všech oblastech života, zejména pak na pracovním trhu, v sociálních službách, školství, zdravotnictví a v oblasti rodinného života.

Pride
Zdroj: Refresher/Radim Šlechta

„Mám obrovskou radost, že mě Klára Laurenčíková jmenovala členem vládního Výboru pro LGBT+ práva. Je to neuvěřitelná čest a vnímám to i jako závazek a povinnost, ke které budu přistupovat s pokorou, odpovědností a nasazením hodným poradního orgánu,“ napsal mladý aktivista na Twitteru. Ke jmenování mu pogratulovaly mimo jiné exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, CEO Česko.Digital Eva Pavlíková a aktivistka a bývalá předsedkyně Mladého Pirátstva Georgia Hejduková.

18. března 2024 14:01 Čas čtení 7:35 „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy

„Výbor sleduji dlouhodobě a mám radost, že snad poprvé od jeho založení v něm zasedne někdo mladý, aby do debaty vnášel i perspektivu mladých queer lidí, kteří jsou z komunity často nejzranitelnější. Paní zmocněnkyni moc děkuji za důvěru a těším se na spolupráci,“dodal.

Jak sám Kryštof uvedl v nedávném rozhovoru pro Expres FM, aktivismu se věnuje teprve něco přes rok. Na otázku, co považuje za svůj největší úspěch, uvedl: „Asi to, kolik mladých queer lidí mi za tu dobu napsalo, že i díky mně a třeba kvůli tomu, že mě někde viděli v TV, cítili, že mohou být sami sebou.“

Výbor pro sexuální menšiny se věnuje především právům LGBT osob, tedy právům leseb (L), gayů (G), bisexuálních (B) a transgender osob (T). Jeho činnost nicméně není striktně omezena na tyto čtyři skupiny, zabývá se podle potřeby i lidmi s odlišnou sexuální orientací či genderovou identitou. Výbor vznikl jako platforma pro komunikaci a spolupráci vlády s občanskou společností.
Domů
Sdílet
Diskuse