Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
31. srpna 2022 7:49
Čas čtení 0:40

Výbor OSN: Na Slovensku přetrvává rasová diskriminace Romů. Soudní řízení jsou příliš zdlouhavá

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Výbor OSN: Na Slovensku přetrvává rasová diskriminace Romů. Soudní řízení jsou příliš zdlouhavá
Zdroj: TASR - Roman Hanc

Nezávislí experti vyjádřili znepokojení nad tím, že soudní řízení v případech rasové diskriminace jsou příliš zdlouhavá, což podle nich brání obětem v efektivním přístupu ke spravedlnosti.

Na Slovensku navzdory přijetí antidiskriminačního zákona nadále přetrvává rasová diskriminace zejména Romů a osob afrického původu. Uvedl to Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace (CERD) ve své zprávě zveřejněné v úterý, informuje TASR.

Osmnáct nezávislých expertů vyjádřilo také znepokojení nad tím, že soudní řízení v případech rasové diskriminace jsou příliš zdlouhavá, což podle nich brání obětem v efektivním přístupu ke spravedlnosti.

CERD doporučil, aby Slovensko „přijalo vhodná opatření k řešení problému zdlouhavých soudních řízení a podniklo potřebné kroky k zajištění toho, aby všechny oběti rasové diskriminace měly možnost podat adekvátní opravné prostředky“.

Výbor OSN rovněž vyjádřil znepokojení nad neúměrným negativním vlivem na vzdělávání romských dětí během pandemie onemocnění COVID-19 v důsledku zavírání škol. Experti poukázali na skutečnost, že mnoho romských dětí se kvůli nedostatečnému přístupu na internet nemohlo účastnit on-line vzdělávání.

Experti ve své zprávě apelovali na Slovensko, aby přijalo nezbytná opatření k řešení původních příčin diskriminace a segregace romských dětí ve vzdělávacím systému a zintenzivnilo úsilí o zajištění rovných příležitostí pro romské děti v přístupu ke kvalitnímu vzdělávání.

Domů
Sdílet
Diskuse